*Nettavisen* Sport.

- Spillerne har for høye ambisjoner

Gunnar Martin Kjenner mener norske spillere har for høye ambisjoner, og anbefaler Tippeliga-profilene å bruke klubber i land som Nederland og Belgia som mellomstasjoner på vei mot de store ligaene.

10.01.05 07:21

Norge har for tiden 43 spillere i ligaer på kryss og tvers av Europa. Mens England var det desidert største markedet for norske forballproffer under gullalderen på 90-tallet, er det nå bare to nordmenn som spiller fast i Premier League.

Her er alle de norske utenlandsproffene.

Flere på vei
I stedet dukker det stadig opp nye navn i klubber i Nederland, Belgia og Danmark. Per i dag er det fire nordmenn i toppserien i hvert av disse landene. Og Gunnar Martin Kjenner tror det kommer til å bli enda flere i løpet av kort tid. I går ble Alexander Aas klar for Odense, og Christer George, som for tiden er på prøvespill i Vitesse Arnhem, kan bli nestemann ut.

- Spillere som mener sportslig utvikling er viktigere enn kortsiktig økonomisk gevinst, bør velge andre ligaer enn den engelske, mener Gunnar Martin Kjenner. Han solgte før jul Yngvar Håkonsen fra Lyn til belgiske Gent.

- Det er mye lettere å komme seg videre fra Nederland eller Belgia, så jeg mener det er en fotnuftig vei å gå. De engelske klubbene ser mer den veien enn mot Tippeligaen. Og så er det jo også store markeder i Frankrike, Italia og Spania.

- Gå i trapper
Nettopp Italia kunne blitt neste oppholdssted for Branns Ragnvald Soma. Som TV 2 Nettavisen skrev onsdag, valgte Soma å si nei til et tilbud fra Serie A-klubben Bologna. Trolig fordi han heller ønsker seg tilbake til England.

- Jeg er redd flere spillere har for høye ambisjoner. Akkurat England er jo litt spesielt, på grunn av nordmenns forhold til Tippekampen. Men jeg mener bestemt det viktigste er å tenke på den sportslige utviklingen, og heller gå trapper på vei mot kontrakt i de største ligaene.

Kjenners agentkollega Stig Lillejord er enig i at det kan være lurt å ta et mellomsteg på veien mot drømmen om spill i en av de store klubbene.

- Magne Hoset er et godt eksempel på det. Han gikk til FC København, som er en veldig attraktiv klubb. Å bruke en slik type klubb som mellomstasjon for en spiller på 24-25 år er lurt. Da er det fortsatt 10 år igjen av karrieren, sier Lillejord til TV 2 Nettavisen.

Danskene positive
Han mener spillerne i Tippeligaen generelt har en god aksept i markedet, men er enig med dem som hevder at spillerne prises ut av markedet. Tendensen går i retning av at klubbene blit enig med spillerne når de har seks til åtte måneder igjen av kontrakene med sine norske klubber, og henter dem når avtalene løper ut. Dette var situasjonen da Daniel Berg Hestad ble kjøpt fra Molde av nederlandske Heerenveen.

I går solgte Lillejord Alexander Aas fra Odd Grenland til danske Odense. Agenten tror også de andre skandinaviske landene kan være fine arenaer for norske spillere med utferdstrang.

- Danmark er veldig positiv til norske spillere nå. Royal League har bidratt til å åpne danskens øyne, og «Fjellape»-stempelet er på vei bort. Det samme gjelder Sverige. Mens Tippeliga-klubbene har impotert en rekke svensker de siste 10-15 årene, er strømmen nå i ferd med å snu. At Arne Erlandsen og Jan Halvor Halvorsen har fått jobb som trenere i Allsvenskan kommer til å forsterke dette ytterligere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.