RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: APOLLOBOXING.NO)

- Skal maltraktere tsjekkeren

Sist oppdatert:
Lørdag bokser tungvekterne John Ruiz og Nikolaj Valujev tittelkamp i Berlin. Norske Nikita Dubunin (19) står for oppvarmingen.

Den unge trønderen med usbekisk bakgrunn får sin virkelige ilddåp i sin tredje kamp som proffbokser. Den TV 2-sendte matchen mot tsjekkiske Petr Rykala skal bidra til å varme opp publikum i Berlin til tittelkampen.

Dubunins trener og talsmann, Helge Wærøy, garanterer at publikum skal få valuta for inngangspengene lenge før stevnets største stjerner entrer ringen.

- Nå har vi fått muligheten til å vise oss frem i en kamp som blir sent på tv i 30 land. Den muligheten skal vi ta godt vare på. Nikita skal maltraktere tsjekkeren, fastslår Wærøy offensivt.

Nikita Dubunin har vunnet sine to første proffkamper på poeng, begge ganger etter å ha hatt motstanderen i dørken.

Rutinert motstander
Lørdag møter 19-åringen en motstander med mye mer erfaring - men som også har fått mye juling. Petr Rykala er 28 år og har 30 proffkamper på samvittigheten. 26 av dem har endt med tap.

- Han er en garva bokser og en rutinert herremann. Vi må passe oss. Men selvfølgelig tror jeg at Nikita kan vinne. Jeg hadde aldri sendt ham i ringen hvis jeg hadde trodd at han ville få bank, sier Wærøy.

Og selv om Dubunin er fersk i proffsirkuset, er han ingen novise i bokseringen. Sin første kamp bokset han som 9-åring hjemme i Usbekistan. 14 år gammel ble han usbekisk ungdomsmester – i et land med betydelig sterkere boksetradisjoner enn Norge.

- Ikke mer å hente
Likevel var det nettopp her han havnet som asylsøker i 2001. Året etter fikk han kontakt med boksetrener Helge Wærøy i Apollo Boxing, som holder til på Melhus to mil sør for Trondheim. Dubunin gjorde umiddelbart trønder av seg, og de siste tre årene har han satset for fullt på boksing.

I mars ble han seniornorgesmester og kongepokalvinner. Da bestemte Helge Wærøy seg for å gjøre eleven til proffbokser. Omgående.

- Han hadde ikke mer å hente i amatørboksing, konstaterer Wærøy.

Treneren innrømmer imidlertid at han tok en viss risiko ved å dra med seg eleven inn i proffsirkuset i en alder av 19 år.

- Det er ikke vanlig å bli proff i en sånn alder. Men jeg kommer som sagt aldri til å sende ham ut i kamp mot en motstander jeg mener er farlig for ham.

Ny verden
Også for Wærøy er proffboksingen en ny verden.

- Det er det, og vi snakker om en beinhard business. Men jeg synes det er herlig. Jeg koser meg, sier boksetreneren – som kjent for å snakke i overskrifter, og som ikke går av veien for en konfrontasjon når han finner det nødvendig. I bokse-Norge er han en omstridt personlighet.

Hvilke fremtidsplaner han har for supereleven, er en av få ting han ikke vil snakke om.

- Jeg har gjort meg noen tanker, men jeg tror det kan være lurt å holde litt kjeft. Det er mange som er ute etter å gjøre det vanskelig for deg i denne bransjen.

Går for knockout
- Når kan Nikita Dubunin få en tittelkamp?

- Det er det umulig å si noe om. Noen ganger kan det gå fort, andre ganger tar det mange år. Og de fleste kommer jo aldri så langt. Det handler ikke bare om sportslige kvaliteter. Det handler om taktisk spill og politikk, dette her.

En god kamp lørdag vil uansett være et springbrett til noe større. Og ambisjonene er det ingen ting i veien med.

- Nikita kan vinne på knockout. Det er alltid det vi går for.

TV 2 starter sendingen fra boksegallaen i Berlin kl. 23.10 lørdag kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere