RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Spill mer, snakk mindre!

Sist oppdatert:
Fotballekspert Bengt Eriksen mener landslagssjef Åge Hareide snakker altfor mye. Dessuten tenker en del landslagsspillere langsomt i forhold til hvor fort de snakker.
  • «1981-landslaget hadde slått dagens landslag». Likevel er visstnok norsk fotball blitt bedre år for år!
  • «Mot Skottland skal vi slåss, så vi trenger spillere med baller og stake.» Men så blir det kanskje ikke slåsskamp likevel, for nå skal vi visstnok spille ut skottene i stedet!
  • «Habla, habla!»

Til det siste først: En venninne var på en gresk ferieøy. Hun hadde gjort noe hotellverten likte dårlig og ble servert grov kjeft. Siden gresk ikke er dagligspråk i det norske innlandet, snudde hun og gikk med replikken: Habla, habla!

Støy
Det nevnes fordi støy er hva det er. Nå er det forhåndsstøy i n-te potens til møtet med Skottland på Hampden Park i Glasgow.

Den nevnte påstanden om at 1981-laget ville ha slått dagens landslag, skal angivelig være dagens landslagssjef Åge Hareides (som spilte på 1981-laget!). Og det er visstnok brennsikkert at Åge er korrekt sitert, ifølge redaktøren i herremagasinet FHM.

Jeg går ikke god for Åges og redaktørens påstander, men jeg er brennsikker på at landslagssjef Åge snakker altfor mye og at en del landslagsspillere tenker langsomt i forhold til hvor fort de snakker.

Variant
Det er ubegripelig at Åge bruker tid på å snakke fotball og landslaget med kvinnetidsskriftet KK og herretidsskriftet FHM og at han lar seg style før ditto med C! (hva nå jeg skal kalle det tidsskriftet!). Problemet – enten han er stylet eller ustylet –, er at det må gå utover jobben som landslagssjef.

Det er en nemlig en variant av de store talls lov som slår inn: Jo flere ganger han snakker om landslagets gjøren og laden, jo mer er det for pressen å konfrontere ham med. Det blir etter hvert ekstremt mye å velge i for journalistene og kommentatorene og ditto slitsomt for Åge å bli konfrontert med. Det trekker energi fra det som virkelig er jobben hans, nemlig å lede landslaget.

Nå er det landslagssjefens jobb å stille opp for pressen, men han må ikke stille opp hele tiden. Han får finne seg i å prioritere og høflig avslå det uviktige. Det ville vært særdeles taktisk klokt.

Sier mye
Landslagsspiller John Arne Riise sier mye, men han får lite sagt – og noen ganger ingenting gjort. Det ble for eksempel aldri noe av den varslede motorveien mot Hviterussland. Arbeidet med å legge den ble aldri påbegynt.

Og når Riise ikke vil høre kritikk fra verken Egil Drillo Olsen eller Nils Arne Eggen, begrunnet med at ingen av dem er landslagstrenere, må jeg slutte at han sjelden eller aldri får kritikk eller korrektiv. For den eneste mannen som er autorisert Riise-kritiker er jo travelt opptatt i andre kanaler!

I strømmen av forhåndsstøy til møtet med Skottland er det paradoksalt nok den tøffeste av de tøffe som har sagt «stopp en hal». Erik «Panzer» Hagen, selve legemliggjøringen av typen Åge har etterlyst på landslaget, bad om en pause fra mediekjøret for å samle energi til selve kampen. Det er klokt tenkt og klokt sagt, og sånn går det gjerne når tanke- og taleevnen samhandler.

Fotball er et praktisk spill. Hvis Åge kunne snakket litt sjeldnere og en del spillere kunne tenkt litt raskere, går det ikke lang tid før dagens landslag slår 1981-laget!

God kamp mot brave skotter.

BENGT ERIKSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere