RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Store penger i Russland

Sist oppdatert:
Med Erik Hagen og Jørgen Jallands overganger til russisk fotball, har de norske øynene åpnet seg for et helt nytt marked. - Pengene har lenge vært store i Russland, sier agent Lars Petter Fosdahl.

De russiske klubbene har opplevd et kjempeoppsving de siste sesongene. Mye frisk kapital har gjort at klubbene har vært i stand til å hente inn spillere fra hyller som ligger høyere enn dem de har kunnet velge fra tidligere.

Her er alle utlendingene i russisk fotball

- Ingen eksplosjon
Nå har også nordmennene fått øynene opp for «utlendingseksplosjonen» i Russland, først og fremst takket være overgangene til Erik Hagen og Jørgen Jalland.

- Det blir feil å si at det har vært noen eksplosjon nå. Det har vært en voldsom invasjon ganske lenge. Først og fremst fra Øst-Europa, Afrika og Sør-Amerika. Det som er nytt nå, er at vi har to nordmenn som har gått til russiske klubber, sier agent Lars Petter Fosdahl, som er Norges største ekspert på det russiske markedet.

Og han mener at årsaken til at vest-europeerne har latt vente på seg er enkel.

- Det er først og fremst det at russerne ikke har hatt speidere rundt i Europa. De har alltid vært interessert i skandinaver. Nå har vi knyttet kontakt med en stor agent i Russland, og dette har vært med på å skape kontakt, sier han.

Sunne overganger
Selv om pengene har vært på plass, har spillere heller valgt klubber lenger sør i Europa.

- Det er en krysning mellom økonomi og trivsel. Livet i Russland er veldig fjernt fra det livet vi lever her i Norge. Pengene der borte har lenge vært store, og klubbene har sikkert kunnet gi bedre betingelser enn klubber i Frankrike og Portugal, men forskjellen har ikke vært så stor at spillerne ønsker å dra dit, sier Fosdahl.

Selv om norske spillere nå har merket seg det russiske markedet, tror ikke Fosdahl på en valfart av nordmenn mot øst.

- Det er ikke sånn at vi nå skal råselge spillere til Russland. De to overgangene som har skjedd nå har vært to sunne overganger for norsk fotball. Det er spillere som nærmer seg 30 år og det kom mange penger tilbake til klubben, sier han.

Ler av mafiarykter
At det nå er flere store navn fra Sør-Amerika som heller velger russiske klubber fremfor klubber i Italia og Spania, har fått fart på ryktene om at det er den russiske mafiaen som styrer fotballen og sørger for at det er nok penger i klubbene.

- Jeg har vært med såpass lenge og vært i så mange land at det spørsmålet er lite betimelig i Spania og Italia. Frykten for mafia er betydelig overdrevet. Det er stort sett store private eiere som står bak klubbene. Men sånn som Rubin Kazan er statlig eid. Det er en rik stat og guvernøren er også president i klubben, mener Fosdahl.

Med Hagen på plass i Zenith St. Petersburg og Jalland i Rubin Kazan, begynner spekulasjonene om hvem som blir nordmann nummer tre i russisk fotball. Men ifølge Fosdahl er det ingen konkret interesse i øyeblikket.

- Ikke per dags dato, nei, sier han.

De russiske reglene sier at et lag kan maksimalt ha fem utlendinger på banen samtidig. En spiller er regnet som utlending frem til han har spilt ti landskamper for sitt hjemland.

- Så både Erik Hagen og Jørgen Jalland går på utlendingskvoten i sine klubber, sier Fosdahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere