*Nettavisen* Sport.

- Sterke krefter vil frifinne Contador

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Norsk sykkelekspert sår tvil om forbundenes dopingkamp.

09.11.10 12:48

Denne uttalelsen vekker oppsikt utenfor Spania:

- Personlig, som sykkelforbundets president, håper jeg denne saken får en løsning som er til fordel for Contador. Det er mange grunner til det. Det er ikke bare fordi han er en fantastisk idrettutøver og på grunn av sportens vel og vel.

- Det er også fordi jeg her kjent ham siden han var juniorrytter, fordi jeg har jobbet i forbundet i Madrid - og siden han er fra Madrid. Jeg kan ikke annet enn å føle med Alberto Contador, lyder uttalelsen fra den spanske sykkelpresidenten, Juan Carlos Castaño.

Hans danske kollega, Tom Lund, ga dette tilsvaret via avisen Ekstra Bladet:

- Jeg ville aldri komme med en slik uttalelse som den spanske sykkelpresidenten gjør, forteller Lund.

- Det skal være en upartisk jury som skal avgjøre denne saken. Jeg håper ikke at disse uttalelsene påvirker avgjørelsen. Det er ikke godt selskap som skal avgjøre om en mann går fri, legger den danske sykkelpresidenten til.

- Samme som Valverde og Mosquera
Her hjemme lar ikke tidligere proffsyklist, Mads Kaggestad, seg overraske over siste nytt fra Spania.

Castaño har nemlig hatt for vane å sy puter under armene på mer eller mindre skyldige ryttere tidligere.

- Slik svarer spanjolene hele tiden. Det har vært akkurat det samme med Alejandro Valverde eller Ezequiel Mosquera. Det sier jo også litt at Alberto Contador har blitt utnevnt til æresborger i hjembyen Pinto midt oppe i en dopingsak, sier tidligere proffsyklist Mads Kaggestad til procycling.no.

Vant med positiv prøve
Den spanske sykkelpresidenten støttet for eksempel Alejandro Valverde i det lengste. Det var UCI og WADA som til slutt måtte ta affære for å få 30-åringen utestengt. Caisse d'Epargne rytteren hadde da et såpass tynnslitt rykte at saken langt på vei utviklet seg til å bli et mareritt for det internasjonale sykkelforbundet.

Det var Italia som først tok affære, da landets olympiske komité fikk treff da de sammenlignet rytterens DNA med blodprøvene som stammet fra Operación Puerto. Valverde ble erklært uønsket i italienske ritt og måtte sågar stå over 2009-versjonen av Tour de France, fordi ruten streifet innom støvellandet.

Da han endelig ble utestengt ledet han verdensrankingen, og det spanske forbundet virket ikke noe interessert i å få verdenseneren dømt.

Et annet skrekkeksempel fra den spanske sykkelhistorien er den tidligere Banesto-rytteren, Pedro Delgado. I 1988 vant han Tour de France på tross av en positiv dopingprøve.

Delgado testet positivt på nyremedisinen Probenecid, et stoff som kan benyttes for å skjule anabole sterioder. Problemet var at stoffet sto oppført på IOCs (den internasjonale olympiske komité) liste over forbudte stoffer, men ikke på sykkelforbundets egen.

Vil de dømme Contador?
I 1988 var ikke disse listene universelle, dermed slapp spanjolen unna og ble hyllet langs Champs Elysées uka etter iført den gule ledertrøya. Han hadde da ledet rittet i 12 av 21 dager og hadde sju minutters ledelse tilbake til nederlandske Steven Rooks.

- Da det sto på som verste rundt Delgado i Tour de France dette år, ankom forsvars- eller justisministeren til Frankrike for å rydde opp. Det sier jo litt om hvor høyt oppe dette går. Jeg er sikker på at også politikerne gleder seg over at Spania har vært blant verdens beste idrettsnasjoner de siste årene. Samtidig har spanske myndigheter valgt å legge lokk på Operación Puerto-saken. Vi får aldri vite hvilke navn som egentlig skjuler seg i de dokumentene, påpeker Kaggestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Videre er han overbevist om at det spanske forbundet (RFEC) vil gjøre alt i sin makt for å få årets Tour de France-vinner frikjent. Han stiller dessuten spørsmålstegn med hvor interessert UCI egentlig er i å få Alberto Contador dømt.

- Det er nok sterke krefter som jobber for å frifinne ham. Denne saken går høyt opp i det spanske forbundet, idrettsforbundet og kanskje helt oppe i spansk politikk på toppnivå. Jeg tror nok også at det internasjonale sykkelforbundet ønsker å frifinne ham. De holdt kjeft om den positive dopingprøven ganske lenge, så om det ikke hadde lekket ut i media, hadde vi kanskje aldri hørt om den prøven, mener Kaggestad.

- Hvorfor tror du det?

- Det er min egen påstand, og vi får håpe at jeg tar feil, men man kan jo begynne å lure litt når man ser hvordan Armstrong-saken blir håndtert og det samtidig kommer fram at han har stått for pengeoverføringer til UCI gjennom årenes løp.

Mye på spill
Kaggestads teorier er også basert på Contadors status i den internasjonale sykkelsporten. Han har vist seg å være verdens beste etapperytter, og det allerede i en alder av 27 år. Dersom han blir utestengt i to år, og i tillegg truer med å legge opp som proffsyklist, vil sykkelsporten miste en av de aller største melkekuene når det kommer til interesse både fra medier, sponsorer og sykkelfans.

- Han er verdens beste etapperytter, Tour de France-vinner og en fremtidig mann til å holde på sykkelkronen. I tillegg har man sammenhengen med hans overgang til Bjarne Riis og Saxo Bank. En utestengelse av Contador vil rasere livsverket til Riis. Det er også en side av denne saken, mener Kaggestad.

- Hva slags utfall tror du denne saken får?

- Jeg tipper de gir ham en liten symoblsk straff, dersom han får straff i det hele tatt: Toppen to måneder.

I så fall er Contador trolig en fri mann allerede før dommen faller.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.