*Nettavisen* Sport.

- Svært trist og skuffende

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Norges Fotballforbund reagerer kraftig på John Arne Riises nye avtale.

10.06.13 12:06

John Arne Riise la for kort tid siden opp som landslagsspiller. Nå har han signert en samarbeidsavtale med spillselskapet Betsson, opplyste selskapet i en pressemelding mandag.

Fotballpresident Yngve Hallén hadde fått med seg Riise-nyheten da Nettavisen snakket med ham mandag morgen.

Han er krystallklar på at avtalen Riise har gjort er uakseptabel for Norges Fotballforbund.

- Det å inngå en slik avtale, er å sette seg på sidelinjen av norsk fotball. Det er svært trist og skuffende, sier Hallén til Nettavisen.

- Hvorfor det?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

- Norsk tipping er en svært viktig pilar i norsk fotball og for utviklingen av norsk fotball og idrett generelt. Det har Norsk Tipping vært siden andre verdenskrig. Alle de tusen banene vi har i Norge er et resultat av dugnadsarbeid fra enkeltpersoner og et resultat av en spillemodell i Norge som har gitt overskudd til norsk fotball. Dette blir feil måte å si tusen takk på fra en som har nytt godt av dette, sier fotballpresidenten.

- Er du overrasket?

- Når jeg sier at jeg er skuffet og trist, sier det seg selv at jeg også er overrasket av at dette kommer fra en som har nådd toppen.

- Du sier at dette er å sette seg på sidelinjen av norsk fotball. Det tolker vi som at Riise er uaktuell for et landslagscomeback så lenge han har en slik avtale?

- Han har selv sagt at han er uaktuell for landslagsspill, men denne avtalen gjør at han også blir uaktuell på alle andre områder, sier Hallén.

Han mener Riise nå viser en manglende forståelse for at Norsk Tipping er essensielle i utviklingen av norsk fotball.

- Han burde ha forståelse for det, men det må vi trekke i tvil etter det han gjør nå, mener Hallén.

Fotballpresidenten sier at han tror debatten om utøveres sponsoravtaler kan bli et eget tema på fotballtinget neste år.

- Det er først og fremst utviklingsmiljøene og breddeaktiviteten som nyter godt av Norsk Tipping, men de flikker også inn mot toppen av norsk idrett og fotball. Debatten vil nok komme også i bredden av norsk fotball. Dette kan bli tema på tinget i 2014, så vi kan få mer presise retningslinjer. Her er det ikke først og fremst fotballpresidenten som føler seg skuffet, det er norsk fotball, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Betsson

Riise er ikke den første norske idrettsprofilen som har skapt debatt ved å inngå private avtaler med spillselskaper i år. Norges Ishockeyforbund nektet Mats Zuccarello Aasen å spille for Norge da det ble kjent at han hadde en avtale med Unibet.

Denne uken gikk friidrettspresident Svein Arne Hansen ut og antydet at stavhopper Cathrine Larsåsen ikke får representere Norge så lenge hun har inngått en sponsorkontrakt med samme selskap.

- Må ta det på alvor
Hallén liker ikke utviklingen.

- Det som skjer nå, er at en del aktive utøvere har begynt med slike avtaler. Det er noe vi må ta på alvor. Da må vi løfte debatten opp, ikke fordi jeg tror vi kommer til å endre syn, men vi må bli tydeligere i kommunikasjonen på hvorfor vi ikke ønsker dette. Det handler om verdiarbeidet vi jobber med. Når vi i lag med myndighetene gikk inn for å forby spilleautomater, var det knyttet til verdiarbeidet vårt. Vi kunne ikke bidra til aktivitet som skapte spillavhengighet. Selv om vi tjente utrolige summer på det, og ikke har nådd igjen summen ennå, valgte vi likevel å slutte på grunn av verdigrunnlaget vårt. Jeg har kontakt med fotballspillere og andre utøvere som lider av spillavhenigghet, og de støtter vårt syn, sier Hallén.

John Arne Riise har foreløpig ikke vært tilgjengelig for en kommentar.

MER FRA NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.