*Nettavisen* Sport.

- Sjokk og vantro da Dalglish trakk seg

Foto: Simon Bruty (Getty Images/All Over Press)

Jan Mølby forteller om sist Kenny Dalglish var manager i et derby på Goodison Park.

Jeg våger påstanden: Ingen byer i verden har et derby som helt kan måle seg med Liverpool mot Everton når det gjelder historie, følelser og rivalisering.

Lørdag formiddag er det dags igjen når Liverpool tar turen over Stanley Park til Goodison. Det blir første gang siden 1991 at Kenny Dalglish besøker rivalenes arena som Liverpool-manager.

I februar 1991 så Dalglish sitt kjære Liverpool kaste bort ledelsen i en FA-cupens femte runde på overtid i en kamp som endte 4-4.

Se høydepunkter fra kampen nederst i saken.

To dager senere trakk Dalglish seg som Liverpool-manager, og klubben har aldri siden vunnet tilbake sin dominerende posisjon i engelsk fotball.

Danske Jan Mølby spilte på Liverpools midtbane den dagen for 20 år siden.

- Det var en sprø kamp, og kunne ikke tro hvordan vi klarte å ikke vinne. Vi ga bort noen forferdelige mål, husker Mølby.

Hadde allerede bestemt seg
På Liverpools benk den dagen satt manager Dalglish og visste allerede at hans tid var over. Han hadde bestemt seg før kampen for å trekke seg, og det som skjedde i løpt av kampen bare styrket hans overbevisning om at det var riktig.

Dalglish har senere sagt at hans vanlige besluttsomhet hadde forlatt ham i løpet av kampen, og han mener at nølingen hans med å trekke Mølby ned fra midtbanen til forsvar kan ha kostet de røde seieren den dagen.

Dalglish hadde uansett bestemt seg. To dager senere offentliggjorde han på en pressekonferanse at han trakk seg som manager. Dalglish var rett og slett utslitt, og oppga helsegrunner som årsaken. De to årene etter Hillsborough-tragedien som kostet 96 menneskelig hadde satt sitt preg på skotten.

Men for spillerne var avgjørelsen et sjokk.

- Vi hadde fri torsdag, og jeg husker vi kom til Anfield på fredag siden vi skulle dra tidlig for å trene på Lutons kunstgressbane. Hele stedet summet med aktivitet og jenta i resepsjonen sa hun trodde vi var i ferd med å offentliggjøre et storkjøp, husker Mølby.

- Da det ble klart at Kenny Dalglish trakk seg var det sjokk og vantro i hele klubben. Spillerne var lamslått og hele klubben var i sjokk, sier den danske midtbanelegenden.

- Hadde han fortalt at John Barnes var blitt solgt, hadde vi taklet det, fordi fotballen er sånn, men at Kenny skulle forlate Liverpool var noe ganske annet. Han var en av de største i klubbens historie, og ledet et lag i toppen av ligaen og i FA-cupen, fortsetter Mølby.

- Det var hans rett
Til tross for sjokket, forstod spillerne Dalglishs avgjørelse.

- Da årsakene kom fram, forstod vi det fullt ut. Dersom han ikke var frisk, trengte han tid på å komme seg, og han følte at den beste måten var å forlate managerjobben – absolutt den rette avgjørelsen i hans beste interesse. Han hadde tatt så mange avgjørelser i Liverpools beste interesse at det var hans rett å gjøre en i sin egen interesse om han var bekymret for helsa, sier Mølby.

Men helsa har kommet seg, og Dalglish er tilbake der de aller fleste mener han hører hjemme: som manager for Liverpool. Og Mølby tror nok at Dalglish ikke er mer umenneskelig enn at han tenker tilbake på den dagen for over 20 år siden når han lørdag formiddag inntar sin plass på benken på Goodison.

På direkte spørsmål om det som skjedde, ønsker likevel ikke Dalglish å svare.

- Vi har vært gjennom det mange ganger før, og det er ikke noe poeng å gjøre det igjen, sier Dalglish.

Men mye er som før.

- Konkurransen er fortsatt like intens og lysten til å vinne er den samme som før. Det er et Merseyside-derby, og alle som har vært involvert i det mener at det er det viktigste, sier Dalglish, men legger til:

- Men folk i Birmingham mener at deres er størst, og Rangers og Celtic mener at deres er størst – og de har rett.

Husker best finalen i 1989
60-åringen har opplevd mange lokaloppgjør, men mener at høydepunktet var FA-cupfinalen i 1989. Da vant Liverpool 3-2 bare en måned etter at 96 av klubbens fans hadde mistet livet på Hillsborough.

- Det mest gripende møtet var FA-cupfinalen i 1989, ikke bare fordi vi vant, men for hele byen Liverpool, sier Dalglish.

Se høydepunkter fra den finalen nederst i saken.

- Et annet skarpt oppgjør var finalen i 1986, da du så fedre gå på kamp med ungene sine – en kledt i rødt og en i blått. De sier mye om byen og hvordan folk fører seg. Det er lett for oss å si at dette er det vennlige lokaloppgjøret – trolig det vennligste i Premier League – men om det er det samme som før, får andre svare på, sier Dalglish.

Lørdag finner han det trolig ut. Følg kampen direkte her fra 13.45.

Her er høydepunktene fra 4-4-oppgjøret for 20 år siden:
(Rett nok bare til 3-3 og full tid)

HTML EMBED

Se høydepunktene fra FA-cupfinalen i 1989:

HTML EMBED

Kilder: BBC, Daily Mail, Soccernet, Clickliverpool.com, Liverpool Echo, Wikipedia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag