*Nettavisen* Sport.

- Skal vise at jeg fortjener det

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Øystein Pettersen er redd for å bli for fornøyd.

TONSENHAGEN (Nettavisen): - Jo mer man tenker på OL, jo mer skummelt blir det. Man blir nesten redd, sa Øystein «Pølsa» Pettersen mellom sushi-munnfullene da Nettavisen møtte ham i slutten av oktober.

- Kommer jeg til OL, er det helt konge. Og er man først med på det norske laget der, går man selvfølgelig for gull, fastslo han.

Nå er det ingen vei tilbake. Mandag kom bekreftelsen: Han er på det norske OL-laget i sprint.

- Blir du fortsatt redd av å tenke på OL, Øystein Pettersen?

- Njaaa ... Både ja og nei, egentlig.

Pettersen, som ble 27 år tirsdag, bytter kopp i den moderne kaffemaskina (som snart skal overtas landslagskollega av Anders Gløersen og erstattes av en mer avansert sak) mens han tenker på hvordan han skal formulere svaret.

- Det er ikke OL i seg selv jeg er redd. Jeg er redd at tanken på OL skal gjøre at jeg mister fokus på det som viktig, nemlig å gjøre en best mulig jobb hver dag. Nå har jeg klart å være såpass fokusert at jeg har kvalifisert meg.

- Kan ikke være fornøyd
- Men jeg kan ikke være fornøyd med det. Det er det jeg er redd nå, å bli for fornøyd med at jeg er kvalifisert.

To varme og velduftende kaffekopper er kommet på kjøkkenbordet i leiligheten i Tonsenhagen, der Pettersen og samboer Ellen Sandbakken omtrent bor inne i skogen, bare et par stavtak fra porten til Lillomarka. Det er ganske nøyaktig to døgn siden han fikk OL-billetten muntlig overlevert av trener Ulf Morten Aune på flyplassen i Tallin og nokså nøyaktig to døgn til NM-sprinten i Stokke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pettersen har gjort unna dagens første økt, klassisk intervall. Med tanke på NM. For det er NM som er fokus foreløpig, ikke OL.

- Jeg synes NM er kult. Det gir en helt spesiell følelse. Der er skifamilien fra hele landet samlet. Og alle går rundt med et smil. Jeg er veldig glad for at jeg endelig skal være med igjen også. Jeg pleier jo å være syk på denne tida, erkjenner han selvironisk.

- Bare gått to renn
Hvis noen tror Pettersen reiser til Stokke bare for å kose seg, er det imidlertid en relativt grov misforståelse. Det skal gås for full spiker.

- Jeg skal vise at jeg fortjente å bli tatt ut til OL. Jeg vil ikke ha noe av at folk går rundt og sier at jeg ble tatt ut bare fordi jeg er på landslaget og er kompis med Ulf Morten (Aune, sprintsjef, red.anm.).

- Tror du noen tenker sånn?

- Det vil alltid være noen som tenker sånn. Men det er ingen som har sagt det til meg, nei. Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger og gratulasjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Er du selv i tvil om at du fortjener plassen?

- Nei, jeg er kvalifisert ut fra de kriteriene som ble satt på forhånd. Og jeg er sikker på at jeg er god nok. Men jeg føler egentlig at jeg bare har gått to skirenn i vinter ...

- En drøm
Sannheten er at han har gått fire renn i verdenscupen. Men i to av dem har han falt. I Düsseldorf før jul ble han regelrett knuffet ut av balanse i kvartfinalen. I Otepää sist lørdag falt han allerede i prologen, og det uten å kunne skylde på andre enn seg selv.

I det aller første rennet – den klassiske sprinten i Kuusamo den første helga i desember – ble han nummer to. Det er dette resultatet som gjør at han nå er klar for Vancouver.

- Hva tenker du når du tenker på OL?

- Ja, hva tenker jeg? Det er jo en drøm. Noe jeg bare har sett på TV før. Jeg prøver å si til meg selv at det bare er et vanlig skirenn, men det er jo ikke det. Det skjønner du når de ringer fra Norges Skiforbund og trenger mål for å få sydd en dress til deg ...

- Skal du for eksempel delta i innmarsjen under åpningsseremonien?

- Jeg aner ikke. Jeg vet ikke hvilken dag OL åpner engang. Jeg vet bare at 17. februar er det sprint, og den skal jeg gå.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Du er medaljekandidat»
- Det er nokså nøyaktig fire uker til, hvordan skal du forberede deg mentalt i disse ukene?

- Rett etter at jeg ble tatt ut fikk jeg en sms fra Anne Marte Pensgård, som er psykolog i Olympiatoppen. Der sto det: «Du er medaljekandidat i OL. Jo fortere du innser det, jo bedre.» Men jeg vet jo ikke hva jeg går til, medgir mesterskapsdebutanten.

- Hvem er favoritt i sprinten?

- Emil Jönsson, Ola Vigen Hattestad og Petter Northug er de tre største favorittene. Men det blir knalltøff kamp om finaleplassene. Jeg skal sørge for å være så godt forberedt som jeg kan være, sier Øystein Pettersen til Nettavisen.

Nettavisen følger selvfølgelig Ski-NM i Stokke tett fra og med torsdag. Åpningsdistansene er 10 km (kvinner) og 15 km (menn) fristil.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag