Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Slike skader kan true karrieren

Foto: Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Olav Magne Tveitå fryktet det verste da sprinteleven skadet låret.

BISLETT (Nettavisen): Minutter etter at Jaysuma Saidy Ndure suste inn 10,01 under sesongåpning i Doha, fikk trener Olav Magne Tveitå beskjeden han fryktet aller mest.

Sprintesset hadde pådratt seg en skade på baksiden av låret.

- Han kjente midtveis i løpet at den ene beinet ikke hang med skikkelig. Så hogg det ordentlig til mot slutten av løpet. Først en gang, så en gang til. Så det er tiden vi er mest fornøyde med, sier Olav Magne Tveitå til Nettavisen.

Lett å slå opp igjen
Lårskader er nemlig synonymt med selve marerittet for klodens kjappeste menn og kvinner.

- Ja, det er noe av det verste. Jeg må innrømme at jeg fikk en klump i magen da jeg hørte om skaden. Jeg oppfattet riktignok at avslutningen var dårlig, og fikk ikke øye på ham rett etter løpet. Så fikk jeg beskjed om at han hadde skadet hamstringen, forteller treneren.

- Problemet med å pådra seg en ruptur av fibrene, er at arrvevet er for svakt og det kan være lett å dra dette opp igjen. Dette er snakk om finmuskulatur. Selv om utøvere kan løpe 10-20 hundremetere etter hverandre uten problemer, så er toppfarten de oppnår i konkurranse opp mot grensen for hva kroppen selv kan kontrollere.

- I verste fall kan slike skader være karrietruende?

- Ja, hvis Jaysuma ryker på en smell i hamstringen kan hele karrieren hans være over, medgir Tveitå.

Bislett i fare
Derfor er både utøver og trener skjønt enige i at de skal skynde seg langsomt før Ndure friskmeldes til konkurranse igjen. I så måte er det fortsatt fare for at Golden League-stevnet på Bislett den 6. juni kan ryke.

- Blir det en kamp mot klokka i forhold til Bislett Games?

- Nei, vi har alltid nok tid. Jeg er nødt til å høre på kroppen og på beinet. Jeg stresser ikke fordi det ikke er noe hast. Jeg velger i stedet å ta det med ro, selv om jeg gjerne vil løpe på Bislett, sier Ndure til Nettavisen.

- Ønsker lang karriere
Han slet også med lårskade i 2006-sesongen, derfor kom heller ikke hans definitive gjennombrudd før i fjor.

Duoens fokus denne sesongen rettes uansett mot OL i Beijing - og ytterligere noen år utover i 23-åringens karriere.

- Han har ganske enkelt ikke hatt denne hastigheten inne før. I så måte er det en stor belastning for alle sprintere, når de kommer opp i makshastigheten. Mange sprintere er på topp i ett til to år, mens vi håper å sørge for at Jaysuma får en lang karriere, sier treneren.

Til behandling
I løpet av de siste to dagene har sprinteren fått såkalt tverrmassasje på området rundt skaden. Behandling har så langt gitt fremskritt for BUL-løperen.

- Det ser bra ut. Han fikk en liten muskulær overbelastning i Doha, men han har hatt god fremgang hver dag siden. Han startet med behandling for to dager siden, sier treneren.

- Skaden er ikke så farlig. Jeg får masse behandling og synes selv det har gått fint, sier Ndure selv.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!