RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: ERIK JOHANSEN/SCANPIX)

- Slik unngår du høye blodverdier

Sist oppdatert:
For to år siden fikk Olympiatoppen utarbeidet en rapport med tips om hvordan topputøverne kan unngå for høye blodverdier.

I desember 2003 laget Ørjan Madsen, Alex Wisnes, Jim Stray-Gundersen og nå avdøde Rolf Sæterdal rapporten på vegne av Olympiatoppen.

- Vi har hatt denne saken oppe til diskusjon i Olympiatoppen. På spørsmålet om dette er manipulering eller uetisk, er svaret vårt nei, sier hovedlegen for den norske OL-troppen, Lars Engebretsen, til Hamar Arbeiderblad.

Kapittelet som tar for seg blodprøver er skrevet av lege Arne Vilberg, og gir klare råd om hvordan man skal unngå for høye blodverdier under testing.

- Det går ikke an å påvirke antallet røde blodlegemer ved å ligge ned før en test. For utøvere som er tett opp til den lovlige grensen, hjelper det på blodgjennomstrømningen og testverdien å ligge ned i forkant, og passe på at strikken rundt armen ikke er festet mer enn 20 sekunder, utdyper Engebregtsen.

- Dette synes vi er etisk forsvarlig, og det er et kjent virkemiddel i idrettsverdenen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere