*Nettavisen* Sport.

- Selvfølgelig er det skummelt

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Men skal Cathrine Larsåsen enda høyere, må hun bruke en lengre og stivere stav.

26.05.10 10:50

SOGNSVANN (Nettavisen): Hun klarte ikke å kvalifisere seg til OL i 2008. Kravet til VM i 2009 ble også for tøft.

Men nå skal Cathrine Larsåsen (23) endelig debutere i internasjonal mesterskapssammenheng på seniornivå.

Tirsdag ble stavhopperen formelt tatt ut til EM i Barcelona i juli.

- Deilig
- Det er deilig å ha klart et A-krav. Da slipper man kvalifiseringsstresset. Man kan senke skuldrene og tenke formtopping, sier hun til Nettavisen.

Larsåsen har akkurat flyttet til København og blitt samboer med lengdehopperen Morten Jensen (27). Det innebærer også nytt og ikke minst større miljø.

Hun har også byttet trener.

- Drømmemål
Med det som utgangspunkt skal hun nå stabilisere seg på nye høyder. Høyder som forhåpentlig skal gi en finaleplass i EM.

- Jeg har ligget rundt 4,40 innendørs, og man skal jo normalt hoppe høyere utendørs. Derfor håper jeg å stabilisere meg på 4,40-4,45 i år. Kanskje 4,50, sier Larsåsen.

Hun tror det er omtrent det hun må levere for å nå finalen i Barcelona. Skal hun ta medalje, må hun opp på 4,80-4,90. Det er ikke realistisk.

Ennå.

- Det er et drømmemål å komme opp på det nivået på sikt. Men man må ta ett steg av gangen, smiler hun.

- Må ta risiko
Skal hun svinge seg over de store høyder, må hun også utfordre seg selv på å bruke en større stav. For mens det er standardiserte størrelser på objektene man kaster i kastøvelsene (diskos, slegge, spyd og kulestøt), er det valgfri lengde og fleksibilitetsgrad på staven i stavsprang.

- Skal jeg hoppe enda høyere, må jeg bruke en stav som er lengre og stivere. Det krever igjen lengre tilløp. Da får man en større hoppbevegelse. Men det blir også vanskeligere å bøye opp staven. Det krever igjen riktig mental innstilling og ikke minst bedre fysisk kapasitet. Utfordringen er å takle samme teknikk og indre ro som man får til på de litt kortere tilløpene, forklarer hun.

- Er det skummelt første gang man prøver en større stav?

- Selvfølgelig er det skummelt. Enten så går det, eller så går det ikke. Det er ikke bare, bare. Man må tørre å ta en viss risiko i denne idretten. Kunsten er å beholde roen.

Bommet på madrassen
Det har ikke alltid gått bra for Cathrine Larsåsen.

- Jeg har opplevd å knekke en stav. Det skal egentlig ikke skje, men det skjer av og til. Jeg har også opplevd å lande utenfor madrassen, forteller hun.

Skremt er hun likevel ikke.

- Jeg ar alltid vært litt tøff og likt utfordringer. Sår og småskader må man regne med når man satser på toppidrett, smiler hun.

Neste store utfordring får Cathrine Larsåsen når hun sesongdebuterer utendørs i Sopot i Polen lørdag. Larsåsen skulle egentlig også ha deltatt i Bislett Games, men stavsprang for kvinner er tatt av plakaten som en følge av at verdens beste, Jelena Isinbajeva, har tatt pause fra idretten på ubestemt tid.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.