*Nettavisen* Sport.

- Sliter hvis jeg nekter

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Ann Kristin Flatland tror hun pent må kle seg naken dersom dopingkontrollørene spør.

17.02.10 13:18

WHISTLER (Nettavisen): I Vancouver-OL er det stort sett været, medaljer – eventuelt mangelen på dem – eller dopingkontroller som opptar utøverne mest.

Emil Hegle Svendsen gjorde store øyne under sin rutinemessige kontroll etter sølvmedaljen på OL-sprinten:

- Jeg var igjennom tidenes mest omfattende dopingkontroll. Der de gikk gjennom hver eneste prosedyre 100 ganger. Hele greia tok vel halvannen time. Jeg har aldri opplevd maken, samtidig som jeg synes det er positivt at de går grundig til verks, sier Hegle Svendsen til Nettavisen.

Kalla måtte strippe
Hakket mer oppstandelse vakte det da den svenske gullvinneren under mandagens 10-kilometer i langrenn, Charlotte Kalla, ble tvunget til å kle seg naken for de samme kontrollørene – to dager før hun hadde vunnet noe som helst.

Les saken: Måtte avgi dopingprøve splitter naken

- De hadde kommet og hentet henne der hun bodde. Hun synes det var vanskelig fordi hun måtte kle av seg. Grunnen de oppga var at de jaktet på beholdere med falsk urin, som er en måte å skjule dopingbruk på, fortalte Kallas mentale rådgiver, Lars-Erik Sandler, til Expressen.

Samme mann fikk også en e-post der Kalla skrev «hva skal man måtte bli utsatt for som toppidrettsutøver».

- De var virkelig mye mer nøye enn det jeg er vant med hjemmefra. De gikk gjennom hvert eneste punkt i alle forskrifter, sier Kalla.

- Opp med trøya, ned med buksa
Ann Kristin Flatland har med 10.-plass på sprinten og en 8.-plass på jaktstarten foreløpig unnsluppet dopingjegernes radar. Vanligvis må de tre beste i hver øvelse, samt noen tilfeldige utvalgte, bidra med de nødvendige dråpene.

Historiene til tross. Flatland frykter likevel ikke møtet med de ivrige kontrollørene i Whistler.

- Jeg har ikke tenkt så mye på det, egentlig. Men det er vel en prosedyre de bruker for å sjekke at alt foregår på rett måte. Vi har hatt en del dopingkontroller tidligere der det har vært opp med trøya og ned med buksa. Det er vel noenlunde normalt, sier Flatland til Nettavisen.

- Slik Kalla beskrev det, måtte alt tøyet av. Forstår du at noen reagerer på det?

- Ja, det forstår jeg, jo. Det er ikke noe kjekt å ta av seg alt foran ukjente folk. Men hvis det er sånn reglene er her, må man bare følge dem. Det er godt å vite at kontrollørene gjør en skikkelig jobb. Man trenger nok det innenfor doping.

- Så du tar det som eventuelt kommer om du skulle ende på pallen?

- Jeg kan ikke nekte, i hvert fall, for da sliter jeg. Jeg må nok bare gjøre det dersom jeg kommer dit, sier hun med et smil.

- Uvanlig å kle av seg
En dopingkontroll slik Flatland beskriver den, blir ikke sett på som unormal av Antidoping Norge. Hensikten er å forhindre at utøverne skal kunne skjule medbrakte urinbeholdere i kroppens hulrom.

Kommunikasjonsrådgiver Halvor Byfuglien forteller at man vanligvis ikke blir bedt om å strippe ned til bare nettoen.

- Det heter i regelverket at dopingkontrolløren skal bevitne at urinen forlater utøverens kropp. Det står også at kontrolløren skal ha klart utsyn til dette, sier han til Nettavisen.

- Er det vanlig å ta av seg alle klærne?

- Det normale er ikke at man kler av seg til man er helt naken. Det normale er at man drar buksa ned og skjorta opp. Hvis hun (Kalla, vår anm.) er forundret over at dette skjer, så går det an å forstå det. For dette er ikke vanlig prosedyre, mener Byfuglien.

Testet langrennsløper
Også Astrid Uhrenholdt Jacobsen har støtt på de nærgående dopingkontrollørene etter ankomsten i Whistler.

- Det har blitt annonsert svært aggressivt antidopingarbeid under OL. Jeg hadde ikke vært i OL-landsbyen i 24 timer før jeg ble hentet inn til uanmeldt kontroll, skriver Oslo-jenta på sin private blogg.

- Heldigvis tok det ikke lang tid før jeg kunne prestere de trengte dråpene. Likevel tok hele prosedyren en del tid, kontrollen var nemlig veldig omstendelig. Jeg har ikke tall på hvor mange som sjekket av navn var riktig stavet og at prøvenummeret ble riktig kopiert, før testen ble godkjent og jeg kunne vende tilbake til stua.

Så lenge 23-åringen slipper å bli vekket om natta, har hun ingen problemer med at dopingjegerne besøker leiligheten hennes i OL-landsbyen.

- Det er ikke det at jeg klager. Antidopingarbeidet er godt i gang, de var godt forberedt og hadde drillet inn alle rutiner. Nå håper jeg bare å slippe unna de beryktede nattkontrollene, skriver Uhrenholdt Jacobsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.