RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

- Skal ikke plutselig innføre et nytt system

Sist oppdatert:
Konstituert toppidrettssjef Tore Øvrebø vil ikke gjøre store omveltninger fram mot Sotsji-OL i februar.

Fredag ble det klart at Øvrebø blir ansvarlig for norsk toppidrett fra 16. september. Han tar over etter ni år med Jarle Aambø som sjef for Olympiatoppen.

Øvrebø understreker at det ikke blir rokeringer i tiden fram mot Sotsji-lekene.

– Mye vil bli videreført. Jeg har vært tett på Jarle over flere år og vi jobbet sammen om mange løsninger. Det er ikke slik at jeg nå plutselig skal innføre et nytt system. Mye av det som skjer i månedene framover er allerede lagt. Måten vi arbeider på blir ikke endret med det første, men det blir et nytt fjes. Det er jo en forandring, sier Øvrebø til NTB.

– Hovedoppgaven blir gjennomføringen av Sotsji, men vi er samtidig også i gang med å planlegge Rio-lekene, legger han til.

Øvrebø har vært en del av Olympiatoppen siden 2004. Han har de siste årene vært assisterende toppidrettssjef.

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund (NIF) er trygg på at Øvrebø er et godt valg som Aambøs erstatter.

– Øvrebø har bred erfaring. Han har både vært landslagstrener i roing og jobbet i Olympiatoppen i ni år. Tore har framtidsperspektiver og kunnskap som gjør ham til en spennende konstituert toppidrettssjef, sier Andersen til NTB.

NIF ser først etter en ny, fast toppidrettssjef i tiden etter vinter-OL om et halvt år.

20 år i Olympiatoppen var nok for avtroppende toppidrettssjef Jarle Aambø. Nå går han i stedet over til å lede et av sine hjertebarn.

Aambø har vært øverste sjef for Olympiatoppen siden 2004. Fredag ble det klart at hans periode går mot slutten. Fra 16. september tar Tore Øvrebø over som konstituert toppidrettssjef.

– Det er litt spesielt å gå til en annen rolle etter 25 år i samme hus. Samtidig kommer jeg til å ha kontakt med det fantastiske og kompetente fagmiljøet som er her. Spranget er ikke så langt som det kanskje kunne ha vært, sier Aambø til NTB.

– Jeg har hele tiden sagt at jeg ikke blir pensjonist i Olympiatoppen. Man har jo gjerne lyst til å prøve andre ting. Det prosjektet jeg nå skal inn i, har jeg jobbet ganske mye med ved siden av i flere år. Nå har vi muligheten til å utvikle det mye sterkere.

Aambø har vært leder i toppidretten i 25 år. I rundt 20 av disse har han vært knyttet til Olympiatoppen.

– Ønsket videre
Moldenseren fikk kritikk etter de svake resultatene under fjorårets London-OL. Han avviser at han var ønsket ut av stolen som toppidrettssjef.

– Olympiatoppen skal ledes inn i en ny fase. I den forbindelse har jeg tenkt på min egen framtid og hva jeg vil bruke de neste årene til. Jeg har ikke fått andre signaler enn at jeg var ønsket videre. Jeg vurderte å ta noen år til, men har nå valgt å ta den muligheten som dukket opp, forklarer Aambø.

Han skal framover lede et samarbeidsprosjekt mellom Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen der prestasjonskultur står i sentrum.

– Min nye rolle går ut på å utvikle et samarbeid med andre institusjoner med bakgrunn i hvordan Olympiatoppen har fungert. Det vil si å bygge kulturer og jobbe med kompetanse, sier Aambø.

– Vemodig
Tore Øvrebø ser fram til sin nye jobb. Han har de siste årene vært assisterende toppidrettssjef og arbeidet tett med Aambø.

– Det er spennende og motiverende, men også litt vemodig. Jeg skulle gjerne beholdt Jarle som sjef lenger. Nå som han har funnet seg et nytt felt, er det interessant å overta og se hva jeg kan få til, sier Øvrebø til NTB.

Aambø har gjort en avtale om at han er tilgjengelig for å gi Øvrebø råd i et halvt år framover.

– Jeg vil sikkert ha behov for å lytte til Jarle, mener Øvrebø.

Hvem som får jobben som toppidrettssjef permanent blir ikke klart før etter Sotsji-lekene i februar neste år.

Roeren Olaf Tufte er full av beundring for konstituert toppidrettssjef Tore Øvrebø, men synes det vil være synd om han blir mindre synlig ute i felten.

Øvrebø var landslagssjef da Tufte slo igjennom og ble en av verdens beste roere på starten av 2000-tallet. 37-åringen har bare gode ord å si om mannen som tar over etter Jarle Aambø fra 16. september og fram til etter Sotsji-lekene i februar.

– Tore er en tenkende person. Han tar ingen hastebeslutninger og tenker grundig gjennom det han gjør. Sånn sett er han litt lik Jarle, som også jobber systematisk og organisert, sier Tufte til NTB.

Han mener Øvrebø vil være en god leder for Olympiatoppen også fram mot sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016. Samtidig mener han det vil være synd om norsk idrett får se mindre av Øvrebøs trenerferdigheter.

– Dessverre fører det vel til at han jobber mindre som coach. Du taper noe et sted, men vinner et annet sted. Jeg personlig liker at gode trenere er i felten.

– Tore har gode kunnskaper om fysiologi og høydetrening. Det kommer godt med i hans nye jobb. Han vet hva som kreves av en utøver, sier Tufte.

Han ønsker avtroppende toppidrettssjef Jarle Aambø lykke til i sin nye rolle.

– Jarle liker å jobbe organisert i bakgrunnen. Dette tror jeg passer ham utmerket. Han er en kjemperessurs, mener Tufte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere