*Nettavisen* Sport.

- Skal alle lese leksikon, eller?

Foto: (Scanpix)

Åge Hareide og landslagsspillerne slår tilbake mot Bjørn Hansens påstand om Norge kanskje har kost seg fra en plass i EM-sluttspillet. Hansen står på sitt.

19.11.07 20:57

Mandag stiller tidligere landslags- og RBK-assistent Bjørn Hansen et spørsmål via Adresseavisen om det er for koselig, godt og trygt på det norske landslaget, og at det er noe av årsaken til at Norge nå ser ut til å ende utenfor EM-sluttspillet.

Betrakningen kommer Hansen med etter at han har sett TV-reportasjer hvor spillerne leker seg med fjernstyrte fly, lekeslåss og kaster papirbiter på hverandre eller etter journalistene.

- For lite
Ikke overraskende slår Åge Hareide og landslagsspillerne tilbake mot påstandene.

- Jeg vil si at det er for lite av dette, sier Steffen Iversen til Nettavisen.

- Man må huske på at vi har mange, lange samlinger. Hvis man sitter inne på rommet og ser på TV hele dagen, da blir man dau. Da klarer man ikke å prestere. Så jeg mener heller at det er for lite av sånt, legger RBK-spissen til.

Han understreker at han ser seg selv som en dønn seriøs fotballspiller - på banen.

- Det er også grunnen til at jeg er her i det hele tatt. Men utenfor banen er det viktig å koble av med andre ting. Da er det viktig at man får være seg selv, sier Iversen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

- For enkelt
Brede Hangeland skjønner også lite av Hansens utspill.

- Hva skal man egentlig ha lov til å gjøre da? Lese leksikon? Er det mer seriøst? Folk har forskjellige måter å koble av på, og det er litt for enkelt å antyde at vi taper en kamp på grunn av litt helikopterflygning. Folk må stole på at vi gjør alt vi kan for å forberede oss til kamp. Det er derfor vi, og ikke andre, er på landslaget, sier FC København-spilleren.

- Som alle andre som har en jobb, så jobber vi når vi er på jobb. På fritiden gjør du så det du føler for. Så lenge du er klar igjen til jobben dagen etter. Jeg synes det er veldig spesielt - og enkelt - at han sier dette uten å ha vært på hotellet og sett hva som foregår der, legger Hangeland til.

- Et Norge i miniatyr
Åge Hareide påpeker at det må være lov å være forskjellige - og at han ikke har noe å utsette på spillergruppen.

- Landslaget er et Norge i miniatyr. Det er mange forskjellige typer, og hvis du hadde sagt til Brede (Hangeland) at han har kost seg og tullet for mye, så ville han sett på deg med et hardt blikk og sagt at han har lest en bok, sier Hareide.

- Så Brede gjør det på sin måte. Steffen (Iversen) og Erik (Hagen) gjør det på sin måte. Folk må få være seg selv her. Det er et aldersspenn i gruppa fra Alexander Tettey og Per Ciljan Skjelbred på 21 til Vidar Riseth langt oppe på 30-tallet. Og Vidar sitter sikkert om ettermiddagen og spekulerer i noen nye eiendomsinvesteringer. Er det også tøys og tull? Jeg tror dette er trukket ut av sammenhengen, og at Bjørn kanskje har sett bilder av noe spillere med helikoptre. Men disse helikopterne gjør ikke meg noe. Hvis de vil koble av på den måten, gjerne for meg, fortsetter landslagssjefen.

- Men tror du Francesco Totti og spillere i storlag leker med fjernstyrte helikoptre?

- Totti har sikkert andre aktiviteter han driver med også - som ikke er så strømlinjeformet, sier Hareide.

Og:

- Jeg er meget fornøyd med gutta - hvordan de oppfører seg på trening, hvor aktive de er på spillermøter og hvor konsentrerte de er når vi ser på bilder av motstanderne. I tillegg er de positive mot hverandre i samtale. Når man skal bygge opp trivsel innad i en gruppe må vi akseptere at folk er forskjellige. Det viktigste i forhold til en sterk gruppe er faktisk å ikke bryte ned personligheten til hver enkelt. Det handler om å få frem positiviteten til hver enkelt - det gir som regel positiv energi. Hvis alle må marsjere i takt, hvis alle er like - det er ikke det som gjør gode lag.

(Saken fortsetter under.)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ikke rom for feil
Bjørn Hansen står imidlertid på utspillet sitt. Overfor Nettavisen bekrefter Hansen også at han er korrekt gjengitt i Adresseavisen. Han fritar imidlertid Åge Hareide og Ola By Rise for skyld.

Han mener imidlertid at spillerne må gå i seg selv.

- Det hele saken dreier seg om er at Åge og Ola kun har et fåtall treninger før hver landskamp. Det stiller store krav til aktørene, og da er det sant det jeg sier om at det ikke er rom for så mye annen oppmerksomhet enn kampforberedelser. Man har ikke råd til én dårlig trening. Derfor stiller jeg meg noe undrende når man fores med informasjon gjennom media hvor man hører spillerne uttaleler seg om hvor mye moro og lek det er på samlig.

- Blir det kanskje for koselig, varmt og trygt? I så fall blir det som i en varmestue. Da er det en viss sjanse for at kampforberedelsene ikke blir som de kunne vært. I hvilken grad utfordrer spillerne hverandre, for eksempel? I hvilken grad krever de ting av hverandre? Hvis de stiller krav til hverandre, så utvikler de også hverandre.

- Hva mener de med å utfordre hverandre?

- For eksempel på treningene. Der skal det gnistre litt. Jeg skal ikke generalisere - noen klarer det - men en lenke er samtidig ikke sterkere enn det svakeste leddet, og hvis man er litt for opptatt av helikopter, så kan man kanskje finne et svakt ledd i det.

Han tar ikke landslagets uttalelser om at alt er veldig bra for så mye annet enn det landslaget er nødt til å svare etter utspillet hans.

- Jeg ser at en del spillere sier at de er så veldig profesjonelle, men jeg har ennå ikke sett hva de mener med å være så profesjonelle. Jeg mener at spillerne føler at det er så trygt, fint og artig å være på landslaget at de risikerer å gå glipp av noen ting, og man har ikke råd til å gjøre feil når man har så få dager til forberedelser før kamp, sier Hansen.

Han understreker at han er enig med Hareide om at ingen mennesker er like, og han mener heller ikke at alle skal gjøre det samme.

Men han er altså redd for at hvis det blir for artig, så kan det ta bort litt av fokuset på det som er viktig på samlingen - treningene og kampene.

- Hvis man ikke er helt klar for trening når treningen starter, hvis noe av leken fortsatt sitter igjen, da har man mistet noe av treningen allerede. Det skjer hvis man er opptatt av andre ting.

- Hva synes du om landslagets tilsvar?

- At de forsvarer eget reir, det respekter jeg. De kjenner selvfølgelig miljøet bedre enn meg. Men jeg må ha lov til å komme med mine ytringer, jeg også, og hvis det er noe småhold i det jeg sier så fører det kanskje til endringer, og at noen små marginer går Norges vei neste gang? undrer Hansen.

Han har nemlig én av dem som ikke tror EM-toget har kjørt fra den norske perrongen.

- Løpet er ikke kjørt. Tyrkerne feirer vel fortsatt seieren på Ullevaal, gjør de ikke?

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.