*Nettavisen* Sport.

- Selv United har opplevd dette

Foto: Erlend Aas/Scanpix

26,3 millioner er ikke noe sjokk, mener ekspertene.

25.01.12 13:44

Tirsdag kom det fram at Rosenborg gikk med et underskudd på 26,3 millioner kroner i 2011. Ifølge Adresseavisen må trønderne nå kutte 30 millioner kroner.

Dette betyr at det går mot oppsigelser på Lerkendal og antall ansatte i klubben skal reduseres til ti ansatte. Et hardt slag for en klubb med fortsatt store ambisjoner.

- Jeg er sjokkert. I februar i fjor satt jeg på årsmøtet og hørte styret fortelle at de skulle gå i null. Jeg tror nesten ikke det jeg leser, sa Mini Jacobsen til Nettavisen tirsdag.

- Ikke uvanlig
Skal man tro ekspertene er imidlertid ikke underskuddet noe sjokk. De som kan faget idrettsøkonomi mener det ikke er noen grunn til å svartmale situasjonen i trønderklubben.

- Det er ikke uvanlig at det kan bli litt overforbruk når man investerer for å gjenskape suksess. Men det er mange faktorer som spiller inn, sier økonomiprofessor Kjetil Haugen til Nettavisen.

- Det kan skje ting som at spillergruppen endrer seg, eller at resultatene uteblir. Trenerne og apparatet rundt klubben kan også være en grunn til at man ikke lykkes, sier han videre.

Haugen mener det finnes mange eksempler på klubber som har gått på en slik smell i fotballen. Han trekker spesielt fram svenske IFK Göteborg, som opplevde noe lignende.

Klubben dominerte svensk fotball i mange år og hevdet seg også internasjonalt, som RBK en periode, men mot slutten av 1990-tallet gikk den på en knekk både sportslig og økonomisk.

- Det er ikke uvanlig at slik skjer. Vi så noe tilsvarende i IFK Göteborg. Der gikk det brått nedover. Det er i grunn ganske forståelig at et topplag ikke kan gjenskape suksessen år etter år.

- Vi har opplevd at selv Manchester United har hatt dårlige perioder, poengterer økonomiprofessoren ved Høgskolen i Molde, som altså har idrettsøkonomi som ett av sine fagfelt.

- Må ta sjanser
Tirsdag hevdet Mini Jakobsen i Nettavisen at styret i RBK burde finne seg noe annet å gjøre. Haugen er imidlertid ikke så sikker på at det er ledelsen alene som har skylden for underskuddet.

- Nei, jeg ser ingen tegn til sløvhet i ledelsen. De har vært aktive og kjøpt dyrt, og solgt billig. På lang sikt er selvfølgelig ikke dette lønnsomt, men jeg ser ingen åpenbare feilvurderinger.

- Men RBK har helt klart en jobb å gjøre nå. De må samle troppene i bunn og bygge seg opp på nytt. De har en del dyktige unge spillere, så dette er ingen håpløs situasjon, sier Haugen.

- Har de gamblet for mye økonomisk?

- Ja, de har gamblet, men du når ikke et mål uten å gamble. Du er nødt til å ta sjanser og gamble. Det hadde ikke blitt spesielt hyggelig på Lerkendal om de skulle bli nummer sju hvert år.

Sviktende inntekter på kampdag og dårlige tilskuertall blir nevnt som noe av grunnen til underskuddet. Haugen mener dette er noe mange norske klubber opplever for tiden, dog ikke alle.

- En klubb må satse for å opprettholde interessen fra publikum og lokalsamfunnet. Når det gjelder norsk fotball generelt, så er ikke bildet rundt publikumsinteressen entydig, sier han.

- Vi har observert nedganger noen steder og oppganger andre steder. Molde hadde for eksempel en strålende sesong både sportslig og publikumsmessig, forteller professoren.

Mange TV-kamper
Professor Harry Arne Solberg ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, som også er ekspert på idrettsøkonomi, mener at den dalende interessen mange klubber opplever skyldes TV-kampene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi gjorde en undersøkelse i norsk fotball og der så vi en tendens til at de klubbene som fikk mest TV-tid på de frie kanalene opplevde størst nedgang i publikumstallene, sier Solberg til Nettavisen.

- Det er klubber som RBK, Vålerenga, Brann og til dels Viking som trekker flest seere. Derfor kan være sånn at disse klubbene opplever at færre folk kommer ut til stadion, sier han.

Solberg trekker sammenligninger med England, der ingen kamper fra hovedrunden i Premier League går på gratiskanaler.

- I England har de vært veldig oppmerksomme på at ingen kamper fra hovedrunden går på frie TV-kanaler, mens Norge er det landet i Europa som sender flest kamper på frie kanaler.

Publikumssvikt til tross, Solberg er klar på at manglende europacupspill er hovedgrunnen til at Rosenborg ikke lenger kan skilte med de samme økonomiske kreftene som før.

- Tidligere kom Rosenborg til Champions League hvert år. Jeg har analysert tallene fra de årene og ser at de utgjør 50 prosent av inntektene. Når det faller bort, merkes det selvfølgelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.