*Nettavisen* Sport.

- Sterkere enn Bjørgen

Foto: (FOTO: PRIMOZ LOVRIC/SCANPIX)

Det er en grunn til at treneren tror ei juniorjente får sitt internasjonale gjennombrudd i vinter.

21.11.06 08:54

OSLO PLAZA (Nettavisen): Med tre gull fra junior-VM og to medaljer fra senior-NM på skrytelista, er ikke Astrid Urenholdt Jacobsen noe ubeskrevet blad blant skiinteresserte.

Men for folk flest er det kanskje en overraskelse når treneren for damelandslaget i langrenn, Egil Kristiansen, sier følgende:

- Astrid er i sine beste stunder i stand til å kjempe om en finaleplass i sprint i verdenscupen. Det viste hun i Kina i fjor. Og når hun kan kjempe om en finale, kan hun også kjempe om en plass på pallen, i hvert fall i klassisk.

Falt fra finale
Lørdag står nettopp klassisk sprint på programmet når verdenscupen fortsetter i Kuusamo. Astrid Jacobsen tør ikke love noen pallplassering. Men 19-åringen er spent på hvor høyt hun kan kjempe.

- Jeg var veldig nær en finale i Changchun på tampen av forrige sesong, poengterer Jacobsen.

Der ble hun nummer tre i prologen, og hadde stø kurs mot finalen før hun falt i semifinalen. Det ble en 10. plass. Det er fortsatt personlig bestenotering i verdenscupen.

Men ingen blir overrasket om pers’en ryker i Kuusamo. For Jacobsen er blitt bedre i løpet av sommeren.

Yppet på trening
- Jeg har yppet meg litt mot Marit Bjørgen og Ella Gjømle på trening. Jeg tror jeg har overrasket dem litt på enkelte økter. Og de er jo blant verdens beste i sprint, konstaterer juniorjenta med et lurt smil.

Styrken? Det er rett og slett styrken.

- Jeg er like sterk som Marit Bjørgen, fastslår Jacobsen, før hun raskt modererer sin egen påstand en smule:

- Eller, det kan jeg egentlig ikke vite, for vi tester oss aldri i styrke. Men jeg tror jeg er like sterk som Marit.

Trener Egil Kristiansen feier tvilen til side.

- Astrid er minst like sterk som Marit, kanskje enda litt sterkere. I tillegg er hun rask. Det hun mangler, er litt stayerevne, sier Kristiansen til Nettavisen.

Konkurrerer med seniorene
Sportssjef Åge Skinstad innrømmer også at han har store forventninger til Astrid Jacobsen, både denne sesongen og i framtida.

- Jeg vil ikke legge ekstra press på Astrid ved å si noe konkret om hva jeg forventer av henne resultatmessig. Men i sprint er hun kommet veldig langt. På lengre distanser har hun et stykke igjen, sier Skinstad.

Sammen med rekruttlandslagstrener John Arne Schjetne og dametrener Egil Kristiansen kommer han til å legge et løp for hvilke renn Jacobsen skal prioritere.

- Det store målet vil være junior-VM. Men ellers kommer nok Astrid til å konkurrere mest på seniornivå, både i skandinavisk cup og verdenscupen.

Klikk på bildet for å forstørre.

VM-kandidat
- Og da er hun selvfølgelig en kandidat til senior-VM i Sapporo?

- Astrid er en kandidat til VM for både store og små.

Innimellom renn på junior- og seniornivå, nasjonalt og internasjonalt, skal Astrid Jacobsen også avlegge diverse eksamener. Målet er å bli lege. Akkurat nå tar hun opp fag fra videregående samtidig som hun tar forberedende på universitetet.

- Exphil er ikke akkurat det mest spennende jeg har lest, innrømmer 19-åringen.

Forhåpentligvis blir resultatlista fra lørdagens sprint i Kuusamo mer givende lektyre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.