RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/Erlend Aas

- Situasjonen er absurd

Sist oppdatert:
Cecilia Brækhus argumenterte for legalisering av proffboksing.

STORTINGET (Nettavisen): Cecilia Brækhus stilte på en litt annen arena enn vanlig da hun møtte til høring på Stortinget rundt spørsmålet om legalisering av proffboksing i Norge.

Godkjenningsnemnda for organisert kampaktivitet som tillater knockout var representert ved blant andre hjernekirurg Ingunn Rise Kirkeby.

- Norge kan gå foran
Under høringen advarte Kirkeby mot at proffboksere kan pådra seg kroniske hjerneskader som utvikler seg gradvis utover i karrieren.

- Det pågår ingen internasjonal diskusjon blant fagfolk om noe som regnes som opplagt. Derfor er faglitteratur om klinisk oppfølging av boksere relativt gammel. Jeg har en mistanke om at slik proffboksing foregår i dag, er legens rolle ubetydelig i forhold til å forhindre kronisk hjerneskade, uttalte Kirkeby.

Cecilia Brækhus mener imidlertid at flere av de som var til stede i Stortingets høringssal kunne hatt godt av å være til stede på et boksestevne og se hvordan bokserens sikkerhet blir ivaretatt.

- Ikke bare hadde mange hatt godt av det, men for virkelig å kunne tatt denne diskusjonen til et nivå som det trengs. Min hverdag i Tyskland er så profesjonell i alle ledd at jeg ville bare vært stolt av å kunne vist fram min hverdag. Det er virkelig høyt nivå både på det sportslige og medisinske, sier Brækhus til Nettavisen etter høringen.

Hun mener Norge kan gå foran som et godt eksempel i forhold til oppfølging av utøvernes sikkerhet.

- Norge kan gå foran som et godt eksempel og ta sikkerheten og boksernes trygghet til et helt nytt nivå, sier Brækhus som nylig forsvarte sine tittelbelter mot Kuulei Kupihea i København.

- Absurd
30-åringen legger ikke skjul på at det er litt sårt ikke å få lov å utøve idretten sin på hjemmebane.

- 14 mars 2009 ble jeg verdensmester i profesjonell boksing. Det kan jeg trygt se var et av de største øyeblikkene i livet mitt. Dessverre kommer gleden og stoltheten litt i skyggen av at jeg faktisk, her i Norge, kan risikere å bli rettslig straffeforfulgt for det som er lovlig i resten av verden. For meg er hele situasjonen litt absurd og uvirkelig, sa Cecilia Brækhus under høringen.

Fremskrittspartiets Øyvind Korsberg, som er for legalisering av proffboksing, var sterk i troen etter tirsdagens høring på Stortinget.

- Muligheten er så god som den aldri har vært nå, men den politiske erfaringen jeg har med denne regjeringen er at alle forslag Frp har lagt fram siden denne regjeringen overtok. Om det skjer i denne saken er det lov å håpe at det ikke gjør. Jeg er sterk i troa.

Kirkeby og Brækhus fortsatte en vennlig diskusjon om konsekvensene av boksing etter høringen og bestemte seg etter hvert for å bli enige om å være uenige.

Brækhus poengterte sterkt at boksing ikke er en idrett for alle og at absolutt alle som går inn i ringen er klar over at det finnes en viss risiko for å pådra seg en skade.

En lovendring er neppe gjort i en håndvending, men idrettspresident Børre Rognlien har tidligere uttalt at han åpner for proffboksing i Norge i 2013.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere