- Snudde i respekt for Kollen

Foto: Erlend Aas/SCANPIX

Moan og co. hadde planlagt drastisk markering, men nøyde seg med en lett-versjon.

13.03.10 18:38

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Norge gikk inn til seier i lagkonkurransen i kombinert, men etterpå var det løpernes markering mot Det internasjonale skiforbundet (FIS) alle snakket om.

Norges utøverrepresentant Jan Schmid hadde på forhånd varslet i Nettavisen at det ville bli en protest, men at den ville bli mildere enn opprinnelig tenkt.

«Message to FIS! This is our goal: Treat us with respect!» sto det på et stort banner som løperne holdt opp etter målgang.

- Engelsken er kanskje ikke den beste, men jeg håper folkene i FIS forstår budskapet og at vi mener alvor, sier Østerrikes største kombinertstjerne Felix Gottwald til Nettavisen.

Han har vært primus motor bak aksjonen, og det var han som fikk laget banneret.

Ville droppe målgang
Men egentlig var det planlagt en mer voldsom markering.

- Vi hadde planer om at alle løperne skulle stoppe opp 150 meter før mål og sette opp banneret der, sier Magnus Moan til Nettavisen.

Men fredag fant løperne ut at det ville bli for ekstremt å ikke gå over mållinjen og få tellende plasseringer.

- Vi droppet de opprinnelige planene i respekt for Holmenkollen, arrangørene og publikum. Vi er på hjemmebane og det er prøve-VM, noe sånt ville blitt for drastisk. Vi fullførte fordi vi er profesjonelle og fordi vi har lyst til å konkurrere, sier Moan.

- Burde stoppet flere renn
Landslagssjef Kjetil Strandbråten er glad for at utøverne gikk for lett-versjonen av protesten.

- En reaksjon uten tellende resultat kunne vi ikke stått bak. Store aksjoner på hjemmebane ville ikke vært bra. Dette er uansett noe løperne står for selv, sier Strandbråten til Nettavisen.

Utøvernes misnøye går på hvordan flere av rennene denne sesongen har blitt gjennomført, ikke minst storbakkerennet i OL der de ujevne forholdene i hoppbakken ble klare for hele verden. Juryen burde ha stoppet rennene og ikke gjennomført de for enhver pris, mener utøverne. De krever å bli behandlet med mer respekt av FIS.

Helt konkret ønsker både utøvere og trenere at det blir en mer spesialisert gruppe av såkalte Teknisk delegerte (TD’er). Det er disse som styrer rennjuryene og som bestemmer hvordan rennene gjennomføres.

- Vi har nå fått lovnader av Walter Hofer (FIS-sjef for både hopp og kombinert, red. anm.) om at det skal trenes opp fem TD’er som blir med rundt i verdenscupen, sier Moan.

- Kombinertsporten latterliggjort
Han mener kombinertsporten ble latterliggjort i OL da de fem antatt beste alle landet på kulen i storbakkerennet, på grunn av langt dårligere forhold enn tidligere i konkurransen.

- Det var jævli synd at OL ble ødelagt på grunn av at de høye herrer i FIS ikke stoppet rennet, sier Moan.

Men nå har han tro på at FIS skal ta til vettet og at det dermed vil bli jevnere forhold i de konkurransene som faktisk blir gjennomført. Da skal det bli vanskelig å stoppe Magnus Moan.

- Jeg gleder meg som f*** til neste år, sier Moan.

Da er det VM på hjemmebane på arenaen han akkurat har dratt i land seieren i.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.