*Nettavisen* Sport.

- Sorry, gutter ...

Foto: (Sirotti)

Fire nordmenn fikk en svært overraskende beskjed i Italia.

25.03.11 10:10

Team Sparebanken Vest-Ridley er nede i to mann når Settimana Coppi e Bartali ruller videre med en tempoetappe fredag ettermiddag.

Grunnen til det er en svært kaotisk etappe fra Casalecchio de Reno til Gaggio Montana. Den 155,5 kilometer lange etappen gikk unna i rasende tempo til tross for at den inneholdt to klatringer og en kupert rundløype som ble kjørt i tre runder før målgang.

Problemet var at rundløypa ikke var spesielt gjennomtenkt av arrangøren. Traseen var nemlig lagt på kryss og tvers, noe som gjorde at grupettoen – der Johan Fredrik Ziesler, Filip Eidsheim og Christopher Stevenson satt – ble holdt igjen hele fire ganger for at gruppen med blant annet etappevinner Emanuele Sella skulle bli sikret fri ferdsel mot mål.

«Dommeren røyker hasj»
Til slutt var det et salig kaos med ryttere og følgebiler om hverandre i den 8,1 kilometer lange rundløypa. Gruppen med Ziesler & Co. fikk til slutt ikke kjøre den siste runden av løypa.

Overraskelsen var derfor stor når arrangøren estimerte den siste rundetiden og kom fram til at den norske trioen havnet utenfor tidsgrensen på etappen.

- Lang dag i dag. Vi klarte tidsfristen med mange minutter, men dommeren røyker hasj og sier at vi er ute. Hva skjer? Ingen start i morgen? skrev en opprørt Ziesler på Twitter-kontoen sin i etterkant av rittet.

Heller ikke sportssjef Morten Hegreberg var spesielt imponert over den italienske arrangøren:

- Guttene mine falt av med 60 kilometer igjen til mål. Det skal godt gjøres å tape nesten 37 minutter i løpet av den distansen. Jeg synes jo det er merkelig at arrangøren stipulerer tiden selv på den siste runden og ender opp med sluttiden er 40 sekunder over tidslimit, forteller Hegreberg til procycling.no.

40 sekunder for sent
Det er opp til arrangøren selv å sette opp tidsgrensen. I Settimana måtte man komme seg i mål innenfor 15 prosent av vinnertiden.

Emanuele Sella (Androni Giocattoli) klokket inn på tiden 3:56,47. Grupettoen, der norske Kristian Forbord (Amore&Vita) også satt, ble estimert inn 36 minutter og 40 sekunder bak teten. Den tiden stemmer ikke med den rytterne hadde på sine egne klokker. Og det hadde vært mulig å sykle den siste runden langt raskere hvis man visste man kjempet mot tidslimiten, mener Hegreberg.

Resultatet blir uansett at Ziesler, Stevenson, Eidsheim og Forbord ikke får starte dagens etappe. Ettersom Håvard Blikra ga seg med knetrøbbel, er det kun Roy Hegreberg og Frode Solberg som skal forsvare de norske fargene i rittet.

Morten Hegreberg peker på flere ting arrangøren burde gjort annerledes for å ordne opp i kaoset.

- Til å være et såpass stort løp, synes jeg systemet var i overkant innviklet. Traseen var helt jævlig, og den siste rundløypa gikk opp og ned hele veien. Når du legger inn en såpass kort sløyfe som krysses flere ganger, er det nødt til å bli kaos.

- Rytterne våre ble stanset flere ganger underveis, og fikk beskjed om at de kunne ta det med ro og at de ville få stille til start i morgen uansett. Derfor var dette en litt kjedelig beskjed å motta. Andrea Guardini satt blant annet i grupettoen, og var klar for å kjøre videre, men de ble holdt igjen alle sammen.

Snakket for døve ører
Etter at Sparebanken Vest-guttene mottok den kjedelige beskjeden, ringte Hegreberg til rittets franske overdommer. Men heller ikke her var det mye sympati å hente.

- Er siste ord sagt i denne saken?

- Jeg fikk følelsen av det. Da jeg snakket med den franske overdommeren i går kveld, fikk jeg inntrykk av at flere andre lag hadde ringt og spurt om akkurat det samme. Jeg hadde håpet på en kontramelding, men det kom ingen mail i løpet av kvelden.

Han føler likevel ikke for å svartmale situasjonen fullstendig.

- Vi kom hit for å få en gjennomkjøring. Flere av rytterne våre (alle, utenom Roy Hegreberg og Christopher Stevenson) har slitt med influensa, så kanskje er det greit med litt hvile nå. Fredag kjøres det tempo og lørdag er det en knalltøff etappe som venter igjen. For oss er det ingen krise, presiserer Hegreberg.

Emanuelle Sella leder rittet etter tre av fem etapper, foran Stefano Pirazzi (Colnago-CSF Inox) og Diego Ulissi (Lampre). Hegreberg ligger på 80.-plass, mens Frode Solberg ligger på 132.-plass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.