RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Superstjerne diktet opp død kjæreste

Foto: Afp / Skjermdump CBS
Her er historien som sjokkerer USA.

Notre Dames Manti Te'o er regnet som en av de mest lovende spillerne i amerikansk fotball.

Han er spådd å bli et førstevalg under NFL-draften. Han har vunnet drøssevis av personlige premier for sine prestasjoner på banen.

Denne sesongen spilte supertalentet med en forferdelig byrde hengende over seg.

Trodde man.

Seks timer - to dødsfall
Sports Illustraded slo i 2012 stort opp Te'os personlige tragedie, der han i løpet av seks timer fikk dødsbudskapene om både bestemoren og kjæresten. Særlig kjærestens død hadde gått inn over ham.

Kjæresten Lennay Kekua (22) hadde nemlig først vært i en alvorlig bilulykke i California, og tre måneder senere blitt diagnostisert med leukemi.

Te'o pleide å ringe henne på sykehuset hver eneste dag, og ble værende på linja helt til hun sovnet. Til slutt ble hun så syk at hun havnet i koma.

«Familien hennes fortalte at da hun var på sitt svakeste, fortsatt i koma, kunne de merke at hjerterytmen ble stødigere de gangene hun hørte Mantis stemme», kunne man lese i Sports Illustrated.

Etter lang tids sykeleie døde hun på sykehuset i California.

- Kjempet seg gjennom sorgen
I etterkant av de to dødsbudskapene, førte Te'o Notre Dame til en uventet 20-3-seier mot Michigan State. Te'o var banens beste spiller, i det som ble beskrevet som en «inspirerende og hjerteskjærende» episode. Det var historien om sportshelten som kjemper seg gjennom sorgen og fører laget sitt til finalen.

Te'o deltok dagen etter som gjest på ESPNs «College GameDay». Der snakket han om brevene kjæresten Kekua hadde skrevet til ham under sykdomsperioden. Han fortalte at han senere hadde tatt kontakt med foreldrene til et annet sykt barn, og fortalt dem om hans egne erfaringer med sykdom og sorg.

The South Bend Tribune skrev senere en artikkel om det unge parets «eventyrhistorie». Han, en college-stjerne på Notre Dame, hun, en student på Stanford University, et par som støttet hverandre helt til siste slutt.

Sjokket
Eventyrhistorien slutter derimot som et mareritt. Et mareritt som nå er i ferd med å sjokkere hele USA, takket være avisen Deadspins avsløringer.

Te'o hadde riktignok mistet sin 72 år gamle bestemor, men kjæresten Lennay Kekua er ikke død. Hun finnes faktisk ikke i det hele tatt, viser det seg.

Store medier i USA, som ESPN og Sports Illustradet, hadde riktignok rapportert om døden til supertalentets kjæreste, og de fleste sportsaviser i USA hadde omtalt den «hjerteskjærende» historien.

Men ingen dødsattester finnes, ingen begravelsesmeldinger ble trykket og skoleavisen på Stanford nevner ikke Kekua med ett ord.

Det finnes heller ingen rapporter som underbygger at Kekua hadde vært i en alvorlig bilulykke i California, og bakgrunnssjekkene returnerer blanke svar. Skoleregisteret på Stanford har heller aldri oppført en student ved navn Kekua. Ingen fødselsattester, ingenting. Bare et par kontoer på Twitter og Instagram.

Bildene avisene og TV-kanalene trykket av Kekua, da de omtalte dødsfallet, er faktisk bilder fra kontoene på Twitter og Instagram.

Det er bare én hake.

Bildene er ikke av en 22 år gammel jente, de er ikke av en Stanford-elev, de er ikke av en jente som hadde leukemi, og jenta på bildet har aldri møtt Manti Te'o.

Støtte fra skolen
I timene etter avsløringene, la Notre Dame ut en pressemelding om hendelsen. Før vi forteller hva pressemeldingen inneholdt, er det viktig å få frem følgende:

Før de tapte BCS-tittelen, hadde Notre Dame hatt en såkalt «perfekt sesong», altså uten å tape. Mye av æren for det tilskrives Te'os fantastiske spill. Han var også én av tre finalister til det anerkjente «Heisman Trophy», som deles ut til den beste spilleren i college-fotball. Han brakte med seg stor suksess og ære til Notre Dame.

Det var derfor få som trodde på pressemeldingen skolen kom med i etterkant av den pinlige avsløringen. Skolen hevdet nemlig at Te'o hadde blitt lurt, og var selv et offer i saken.

«Den 26. desember ble Notre Dame-trenerne informert av Manti Te'o og hans foreldre om at han er blitt et offer i det som ser ut til å være en konspirasjon. En person ga seg ut for å hete Lennay Kekua, og kom under huden på Manti. Senere konspirerte hun i samarbeid med andre for å lure Manti til å tro at hun hadde fått leukemi og avgått med døden».

Med den forklaringen i bakhodet, er det mange som sliter med å finne gode svar på Mantis uttalelser til Sports Illustrated, der han påsto at han hadde ringt henne på sykesenga og lyttet på pusten hennes mens hun falt i søvn.

Selv sier Te'o dette om saken:

- Det er forferdelig flaut å innrømme, men jeg utviklet et følelsesmessig forhold til en person jeg traff på nettet. Vi holdt kontakt gjennom telefon og internett i det jeg trodde var et ekte forhold, og jeg ble etter hvert veldig glad i henne. Å finne ut at jeg er et offer i det som ser ut til å være en syk spøk, er smertefullt og flaut. Nå vil jeg legge hele greia bak meg og fokusere på NFL-draften, sier han.

Saken er kraftig debattert i USA, og foreløpig blir det ord mot ord. Te'o hevder han blir lurt, andre påstår at han løy.

Notre Dame står uansett bak sin største stjerne.

- Dette virker å være en trist og veldig sørgelig svindel, kun ment for å underholde de som begikk den.

Manti Te'os navn glemmes uansett ikke med det første.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere