RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Som å stikke seg selv med kniv

Foto: Eric Gaillard/Jarle Fredagsvik (Reuters/www.procycling.no)
Sist oppdatert:
Geraint Thomas bet smertene i seg for laget.

NICE (procycling.no): Ekstravagante Promenade de Anglais forbindes nok av mange med en kald pils, palmesus og solbading.

For walisiske Geraint Thomas var synet av paradegaten i Nice hovedmålet, da Tour de France-sirkuset inntok kystperlen med lagtempo i sin jubileumsutgave.

Edvald Boasson Hagens lagkamerat pådro seg brudd i bekkenet under åpningsetappen. Siden har hver kilometer blitt en kamp for å overleve.

- Etappen min var fram til promenaden i dag (den første kilometeren, red.anm.). Da jeg klarte det, tok jeg med meg selvtilliten videre og ga alt jeg hadde, sier Thomas til procycling.no – og innrømmer at han satt og regnet på tidslimeten i før start:

- Så varmet jeg opp ekstra, tok et par kopper kaffe og motiverte meg som om jeg skulle kjøre OL-finalen en gang til!

Kunne ikke reise seg fra setet
Å overleve den første kilometeren av en lagtempo høres kanskje ikke så avskrekkende ut for utenforstående.

Skaden til Thomas gjorde imidlertid at han ikke klarte å reise seg fra setet ut fra starten. Dermed var det en reell fare for at han kunne miste lagkameratene sine allerede der, og bli overlatt til seg selv på den 25 kilometer lange tempoetappen.

- Selv om man varmer opp godt, er det vanskelig å komme seg opp i 55 til 60 kilometer i timen med en slik skade. Det blir rett og slett trøblete å akselerere ut fra starten, sier Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Smertene kommer med et smell
Vanligvis har ikke 27-åringen fra Cardiff noen problemer med å takle høy hastighet på sykkelen.

Han har to OL-gull i banesykling, og har vanligvis i oppdrag å lede laget ut av startblokkene.

Denne gangen ble den oppgaven overlatt til Edvald Boasson Hagen.

- Lagtempo er smertefullt nok i seg selv, hvor vondt er det når man er skadet i tillegg? ble Thomas spurt av TV 2 Sporten.

- Det er som med banesykling. Det smeller med en gang, og så er det over. Fellesstarter er mer konstant og langvarig smerte, fordi man rekker å tenke over hva man holder på med.

- Her gjør man det bare. I overført betydning er det som å stikke seg med en kniv. Smerten er der med en gang, før det hele er over. Det er ikke som om noen vrir armen bak ryggen din i tre timer, sier han og ler av sin egen analogi.

Froome tok viktige sekunder
I 26 minutter, 9 sekunder og 36 hundredeler bet Thomas smerten i seg.

Lagkameratene hans var i mål 45 sekunder før, og tok tredjeplassen på etappen bak Orica GreenEDGE og Omega Pharma-Quick Step.

Dermed ble det ikke gul ledertrøye på Boasson Hagen, men laget kunne likevel si seg fornøyd med å ta sekunder på Alberto Contador, Jurgen Van Den Broeck og flere av de andre sammenlagtkandidatene.

Etterpå snakket de fleste likevel om det heroiske bidraget til mannen som ofte lyder økenavnet «G».

- Helt utrolig, sier Dave Brailsford utenfor Team Skys lagbuss.

- Dette inspirterte lagkameratene hans.

Les også: Edvald tre sekunder fra gult

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Imponert Edvald
Ekstra imponerende er det at han gjorde noen lange føringer for Sky før han var nødt til å slippe seg tilbake.

- Geraint var veldig sterk på de rette strekkene. Da fikk han satt seg ned ordentlig og tråkket på.

- Han kjører med brudd i bekkenet, hva tenker du om innsatsen han la ned for laget i dag?

- Det er ganske imponerende å sykle med brudd der. Heldigvis blir det ikke verre av å sykle. Det er sterkt med den smerten der, svar Boasson Hagen på spørsmål fra procycling.no.

- Synd for Edvald, bra for Sky
Hjemme i Norge ser Kurt Asle Arvesen seg fornøyd med lagets innsats på tross av at den gule feiringen ble overlatt til Australia og Simon Gerrans.

- Hvor mye ville Team Sky ha denne trøyen i dag?

- Det spørs litt hvordan man ser for det. Når man er der ute, kjører man for å vinne. Det er ingen som klarer å kalkulere et tidstap på to-tre sekunder mot de argeste konkurrentene. Derfor var det synd for Edvald, men like greit for laget og for Chris Froome. Når slipper de å bruke krefter på å forsvare trøya, og de ser nok det positive i det.

- Du har brukket noen kroppsdeler selv, hvordan tror du det er å sykle lagtempo med brudd i bekkenet?

- Jeg vet nok litt for lite om skaden hans, men generelt sett er alt en har ekstra en byrde under Tour de France. Selv om det bare er et skrubbsår, så trenger man at kroppen fokuserer på å restituere beina i stedet for andre skader. Det gjør at de daglige tingene utover det å sitte på sykkelen i mange timer, blir enda mer slitsomt, sier Arvesen.

I motsetning til Geraint Thomas, klarte ikke Ted King (Cannondale) å komme seg gjennom lagtempoen raskt nok. Amerikaneren har slitt med en separert skulder etter en velt i staren av touren og var syv sekunder for seint ute til å rekke makstiden. Han blir dermed kastet ut av rittet.

PS! Edvald Boasson Hagen ligger på sjetteplass sammenlagt. Han er tre sekunder bak Simon Gerrans.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere