RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Solum, Stian Lysberg (NTB Scanpix)

- Sykkelsporten blir aldri helt ren

Sist oppdatert:
Likevel tror Jonathan Vaughters at doping ikke lenger er nødvendig for å vinne.

Forrige uke la Jonathan Vaughters alle kortene på bordet. Han innrømmet dopingbruk i løpet av karrieren.

I et lengre intervju med bicycling.com går Vaughters i dybden på akkurat hvorfor han valgte å følge de samme snarveiene som så mange andre hadde tatt før han.

Han snakker også ut om forskjellen på hvordan det var på 90-tallet og nå. En forskjell han mener er enorm.

- Da ryttere på 90-tallet dopet seg fikk de en fordel som var langt større en minimal. Hele 20 prosent mer kraft! Ryttere som var utrolig talentfulle, men ikke brukte EPO, ble plutselig sittende i «bussen», forteller Garmin-sjefen.

Nyttesløst å gå mot strømmen
Amerikaneren mener at de som prøvde å kjempe seg til toppen uten juks var sjanseløse. Fokus på små detaljer som ernæring og bedre treningsmetoder ga så marginale utslag at de druknet fullstendig i dopsuppa.

- Det var galskap på 90-tallet. Hadde du en mer aerodynamisk drakt, så flott. God jobb. Da hadde du tjent inn èn prosent. Han som dopet seg tjente inn 20 prosent. Bravo!

Selv om den karismatiske sykkelsjefen verken tror at sporten er helt ren nå eller at den noen gang blir det, er han klar på at det er gjort store fremskritt.

Mye av æren gir han blodpasset, som ikke direkte tester for doping, men som måler utslag på blodverdiene. Målet med passet er at det ikke skal være mulig å ha store svingninger i blodverdiene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fordelene ved doping har blitt marginalisert?
Vaughters er klar på at blodpasset på ingen måte er perfekt, men at det har bidratt til å marginalisere fordelen ved dopingbruken, slik at det er mulig å ta igjen det forspranget ved å ha fokus på småting som ernæring, utstyr og treningsmetoder.

En ideell verden uten doping har Vaughters for lengst gitt opp. Istedenfor har han lagd en egen definisjon på hva man må strekke seg etter.

- Om den mest talentfulle rytteren på det beste laget, og med den beste taktikken, har en mulighet til å vinne, og gjør det ofte, da er vi der, mener Vaughters.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trenger mer penger
Og hva som skal til for å forbedre ting har han også et ganske enkelt svar på.

- Penger! Det gjør det mulig å teste enda bedre og analysere prøvene bedre, slik at dopingjegerne kan holde tritt med de som prøver å jukse.

Ironisk nok er det lagene, som er de som fort blir straffet om ryttere blir tatt for doping, som i hovedsak finansierer dopingarbeidet.

Store rittarrangører som ASO (arrangøren bak blant annet Tour de France), bidrar i langt mindre grad.

- Rittorganisering er det mest profitable du kan gjøre i sporten, men ASO bidrar med mindre enn èn prosent av overskuddet sitt til dopingkampen, sier Vaughters.

Les hele intervjuet med Garmin-sjefen her (ekstern lenke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere