*Nettavisen* Sport.

- Sprint har aldri handlet om hudfarge

Foto: AP/Scanpix

I kveld blir han trolig europamester på 100 meter. Men Christophe Lemaitre (20) vil for alltid bli husket for noe annet.

Under det franske mesterskapet i Valence 9. juli ble han den første hvite sprinteren i verden gjennom tidene under 10 blank på 100 meter, da klokkene stoppet på 9,98.

Prestasjonen vakte naturlig nok svært stor oppmerksomhet. Ikke minst hjemme i Frankrike. Der ble han superstjerne over natta.

For eksempel stjal den 20 år gamle yndlingen forsiden på sportsavisa L’Equipe på et tidspunkt da alles øyne var rettet mot Tour de France.

Helt absurd
Men hovedpersonen selv misliker alt oppstyret. Han har ikke noe imot oppmerksomhet, men vil ha det på grunn av sine sportslige prestasjoner, ikke hudfargen sin.

– Det er blitt altfor mye fokus på det. Jeg finner det helt absurd. I mine øyne har sprint aldri handlet om hudfarge, sier sprintkometen.

Ikke desto mindre er det et faktum at alle de 71 sprinterne i verden som før ham hadde løpt under 10 sekunder – siden amerikaneren Jim Hines brøt den magiske grensen i 1968 – er fargede.

«Seier for den hvite rase»
I Frankrike blåste hendelsen nytt liv i den evige og kontroversielle debatten om hvorvidt fargede mennesker løper raskere enn hvite, og i så fall hvorfor. Nettsteder lengst ute på høyresiden betraktet prestasjonen som en seier for den hvite rase.

Lemaitre synes debatten er avskyelig.

- Jeg fikk til et godt løp, slo en rekord og gjorde jobben min – mer er det ikke å si om den saken, sier unggutten.

For ham var rekordløpet bare et stoppested på veien mot noe enda større.

Handler ikke om genetikk
En av Frankrikes fremste friidrettstrenere, Zoran Denoix, gir Lemaitre sin fulle støtte.

- Dette er en falsk debatt, sier han.

- Hvis for eksempel kineserne en dag bestemmer seg for å få fram en gutt som løper 100 meter på under 10 sekunder, så gjør de det. Det handler slett ikke om genetiske eller andre forhold, bare om hva slags arbeid du velger å gjøre.

Med 9,98 slettet Europas nye sprintkonge en 26 år gammel rekord. Den gamle europarekorden på 100 meter tilhørte polakken Marian Woronin, som i 1984 løp på 10,00. Seks år tidligere hadde italienske Pietro Mennea løpt på 10,01.

Raskere enn Bolt & Co
- Greit at jeg har skrevet fransk og europeisk sprinthistorie. Men jeg har ennå et stykke igjen til «The Big League», sier han.

Men han kan være på god vei dit. For faktum er at 20-åringen er raskere enn kanoner som Usain Bolt, Asafa Powell, Tyson Gay og Carl Lewis var på samme alder.

Men som friidrettsutøver er han fersk. I guttedagene var han mest opptatt av favorittlaget sitt i fotball, Olympic Marseille. Først som 15-åring oppsøkte han en friidrettsklubb, Aix-les-Bains, og der ble hans uomtvistelige talent raskt oppdaget og utviklet.

Og allerede i løpet av et år viste han sitt store potensial ved å løpe 100-meteren på 10,96.

Juniorverdensmester
- Jeg drømte ikke om å bli friidrettsutøver, og min kunnskap om friidrett er heller liten. Men etter hvert har jeg satt meg litt inn i friidrettshistorien, blant annet ved å se videoer av Carl Lewis og Michael Johnson.

- I dag følger jeg godt med, og ser blant annet på konkurrentene mine på TV. Men jeg er ikke så opptatt av min egen teknikk når jeg løper. Da har jeg for det meste fokus på klokka som står ved målstreken, sier franskmannen.

Forbedringspotensialet er med andre ord stort for sprintesset, som i 2008 ble verdensmester for juniorer på 200 meter og i fjor europamester for juniorer på 100 meter. Da ble vinnertiden 10,04, som er Europa-rekord for junior.

Nå er neste mål, å bryte 10-sekundersbarrieren, nådd. Og i kveld står et nytt for tur. Da løper han for EM-gull i kamp med blant andre vår egen Jaysuma Saidy Ndure.

Men fokuset på hudfarge bare fnyser han av. (ANB)

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.