RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skulle egentlig ikke hete Kjetil Jansrud

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Dette visste du ikke om Kjetil Jansrud.

Fram mot åpningsseremonien i Sotsji vil Nettavisen presentere noen av de største, norske OL-håpene i spalten «Dette visste du ikke». Foreldrene til utøverne har gravd i hukommelsen og gitt oss historier og faktaopplysninger om idrettsheltene som de fleste nok ikke var klar over.

Da Kjetil Jansrud kjørte inn til sølv i storslalåm under OL i Vancouver i 2010, jublet norske alpinhjerter som om han hadde vunnet gullet. Sympatien med den alltid like blide og artige alpinisten fra Vinstra var enorm etter skademarerittet han hadde vært gjennom. En alvorlig ryggskade sørget for at han var ute i over et år i forkant av mesterskapet.

4. mars 2012 vant han sitt aller første verdenscuprenn, i super-G på hjemmebane i Kvitfjell. Jansrud slo landslagskollega og gode kamerat, Aksel Lund Svindal, med 21 hundredeler. De to har på mesterlig vis tatt opp arven etter Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus, både sportslig og på «Knoll og Tott» vis.

Ifølge Jansruds pappa, Jan Jansrud, er alpinmiljøet i Norge fantastisk bra, og han beskriver sønnen som humørspreder som han aldri har sett sint. Nesten. Pappa Jansrud avslører også hva Kjetil alltid har med seg når han er ute og reiser.

- Hva imponerer deg mest med Kjetil?

- Han har evnen til å reise seg, har alltid godt humør, og klarer alltid å finne motivasjon, sier Jan Jansrud til Nettavisen.

- Brenner Kjetil for noe annet enn idretten sin?

- Han er veldig glad i å lese, jeg vet ikke om noen som er så glad i å lese som han. Han leser alt det nye som kommer ut, og har alltid en tykk bok med seg. Ellers er han opptatt av å være en humørspreder, og han er veldig sosial og familiekjær. Han bidrar til at vi har veldig mange koselige stunder med familien.

- Hva gjør Kjetil sint?

- Det er ikke ofte han er sint. Det tror jeg faktisk nesten ikke at jeg har opplevd. Selv om vi selvfølgelig har hatt våre feider i treningssammenheng.

- Var dere alltid sikre på at Kjetil skulle hete Kjetil?

- Vi tenkte litt på Emil, som i Emil i Lønneberget. Vi har jo en Ida også.

- Hva trodde du Kjetil skulle bli som voksen?

- Jeg tenkte tidlig at det ville bli alpint. Han hadde veldig store målsettinger fra han var veldig ung, så det lå i kortene.

- Når skjønte du at Kjetil kom til å bli blant verdens beste?

- Han har alltid hatt noe ekstra. Jeg var treneren hans hjemme på Vinstra, og så tidlig at spesielt skifølelsen og balansen hans skilte seg ut.

- Hvordan var det å oppleve at Kjetil ble kjendis?

- Det har både vi og han et avslappet forhold til. Han oppfører seg helt likt som før han slo gjennom, og har fortsatt tid til en prat med ungene i Kvitfjell og til bekjente. De har et fantastisk miljø i alpingruppa. Det vet jeg at han setter pris på. De er konkurrenter, men det er viktigere å være gode venner.

- Har du noen gang opplevd at Kjetil har vært langt nede eller umotivert?

- Han hadde en liten periode da han gikk inn i Skiforbundet. Også har han hatt det tøft med mye skader. Han var jo ute et helt år, men jeg opplevde hele tiden at han var ivrig på å komme tilbake.

- Kan du nevne én ting som folk flest ikke vet om Kjetil?

- Han er veldig glad i å gå i fjellet. Jo, også er han utrolig god til å lage mat. Når han er hjemme er det ofte han som står for kokkeleringen, og da blir det skikkelig feinschmecker.

FLERE FRA SAMME SERIE:
1: Aksel Lund Svindal

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere