*Nettavisen* Sport.

- Spania burde reist hjem fra VM

Foto: (Scanpix)

Harald Tiedemann Hansen tar et kraftig oppgjør med sin spanske kollega.

09.11.10 16:22

I løpet av to hektiske uke i andre halvdel av september, ble det gjort kjent at fire spanjoler (Oscar Sevilla, Alberto Contador, Ezequiel Mosquera og David García Dapena) hadde avlevert positive dopingprøver.

Selve bomben – Contador – ble sluppet timer før Fabian Cancellara tok sitt fjerde gull på temposykkelen.

Det kom helt i bakgrunnen ettersom årets Tour de France-vinner ble tatt med Clenbuterol i blodet. I Geelongs gater gikk en norsk sykkelpresident og gremmet seg:

- Jeg synes at Spania under VM, når fire ryttere blir tatt for doping, burde ha pakket ned hele leiren og reist hjem igjen. Det er på tide at de rydder opp i egne rekker. Nå jobbes det veldig godt i en rekke nasjoner, men Spania henger fortsatt igjen.

- Et av problemene er at holdningene til sentrale sykkelledere ikke holder mål, sier Tiedemann Hansen til procycling.no.

Famøst utspill
Den norske sykkelpresidenten forteller at han har irritert seg lenge over at spanske myndigheter har tatt altfor lett på dopingutfordringene.

Alejandro Valverde-saken er et eksempel. Massemobiliseringen som nå pågår for Alberto Contador indikerer det samme, selv om 27-åringens situasjon fremdeles er uavklart.

Les også: - Sterke krefter vil frifinne Contador

Uttalelsene Juan Carlos Castaño (den spanske sykkelpresidenten) kom med etter at det mandag ble åpnet disiplinærsak mot Tour de France-vinneren, får Tiedemann til å se rødt:

- Personlig, som sykkelforbundets president, håper jeg denne saken får en løsning som er til fordel for Contador. Det er mange grunner til det. Det er ikke bare fordi han er en fantastisk idrettsutøver og på grunn av sportens vel og vel. Det er også fordi jeg her kjent ham siden han var juniorrytter, fordi jeg har jobbet i forbundet i Madrid - og siden han er fra Madrid. Jeg kan ikke annet enn å føle med Alberto Contador, sa den spanske sykkelpresidenten.

Tiedemann: - De ødelegger for resten
Tiedemann er helt på linje med sin danske kollega, Tom Lund, i denne saken.

- De har alvorlige utfordringer med sine egne syklister, og da bør de ta dette på alvor. Slike uttalelser viser at de fortsatt ikke tar det seriøst nok, sier Tiedemann.

- Det virket ikke som de tok Valverde-saken på alvor, heller?

- Det spanske forbundet har vist unnfallenhet i en rekke dopingsaker. De har ikke tatt avstand fra det. Nå er det på tide å rydde opp i eget ansvar og vise fram klare holdninger. De ødelegger for resten av oss.

Spansk etterforskning
Samtidig som UCI (det internasjonale forbundet) åpnet for videre undersøkelser av Contador, overtok Spania – og den samme Castaño – ansvaret for å føre disiplinærsaken mot folkehelten.

- Har du like stor tillit til det spanske forbundet som UCI i denne saken?

- Nei, det har jeg ikke. Det er flere årsaker til det. For det første har ikke spanjolene vist holdninger til å rydde opp i egne rekker. Spanske myndigheter har tvert imot laget restriksjoner for når man kan utføre dopingkontroller. På mange måter viser de en undrende holdning til kampen mot doping, så jeg har ikke like stor tillit til deres arbeid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

- UCI bruker veldig mye tid på dopingkampen, og de legger mye penger i det. Da må også de nasjonale forbundene synliggjøre sin holdning til antidopingarbeidet og følge det opp. Det spanske forbundet har vist unnfallenhet på dette området.

Kaggestads oppfordring
I sin blogg på tv2.no tok Johan Kaggestad nylig til orde for at Norges Cykleforbund skulle legge mer press på de styrende aktørene innenfor den internasjonale sykkelsporten.

«Til det norske sykkelstyret: Det er lov å sette seg et mål om å endre internasjonal sykkelsport til det bedre. Å flytte omdømmet fra ikke godt nok – til best i klassen. Når begynner dere? Gakk hen og gjør som Thor (Hushovd). Noen må jo begynne denne prosessen. Slik situasjonen er nå, er de politisk valgte norske sykkellederne på lag med et internasjonalt styre (UCI) som virker maktesløse i kampen om å heve et elendig omdømme», skriver Kaggestad.

Les også: - Hadde ikke skjedd i Norge

- Bør dere følge rådet og heve stemmen internasjonalt med en fersk verdensmester på laget?

- Jeg har ingen problemer med at Norge, med den regjerende verdensmesteren på laget, må vise holdning og ta vårt ansvar internasjonalt. Vi har alt å tjene på at vi har en ren sport. Det må vi vise fram – og det har vi prøvd å vise fram – utad. Vi er tydelige på at vi tar sterk avstand fra enhver form for dopingbruk, svarer Tiedemann Hansen.

Det første steget er i hvert fall tatt, så gjenstår det å se hvilke reaksjoner som venter dersom spanjolene ender opp med å frikjenne sin egen mester.

PS! Norges Cykleforbund er fremdeles det eneste norske særforbundet som har registrert seg som Rent Idrettslag. Se oversikt her!

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.