*Nettavisen* Sport.

- Som forvirrede høns

Foto: Sara Johannesen/Terje Bendiksby/Scanpix

Drillo og Bengt Eriksen med kraftig skyts mot Martin Andresens Vålerenga.

17.09.08 07:53

Helsvart. Det er ordet som enklest oppsummerer Vålerengas siste uker. Først ydmyket av Rosenborg på Lerkendal. Så ydmyket av erkerival Lyn. Med tap mot Aalesund i neste kamp, blir resten av sesongen en kamp for i det hele tatt å overleve i Tippeligaen.

På Valle har de imidlertid messet de samme læresetningene hele sesongen.

- Ting tar tid.

Og:

- Vi ser hele tiden tegn på utvikling.

- Ikke noe nytt
Det forstår Drillo og Bengt Eriksen lite av.

- I spillestilen ser jeg ikke store endringer, om noen i det hele tatt, i forhold til hvordan Vålerenga fremsto under forrige trener (Petter Myhre red.anm.), sier fotballprofessor Egil Olsen til Nettavisen.

- At det skal ta så lang tid, er jeg også skeptisk til. Fotball er her og nå. Man bygger ikke fotballag med en femårsplan.

- Hadde man hatt klare ideer om noe nytt, ville det kunne stilt seg annerledes. Men selv da er jeg skeptisk på dette med tid. Ting tar som regel ikke så veldig lang tid, sier mannen som ledet Norge til to VM-sluttspill.

- Katastrofalt
Drillo har sett en rekke Vålerenga-kamper denne sesongen, men mandagens tap mot Lyn var bortimot årsverste. Til tross for at han var fire år i Lyn tidligere i karrieren, innrømmer Drillo at tapet gjorde vondt.

- I går sviktet det katastrofalt defensivt. Det hang ikke sammen i det hele tatt. Den defensive organiseringen var fraværende. Det gjaldt både avstanden mellom leddene, avstanden mellom spillerne i det enkelte ledd og kvaliteten på førsteforsvarerjobben. Det var et forsvarsspill jeg sjelden har sett maken til, sier Drillo.

Selv har han vært både spiller, trener og kampanalytiker for klubben.

- Jeg har hele tiden hatt motforestillinger til den omstendelige VIF-stilen, men under Petter Myhre var det egentlig greit. Han var klar på at han ønsket Vålerenga noe mer omstendelig. Det er jo ærlig og greit.

- Men jeg har vondt for å se noen utvikling i måten Vålerenga prøver å fremstå på i år, i forhold til det de prøvde på under Petter.

Er du en bedre manager enn Andresen? Spill Managerleague her!

(Les videre under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Null samhandling
TV 2-ekspert Bengt Eriksen - som også har en fortid fotballtrener på høyt nivå, men likevel et ganske annet fotballfaglig ståsted enn Drillo - skjønner også lite.

- Om jeg har sett noen tegn på utvikling? Nei.

- Fotballfaget er blitt så vanskelig. Det er blitt en øvelse i å imponere hverandre med fremmedord og vanskelige ting, men la oss begynne med det enkle. Det ser ikke ut som den ene spilleren i Vålerenga har noen som helst anelse om hva den andre har tenkt å gjøre. Det er et dårlig utgangspunkt når man skal spille fotball.

- For å si det litt flåsete: Det kan virke som om de sju trenerne i Vålerenga har trent tre spillere hver i hele sesongen. Uavhengig av hverandre. Det henger nemlig ikke sammen. Kan man se samhandling? Det er heller mangelen på samhandling som er tydelig, sier Eriksen til Nettavisen.

- Så vil noen si: Dette må du forklare mer. Man må se på hva indreløper skal gjøre når backen har ballen. Sånne ting. Men glem det. Jeg ser ikke konturene av noe. Hvis fotball er blitt så vanskelig så bør man finne tilbake til røttene igjen.

- Veldig tregt
- Mandag, mot Lyn, så var Lyn bedre i alle spillets faser. Der visste den ene spilleren hva den andre hadde tenkt å gjøre, mens Vålerenga-spillerne løp rundt som forvirrede høns.

- Tror du Martin Andresen klarer å snu dette?

- Hvis det er sånn at Martin har en fornuftig tanke om måten Vålerenga skal spille fotball på, så må vi vel spørre om han og de andre trenerne evner å få spillerne til å utøve dette. Hvis ikke må vi kanskje spørre oss om Martins tanker er fornuftige. Uansett så går det i alle fall veldig tregt, sier Eriksen.

Vals, foxtrot og tango
Han sliter med å forstå kjøpet av spissen Luton Shelton. Landslagsspilleren fra Jamaica ble hentet i sommer.

- Shelton skulle være lynhurtig. Kanskje en av de raskeste noensinne i Tippeligaen. Men så bruker man aldri den plassen motstanderen gir fra seg bak backfireren? Det henger rett og slett ikke på greip. Man må være snål for å se at det henger på greip. Man kjøper jo ikke en lynhurtig spiss hvis man aldri har tenkt å bruke ham til det han er god på, sier han undrende.

- Fotball er ikke lett. Man skal få 11 mann til å danse sammen. Men Vålerengas problem er at noen danser vals, andre foxtrot og noen tango. Nå virker det som om alle venter på at det skal skje noe neste år, men det er ikke sånn at det plutselig vil skje noe da. Man må se noe utvikling underveis. Jeg har forståelse for at ting tar tid, men kan ikke helt se hva de utrettet på ni måneder til nå, sier en skuffet Bengt Eriksen.

Se sammendrag fra VIF-Lyn:

263165

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Er du en bedre manager enn Andresen? Spill Managerleague her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag