*Nettavisen* Sport.

- Sover ikke godt om natten

Foto: Montasje Scanpix

Men Stabæk mener de ikke har gjort noe galt i «Gunnarsson-saken».

14.10.11 17:03

TV 2 Sporten avslørte onsdag at Stabæk har solgt Veigar Páll Gunnarsson til Vålerenga for én million kroner i en pakke som inkluderer fire millioner kroner for opsjon på kjøp av Herman Stengel, som bare var 15 år da avtalen ble inngått.

Stabæk mottar altså fem millioner kroner fra Vålerenga, men bare én knyttes direkte til den islandske spissen. Og nå 16 år gamle Stengel ble priset til fire ganger mer enn en av Tippeligaens beste spillere. Dermed slipper bærumsklubben unna med å gi bare 500.000 kroner til Nancy for deres krav på 50 prosent av neste overgangssum.

Redegjørelse
Fredag ettermiddag publiserte Stabæk en redegjørelse for saken, signert formann Erik Loe.

Der tar Stabæk avstand fra de påstandene som er kommet frem i media om det påståtte budet fra RBK på fem millioner.

«Premisset for det hele er påstanden om at vi har sagt nei til et bud på Veigar fra RBK i størrelsesorden 5 millioner kroner, men i stedet konstruert en løsning med Vålerenga for å lure Nancy for deres rettmessige andel av overgangssummen. Vi har ikke mottatt et slikt bud. Vi har kun mottatt et bud som er høyere enn det han ble solgt for til Vålerenga, om enn langt unna 5 millioner».

Sa ja til laveste bud
Stabæk bekrefter dermed at de sa ja til et bud fra VIF, som var lavere enn det RBK kom med. Det forklarer Loe slik:

«Haken ved det var at kjøpesummen skulle fordeles over 2 år, og dessuten inneholdt ytterligere klausuler som gjorde det vanskelig for oss å si ja».

Klubben benekter samtidig at de sa nei til RBK og ja til VIF for å lure Nancy for penger.

«Betyr det at Nancy kunne fått mer penger enn de får i dag. Ja. Til slutt. Men vår avtale sier ikke noe om at vi er forpliktet til å selge Veigar om noen byr. Vi er heller ikke forpliktet til å selge til den som byr høyest».

Stengel visste ikke om avtale
Om opsjonsavtalen mellom VIF og Stabæk om Hermann Stengel, skriver Loe følgende:

«Opsjonsavtaler er ikke uvanlige i fotball Norge, og ikke ulovlige. Siden opsjonsavtalen ikke er en overgang mellom to klubber, skulle den, etter vår informasjon, heller ikke sendes inn og godkjennes av NFF. Det har også vært hevdet at opsjonsavtalen skulle vært signert av spiller og / eller foresatt, og dette er også gjennomført i dag».

Dermed bekrefter Stabæk at Hermann Stengel ble en del av en avtale i august, uten selv å være oppmerksom på det. Så gjenstår det å utredes om det faktisk er ulovlig å inkludere en spiller i en opsjonsavtale, uten at spilleren selv vet om det.

Norges Fotballforbund har nå startet en gransking av saken.

Les også: Flere krav mot Stabæk

De ansvarlige for overgangsavtalen kan, etter det Nettavisen forstår, i verste fall bli siktet for bedrageri. Dette bekrefter også advokat Dag Steinfeld overfor TV 2 Sporten.

- I den grad dette er gjort på denne måten, for å omgå den forpliktelsen de har i forhold til den franske klubben – nemlig å dele 50/50 det de får for Páll Gunnarsson – så vil dette være en svikaktig illojal opptreden, som både vil kunne aktualisere et erstatningsansvar overfor den franske klubben og i verst fall strafferettslig ansvar etter bedragerilovgivningen, sier Steinfeld.

Han poengterer videre at det faktum at Herman Stengel ikke ble informert om opsjonsavtalen, styrker teorien om at disse fire millionene i praksis var betaling for Veigar Páll Gunnarsson.

- Sover ikke godt
Stabæk-formannen tar også en viss grad av selvkritikk i den åpne redegjørelsen.

«Betyr det at vi sover godt om natten? NEI. Det er svært ubehagelig å være i denne situasjonen, og vi er ulykkelige for den skaden det kan ha påført Stabæk Fotball sitt omdømme. Vi ser, som de fleste, at det er forskjellige grenser for når noe er ulovlig og når det er umoralsk. Vi mener vi har holdt oss innenfor begge.»

Så gjenstår det å se om alle er enige i det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.