RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Stengt! Stengt! Alt er stengt!

Foto: Oli Scarff / Getty / All Over Press
Sist oppdatert:
Marerittet som bare blir verre og verre.

ATEN/LONDON (Nettavisen): Jeg sitter i en sedvanlig gul drosje i Aten. Det er en snau uke til OL starter i London.

Sommerferien nærmer seg slutten, og snart reiser jeg til De britiske øyer.

Vi kjører fra havneområdet Piraeus og mot Glyfada, bydelen med det pulserende utelivet. På veien dit blir vi møtt av det som på mange måter kan beskrives som et spøkelsesområde. Stort sett forlatte gigantbygninger.

- Der er fotballstadion fra OL, sier drosjesjåføren, som kan et og annet ord engelsk.

- Og der er basketballstadion. Det er stengt, alt er stengt, fortsetter mannen bak rattet.

Økonomisk krise
Sjåføren viser oss en rekke av praktanleggene fra OL i Aten i 2004, året da lekene endelig kom hjem til Hellas.

RUSTER: Denne trappen i OL-komplekset i Aten er i ferd med å ruste bort.
RUSTER: Denne trappen i OL-komplekset i Aten er i ferd med å ruste bort.

Han peker på vannpoloanlegget, volleyballhallen og området der det ble spilt sandvolleyball.

- Det er på grunn av økonomien. Økonomien er dårlig. Det er derfor alt er stengt nå, sier han og smiler til turisten i baksetet.

Arenaen der Carlos Tévez scoret vinnermålet mot Paraguay under lekene i 2004, er praktfull.

Den godeste Tevez banket for øvrig inn hele åtte mål i turneringen og ble en rik og berømt stjerne. Nå står stadion der det skjedde øde og forlatt.

Den økonomiske krisen i Hellas er, som alle har fått med seg, stor, og på nyhetene får vi stadig vekk høre hvor ille det er. I Aten går likevel livet stort sett sin vante gang, selv om man merker at alt ikke er som det skal. Dette er et folk som desperat trenger en opptur.

HELTEN: Carlos Tevez scoret åtte mål under OL i 2004. Her blir han helten under finalen i i Aten.
HELTEN: Carlos Tevez scoret åtte mål under OL i 2004. Her blir han helten under finalen i i Aten.

Da jeg skulle gå på restauranten jeg ble anbefalt å besøke, ble jeg møtt av et forlatt bygg. Alt i alt var hele området rundt spisestedet helt forlatt. Akkurat som de dyrebare OL-anleggene fra drosjeturen.

OL-mareritt
De olympiske leker spiller som kjent en svært viktig rolle i gresk historie, men i likhet med økonomien ser årets leker i London ut til å bli en trist affære, en gresk tragedie for den stolte nasjonen. Det har i hvert fall startet på miserabelt vis.

Først ble den greske trestegmesteren Voula Papachristou kastet ut av OL på grunn av rasistiske kommentarer på nettstedet Twitter. Meldingen var stikk i strid med de olympiske verdier.

- Vi er ikke bare her for å vinne. Vi skal dyrke de olympiske verdier, er beskjeden fra Hellas’ olympiske komité.

DUNK: Robertos Javtokas fra Litauen viser muskler mot USA i OL I 2004. Denne banen er ikke lenger i bruk. Økonomien har satt en stgopper for praktanlegget.
DUNK: Robertos Javtokas fra Litauen viser muskler mot USA i OL I 2004. Denne banen er ikke lenger i bruk. Økonomien har satt en stgopper for praktanlegget.

Bare dager senere ble det kjent at høydehopperen Dimitris Chondrokoukis hadde trukket seg fra lekene. Han hadde testet positivt på dopingmiddelet stanozolol, svært kjent i olympisk sammenheng.

Det var nemlig dette middelet canadiske Ben Johnson ble tatt for å bruke i 1988.

Den greske høydehopperen har hevdet sin uskyld i saken, men uansett hva utfallet blir, går ikke dette inn på listen over positive hendelser i Hellas denne sommeren.

- Vi skal kjempe. Jeg skal kjempe, sier far og trener Kryiakos Chondrokoukis om det hele.

OL på sparebluss
I forbindelse med lekene i London denne sommeren har det faktisk blitt hevdet at det var de olympiske leker i 2004 som er noe av grunnen til situasjonen i Hellas er som den er i dag. Det hevdes at nasjonen satset for hardt, og brukte for mye penger.

ET SISTE GJENSYN: Misty May og Kerri Walsh på beach volley-banen i Aten.
ET SISTE GJENSYN: Misty May og Kerri Walsh på beach volley-banen i Aten.

Grekerne skal ha brukt opp til 32 milliarder dollar på å arrangere lekene, ifølge en rapport.

London på sin side har et budsjett på 14,5 milliarder dollar, men det er ventet at gildet kommer til å koste britene rundt 17 milliarder dollar.

- Arrangøren vet at de må holde kostnadene nede, slik økonomien er i dag. Folk liker ikke at penger blir tatt vekk fra samfunnsnyttige ting, og brukt på en diger fest i byen, sier forsker Janice Forsyth.

Forsyth jobber som forsker ved det internasjonale senteret for olympiske studier ved Western University.

På den andre siden av det hele fortsetter den internasjonale olympiske komité å håve inn penger på lekene.

IOC-president Jacques Rogge annonserte nylig en TV-avtale verdt 3,6 milliarder dollar – rundt 22 milliarder norske kroner - for lekene i 2014 og 2016. IOC har også nylig sikret seg en sponsoravtale som skal være verdt 1 milliard dollar for de neste fire årene – rund 6 milliarder norske kroner.

(artikkelen fortsetter under bildet)

UBRUKELIG? Den olympiske stadion i London.
UBRUKELIG? Den olympiske stadion i London.

- Ubrukelig arena
Under OL I London har man valgt å bygge færre nye arenaer enn tilfellet har vært hos arrangørene de foregående lekene. 15 allerede eksisterende arenaer er tatt i bruk.

Midlertidige arenaer er også tatt i bruk, mens seks nye arenaer står klare i den olympiske parken ved Stratford. Under OL i Beijing i 2008 ble det til sammenligning bygget 12 nye arenaer for lekene.

- De som forsker på dette, oppfordrer arrangører til å følge Londons eksempel i framtiden. Lekene er nødt til å bygges rundt flere eksiterende anlegg i framtiden. For å være bærekraftig, sier Forsyth.

Det har likevel allerede kommet en del klager når det gjelder gjenbruk av anleggene i London, og spesielt har Olympiastadion vært under mye kritikk. Mange mener den er ubrukelig som fotballbane.

West Ham, Tottenham og andre fotballklubber har vært koblet til stadion som ny hjemmebane.

- Vi vurderer fortsatt å bli med på en ny budrunde, men etter en omvisning må jeg si meg skuffet. Jeg er stadig mer overbevist om at stadion ikke egner seg til fotball, sier Barry Hearn i klubben Leyton Orient.

- Ingen tar ansvaret for at det er feilbygd. De som bestemte hørte ikke på rådene som ble gitt for fem år siden. Etterbruken er jo avgjørende. Vi snakker tross alt om skattebetalernes penger. Vi kan ikke skyve dette under teppet, sier klubbformannen videre.

Enn så lenge er imidlertid bekymringene små i London. OL har så langt gått ganske så smertefritt og det er en fantastisk stemning i byen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere