- Spansk sykkel-VM i alvorlig trøbbel

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Politiker slår alarm to år før mesterskapet starter.

14.09.12 14:37

I april i fjor offentliggjorde det internasjonale sykkelforbundet at spanske Ponferrada er VM-arrangør i 2014.

Neste uke arrangeres mesterskapet i Nederland og Valkenburg. Med to år igjen på seg gikk rådmannen i San Cristobal de Valdueza ut med en brannfakkel i lokalpressen. Han mener hele prosjektet er i «alvorlig trøbbel» fordi nødvendig arbeid med infrastrukturen i området ennå ikke har startet.

Germán Valcarce setter spørsmålstegn ved kompetansen VM-byen Ponferrada har for å håndtere et slikt arrangement. Han ga også borgermester Carlos Lopez Riesco skylden for forsinkelsene.

- Vi har påtatt oss et prosjekt til 130 millioner euro, men ingen vet noe om hvordan det skal løses. Byrådet vet ingenting, ikke kommuneadministrasjonen og heller ikke staten, sa Valcarce ifølge Diario de Leon og beskylder borgermesteren for ikke å være i stand til å håndtere prosjektet.

Økonomisk krise
Den spanske byggenæringen er omtrent satt ut av spill på grunn av den økonomiske krisen i Spania. EU og det internasjonale pengefondet (IMF) diskuterer fremdeles om de skal innvilge en krisepakke til den tidligere stolte kolonimakten.

Samtidig har landet påtatt seg en rekke store idrettsarrangementer. I januar 2013 skal herrenes håndball-VM arrangeres i landet, og året etter venter både VM i sykling og basketball, før Tarragona skal være vertskap for Middelhavslekene i 2017.

I 2020 ønsker Madrid sågar å arrangere sommer-OL.

Farvel til VM?
Ifølge leonoticias.com henger alle disse mesterskapene - med unntak av et eventuelt OL - nå i det blå. Nettstedet har publisert et innlegg med tittelen «Adiós al Mundial?» (farvel til VM):

«Kommer VM til Ponferrada? Trolig ikke. Så tøff er virkeligheten akkurat nå. Myndighetenes kutt er nå fokusert mot idretten, og et av tiltakene kan bli at mesterskapet i 2014 avlyses», skriver avisen.

Idrettsministeren skal allerede ha informert særforbundene om at pengestøtten for 2013 vil reduseres.

Spanske myndigheter skal allerede slite med å håndtere et krav på fem millioner euro til UCI (det internasjonale sykkelforbundet) i forbindelse med arrangementet.

Uenighet
Ponferradas borgermester er ikke med på bildet rådmannen tegner av den aktuelle situasjonen.

- Jeg vil ikke på noen måte delta i en debatt som bringer kontroverser inn i den internasjonale sykkelsporten, eller skaper den minste tvil om dette prosjektet, uttaler Carlos Lopez Riesco i sakens anledning.

PS! Det er Italia som skal arrangere sykkel-VM neste år. Norge har søkt mesterskapet i 2016.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.