RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Surrete og lite konsekvent

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Martin Johnsrud Sundby har tatt grep så VM-smellen ikke skal gjenta seg i OL.

MAJORSTUA (Nettavisen): Han kom som ei kule før jul i fjor, og 30. november var det definitive gjennombruddet et faktum. Da gikk Martin Johnsrud Sundby til topps på den klassiske 15-kilometeren i Kuusamo. Røa-guttens første seier i verdenscupen.

Selv om det ikke ble flere seirer, fortsatte han å levere gode resultater. Helt til VM i Liberec i februar.

Der fikk Johnsrud Sundby besøk av en gammel fiende, nemlig astmaen, og det allerede på åpningsdistansen. Praktisk talt uten luft i lungene krøket han seg i mål til en 34.-plass.

I målområdet kollapset han, og måtte tas hånd om av ambulansepersonell. Noen dager senere bestemt lege Ellen Moen og landslagstrener Morten Aa Djupvik at han skulle sendes hjem.

- Jeg ble forbannet. Jeg er uenig i avgjørelsen. Jeg mener jeg burde ha fått denne sjansen til å vise meg fram, sa en mektig irritert Johnsrud Sundby til Nettavisen før avreise.

Ny lege
Åtte måneder senere kan han konstatere at det tross alt kom noe godt ut av det som skjedde.

- Konklusjonen var at opplegget rundt meg var altfor surrete og for lite konsekvent. Mens det tidligere i sesongen var helt opp til meg å bestemme om det var forsvarlig eller ikke å gå, begynte plutselig andre å gripe inn under VM. Da ble jeg sint, fordi jeg selv mente jeg hadde fortjent en ny sjanse i VM.

- I ettertid er det lett å se at det ikke hadde vært noen vits i å gå mer i VM. Og jeg gikk helt sikkert skirenn sist vinter som jeg ikke burde ha gått. Selvfølgelig har jeg selv mye av skylda for det som skjedde. Jeg burde ha vært tøffere med meg selv. Men det er ikke så lett når man er i form. Kanskje burde noen ha grepet inn før, sier han.

Nå får Johnsrud Sundby mer kontinuerlig oppfølging.

- Jeg har fått ny lege på landslaget. Knut Gabrielsen følger meg opp tett, og vi har en veldig god kjemi. Jeg er inne til testing minst en gang i måneden, og kommer til å ha en tett dialog med han også gjennom sesongen. Jeg føler at organiseringen av hele helseteamet rundt laget er blitt bedre.

Lønnshopp
Til tross for VM-nedturen, har ikke 25-åringen glemt de positive opplevelsene fra sist vinter.

- I bunn og grunn er jeg veldig godt fornøyd. Jeg klarte å stabilisere meg på et høyt internasjonalt nivå. Det var maks uflaks og fryktelig irriterende, det som skjedde i VM, men det ødelegger ikke de positive opplevelsene.

At sesongen faktisk var en suksess, vitner også responsen fra utstyrsleverandørene om. Mens mange store stjerner har måttet tåle lønnskutt, har Johnsrud Sundby gått motsatt vei.

- Etter forrige sesong fikk jeg nye og bedre avtaler med alle utstyrsleverandørene mine. Fischer (ski) ga meg til og med bedre lønn med tilbakevirkende kraft, slik at den også gjaldt for sesongen som var ferdig, forteller han.

De nye avtalene handler imidlertid om mer enn penger.

- Det viser at de setter pris på meg. Når man går på et så stort merke som Fischer, som har veldig mange løpere, er det godt å få en bekreftelse på at man blir satset på. Det er fort gjort å bli en i mengden, poengterer han.

Ingen sponsorstrøm
Gjennombruddet har imidlertid ikke ført til noen strøm av nye sponsorer. Men Martin er fornøyd med dem han har.

En av dem er Baker Hansen på Majorstua, bare noen minutters spasertur fra leiligheten der han bor når han er i Oslo.

Der kan han plukke med seg så mye brød han vil. Han kan spise lunsj der så ofte han vil. Og – ikke overraskende – er det der han foretrekker å bli intervjuet av Nettavisen.

- Byens garantert beste lunsj, reklamerer han med et bredt smil mellom munnfullene.

- Hvor mye tjener du på idretten nå?

- Jeg blir ikke rik, men jeg lever bra. Jeg har så jeg klarer meg og slipper å stresse med penger.

Fetere tider blir det nok hvis OL i Vancouver blir en suksess. Martin Johnsrud Sundby er nemlig ikke bare god til å gå på ski. Han har også utstrålingen og en evne til å snakke for seg som gjør at han trolig scorer ekstrapoeng hos potensielle sponsorer.

Lærer av Northug
Og suksess i OL er langt fra noe usannsynlig scenario. Martin har først og fremst brukt sommeren til å utvikle seg på to områder – skøyteteknikk og avslutninger.

- Når det er så mange fellesstarter som det er, må man ha gode avslutninger. Og jeg er jo så heldig å ha verdens beste på laget, så jeg har noe å strekke meg etter.

Han snakker selvfølgelig om Petter Northug.

- Når vi kjører intervaller på trening, prøver jeg så godt jeg kan å henge på Petter på avslutningen av det siste draget. Og jeg føler at jeg nærmer meg.

- Er det realistisk at du kan slå Petter i en spurt til vinteren?

- Per i dag slår han meg i ti av ti spurter. Men man må ha troen på at man skal klare det. Jeg tror det sitter i hodet. Det er ikke bare fysiske og tekniske ting som gjør at han er uslåelig i spurter. Han er like sliten og stiv som alle andre etter å ha gått tre eller fem mil.

Frykter bare kulde
- Hva tilsier at du ikke skal lykkes i vinter?

- Det må eventuelt være at det blir en ekstremt kald vinter. Jo kaldere det er, jo verre er det for meg med tanke på astmaen.

- Men jeg har tro på at det blir en bra sesong. Jeg føler jeg har gjort en veldig bra jobb i sommer og er veldig trygg på det opplegget. Det er ikke sikkert jeg går like fort før jul som jeg gjorde i fjor, men det er i februar det gjelder å være i toppform.

Verdenscupsesongen i langrenn innledes på Beitostølen 21. november.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere