*Nettavisen* Sport.

- Skalv så mye at jeg måtte ta ham ut

Foto: Patrik Stollarz (AFP/Scanpix)

Leverkusen-trener Jupp Heynckes (65) har sine grunner til å frykte både RBK og trønderværet.

13.09.10 16:13

Torsdag innleder Rosenborg årets Europa League mot Bayer Leverkusen på Bay Arena. 1. desember kommer tyskerne på gjenvisitt.

Faktisk er det første gang trønderne og laget fra Nordrhein-Westfalen møtes i e-cupsammenheng. Men på trenerbenkene blir det gjensyn.

Leverkusen-trener Josef Heynckes – bedre kjent som Jupp Heynckes – var nemlig også sjef for Real Madrid-laget Rosenborg møtte i Champions League i 1997. På Santiago Bernabeu vant Real oppskriftsmessig 4-1.

I returkampen i Trondheim 27. november 1997 ble Heynckes og hans menn offer for et av de største høydepunktene i Rosenborgs historie: I Nils Arne Eggens siste kamp på Lerkendal før hans sabbatsår, vant Rosenborg 2-0 – etter scoringer av Roar Strand og Harald Martin Brattbakk.

Se høydepunktene fra kampen her!

Kuldesjokk på Lerkendal
Trønderske fotballtilhengere glemmer aldri den iskalde novemberkvelden, da kvikksølvet krøp ned mot ti minusgrader. Og det gjør ikke Jupp Heynckes heller.

- Jeg husker først og fremst den forferdelige temperaturen i Trondheim den vinteren. Vår brasilianske spiller Zé Roberto, som nå spiller i Hamburg, skalv så mye at jeg måtte ta ham ut i pausen. Han ble stående lenge, lenge i dusjen for å få igjen varmen, mimrer Heynckes i dette eksklusive intervjuet med Nettavisen.

- Når det er sagt, så hadde vi andre problemer enn temperaturen den kvelden. Men vi vant likevel Champions League den sesongen, poengterer 65-åringen med en lang og suksessrik karriere bak seg både som spiller og trener.

Som spiller ble han både europamester (1972) og verdensmester (1974) for Vest-Tyskland. Som trener har han stått ved roret i en lang rekke europeiske toppklubber, deriblant Bayern München, Benfica, Athletic Bilbao, Schalke og altså Real Madrid – med Champions League-triumfen i 1997/98 som det store høydepunktet.

Les også: Moa rystet RBK-motstander

- Vet hvor vanskelig det er
Det brutale møtet med Rosenborg i 1997 gjør at det uansett er totalt uaktuelt for den rutinerte ringreven å undervurdere trønderne før høstens møter.

- Det kan hende noen i Norge tror at Bayer Leverkusen ikke tar Rosenborg seriøst nok. Men jeg kan garantere at vi vet alt hvor vanskelig det er å møte Rosenborg. Vi kjenner spillerne, og vi kjenner spillestilen. Vi vet hvilken suveren stilling klubben har i norsk fotball, og vi vet hvor mye erfaring de har fra internasjonal fotball.

- Vi er fullstendig klare over at vi ikke slår dem hvis vi yter 80 prosent. Vi må yte 100 prosent, sier Heynckes til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hva er Rosenborgs styrker og svakheter?

- Jeg tror ikke du egentlig forventer at jeg skal svare ærlig på det spørsmålet. Vær trygg på at vi kjenner Rosenborgs styrker og svakheter, men det tar jeg med spillerne, ikke med internasjonal presse, sier Leverkusen-sjefen.

Bygger rundt Ballack
Som fotballtrenere flest, har han naturligvis mest fokus på sitt eget lag. Og Champions League-finalistene fra 2002 har klare ambisjoner om å klatre enda nærmere toppen både nasjonalt og internasjonalt.

At den tyske landslagskapteinen Michael Ballack i sommer valgte nettopp Bayer Leverkusen, vitner om at lista ligger høyt. I forsvaret er det den gamle Liverpool-kjempen Sami Hyypiä som er sjefen.

- Vi ønsker å oppnå mye denne sesongen, det er det ingen tvil om. Først og fremst er det viktig å lykkes i Bundesliga, for det er grunnlaget for alt. Hovedmålet er å forbedre fjorårets fjerdeplass, og det kan bli vanskelig nok. Samtidig ønsker vi selvfølgelig å spille en rolle i Europa, og å komme langt i den nasjonale cupen. Å kjempe i tre turneringer krever mye energi og et godt mannskap, og vi er avhengige av hele stallen for å lykkes, understreker Heynckes.

Ballack skadet seg imidlertid da Leverkusen spilte 2-2 mot Mohammed Abdellaoues Hannover i helgen, og er ikke aktuell til kampen mot Rosenborg.

Les saken: Ballack ute i seks uker

Klikk på bildet for å forstørre.

Lærer av ungdommen
65 år gammel ser han fortsatt ikke slutten på sin egen trenergjerning.

- Jeg planlegger ikke langt fram i tid lenger. I stedet nyter jeg at jeg fortsatt kan være fotballtrener med en viss suksess, sier Heynckes, som mener jobben holder ham ung.

- Det er fantastisk å være sammen med unge mennesker hver dag. Ikke bare å jobbe med dem, men å snakke med dem og lære hvordan de tenker. Kommunikasjonen med den unge generasjonen er viktig for meg, avslutter pedagogen.

Torsdag får vi svaret på om han har kommunisert bedre med sine spillere enn kollega Nils Arne Eggen i Trondheim.

PS. Atlético Madrid og Aris Thessaloniki er de øvrige lagene i gruppa til RBK og Bayer Leverkusen. To lag går videre.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her

Spill direkte på langoddsen her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.