*Nettavisen* Sport.

- Skulle gi ham helvete

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Tarjei Bø hadde klekket ut en plan for å knekke Anton Shipulin.

27.02.10 03:06

WHISTLER (Nettavisen): Ut fra sin siste skyting hadde Tarjei Bø 8,2 sekunder å hente inn på russeren i sporet. Da Emil Hegle Svendsen vekslet ut, ledet Norge, og Anton Shipulin var distansert.

30,1 sekunder gikk det før Shipulin fikk vekslet med Maxim Tsjoudov.

- De to første rundene gikk veldig rolig. Alle gikk samlet, og jeg hadde ikke tenkt å dra én meter. Jeg hadde en del krefter igjen på sisterunden som gjorde at jeg fikk en luke, sier Bø til Nettavisen.

- Du knekker jo russeren helt. 38,3 sekunder?

- Jeg så han var sliten på andrerunden, og da tenkte jeg: - Hvis jeg går ut med ham på slutten, skal jeg gi ham skikkelig helvete. Jeg visste han var sliten. Da jeg så han gikk ut først, prøvde jeg å gå hardt ut på sisterunden. Jeg fikk ryggen hans på toppen av bakken og la inn et rykk. Jeg så russeren var mellom meg og de andre, som jeg tenkte var like sterke som meg. Det gjorde at jeg fikk meterne på de andre lagene. Russeren hadde ingen sjanse.

Planlagt rykk
Han var fast bestemt på å legge vekk ydmykheten før start når han endelig skulle OL-debutere på det norske stafettlaget. I stedet tok han seg tid til å granske startlista godt.

- Jeg så på startlista at dem jeg gikk mot, dem kunne jeg takle, forteller stryningen kontant.

Både Tyskland og Frankrike skjøt seg helt bort på den stående skytingen. Bø holdt hodet kalt, kostet kun på seg det ene ekstraskuddet og bykset ut fra standplass med østerrikeren i hælene.

På toppen av den første bakken tok han igjen Shipulin, og angrep momentant:

- Jeg hadde psyket meg opp litt før jeg kom dit. Jeg hadde bestemt meg for å rykke akkurat der. Det var ferdigplanlagt, så det var bare å gjennomføre, sier Bø.

Skryt fra lagkompisene
Etter at Hegle Svendsen holdt stand, og Ole Einar Bjørndalen plaffet ned fem blinker på stående – kunne det norske stafettlaget slippe jubelen løs.

Både eldstemann Halvard Hanevold (40) og 19 år yngre Bø hadde levert akkurat det de skulle.

- Hvor sterkt er det å ta 38 sekunder på russeren i løpet av sisterunden?

- Jeg er kjempeimponert over Tarjej i dag. Både at han tar de sekundene der, men kanskje aller mest at han takler presset på skytinga og gjør jobben. Det er så mange som kunne rotet det til på den skytinga der, men ikke han, sier Hanevold til Nettavisen.

- Tarjei gjorde en kjempejobb. Det er imponerende å gjøre det på den måten når du debuterer. Jeg kan se for meg at han var litt nervøs. Når jeg var det selv, var nok han det også, sier Emil Hegle Svendsen til Nettavisen.

- Hadde du ventet å få luke når du gikk ut?

- Nei, det hadde jeg ikke. Tarjei gjorde en kjempejobb. Det er imponerende å gjøre det på den måten når du debuterer. Jeg kan se for meg at han var litt nervøs. Når jeg var nervøs, kan jeg tenke meg at han var det også.

Lurte seg selv
Bø gikk glisende fra intervju til intervju etter den norske triumfen.

- Skyting – det klarer en 21-åring like godt som de andre...

- Var du ikke nervøs?

- Du må lure deg selv litt. Jeg var nervøs i går kveld og i dag tidlig. Så lettet trykket litt. Jeg hadde en god følelse.

- Hadde du forventet gull i ditt første olympiske mesterskap?

- Nei, jeg hadde vel ikke ventet det, men akkurat i dag hadde jeg et håp om at vi skulle klare det på stafetten. Jeg har nok ikke gode nok resultater fra før av til å hevde meg i individuelle øvelsene.

Det er kun et spørsmål om tid.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.