*Nettavisen* Sport.

- Sykkelsporten gode til å plukke opp talenter

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Oskar Svendsen (18) og Martin Olsen (21) forlot vinteridretten og satset på sykkel.

11.02.13 18:43

ALCUDIA (procycling.no): Av fire nykommere i årets Joker Merida, har tre av dem sin bakgrunn i treningsmiljøet på Lillehammer.

Ved toppidrettsgymnaset der får hoppere, alpinister, skiskyttere og langrennsløpere utfolde seg fritt og kombinere trening og utdanning.

Men også sykkelmiljøet er glødende. Ved linja for terrengsykling, har utstyrsprodusenten Merida gått inn som støttespiller.

I «Edvald-sonen» har også sykkelklubben Lillehammer CK blomstret, og den økte rekrutteringen i området kan nå sportsdirektør Gino Van Oudenhove glede seg over, idet det østlandsbaserte laget nå forbereder seg til en ny sesong.

På raid i Gudbrandsdalen
Så kan man spørre seg om det er tilfeldig at Oskar Svendsen, Martin Olsen og Truls Engen Korsæth ankom i samlet flokk fra Lillehammer CK.

- Det er litt tilfeldig. Oskar var ganske tidlig i siktet. Han signerte en stund før han ble verdensmester. Martin Olsen var et annet prosjekt som vi har fulgt med på. Så kom samarbeidet mellom NTG og Merida, så da fikk vi inn Truls Engen Korsæth også. Da hadde vi plutselig tre nye fra Lillehammer, sier Van Oudenhove til procycling.no.

Selv om et samarbeid ennå ikke er formalisert, lover belgieren at de kommer til å holde et årvåkent øye med treningsmiljøet i OL-byen fra 1994 i framtiden:

- Vi leter etter gode ryttere hele tiden. Det er ingen hemmelighet at vi også har vært ute etter ryttere som ikke holder til på Østlandet. Vi merker at kanskje vi også må tilknytte oss miljøer som fungerer bra, slik Øster Hus har gjort med Stavanger og Sandnes, og slik Plussbank har gjort med klubbene der nede.

Hentet fra alpint og langrenn
Som veldig mange andre fremadstormende syklister, starter heller ikke Oskar, Martin og Truls sine karrierer på landeveissykkelen.

Oskar holdt på med alpint til han var 15 år. Deretter begynte han å låne sykkel ved Høgskolen, og endte siden opp med både å slå Bjørn Dæhlies O2-rekord og bli juniorverdensmester på tempo.

Truls og Martin startet begge som langrennsløpere, men fortsatte idrettskarrieren på terrengsykkelen. Martins gjennombrudd kom i starten av august i fjor, da han vant Tønsberg 4 dagers sammenlagt.

procycling.no tok en prat med Martin Olsen (M) og Oskar Svendsen (O) på Mallorca i forrige uke.

Intervjuet følger under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

- Hvor lenge har dere syklet sammen?

O: Den første gangen vi møttes var vel på Mallorca vinteren 2010. Da husker jeg du var maratonsyklist, i hvert fall.

M: Jeg syklet for maraton for CK Toten, da. Og så ble jeg tilknyttet UCI-laget til NTG på Lillehammer i 2011. Det var året før Merida gikk inn. Det var ikke før i fjor jeg startet opp på landeveien, og da meldte jeg overgang til Lillehammer CK. Det var litt tilfeldig, men det var et miljø der som trakk seg mot meg.

O: Du kom inn i et bra miljø der som hjalp til med å utvikle deg videre som rytter.

M: Der hadde jeg vel egentlig flaks. Det viste seg at jeg var rytteren som hadde størst sjanse til å kjøre inn resultater i ritt, så ofret hele laget seg for meg og mine sjanser hele veien.

- Hva er det med miljøet på Lillehammer?

M: Det er et veldig godt treningsmiljø. Øktene er kontrollerte og er intensitetsstyrte. Det er et godt samarbeid mellom klubbene og Høgskolen der oppe.

O: Det har nok med både Edvald og Birken å gjøre. Det er et godt treningsmiljø for idrettsutøvere generelt. Truls (Engen Korsæt) startet vel med langrenn og gikk over til sykkel. Jeg holdt på med alpint, men fikk låne meg en sykkel der oppe. Det var slik jeg startet.

M: Jeg holdt også på med langrenn før jeg gikk over til terrengsykling.

- Hva kommer det av at man klarer å plukke opp talenter i ung alder og etter hvert styrer dem via terreng til landeveissykling?

O: Sykkelsporten er gode til å plukke opp dem som gir seg i andre idretter. Det som er felles for bakgrunnen vår, er at vi kommer fra kapasitetsidretter.

M: Har man god kapasitet i utgangspunktet, skal det ikke så mye til for å kunne få et godt resultat på en temposykkel. Det er ganske greit overførbart for utøvere fra andre idretter. Landevei er noe helt annet. Man trenger den samme kapasiteten, men taktikken er omtrent halve greia.

- Kan det bety at nivået i juniorklassen ennå ikke er bra nok innenfor norsk sykkelsport?

O: Det finnes jo norske sykkelproffer. De beviser at sluttproduktet er bra nok. Det er mange om beinet innenfor norsk sykkelsport, og spesielt de siste årene, men dette viser vel mer at man er i stand til «å ta idrettsgrenen» ganske fort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

- Som relativt ferske syklister, hvordan kommer dere til å angripe deres første sesong for Joker Merida?

M: Vi må starte sesongen med nødvendig, men ikke overdreven respekt. En rytter som Edvald, uten at jeg kjenner ham altfor godt, tror jeg ikke engang tenkte over hvem som sto på startstreken. Han møtte bare opp, kjørte rittet og dro hjem igjen. Det er litt sånn vi må gjøre det og.

Hva med Oskar. Han kommer med en verdensmestertittel på CV-en, hvordan bør han takle forventningene det skaper?

M: Med den respekten som kreves. Men samtidig tror jeg hans fysiske forutsetninger er ganske unike. Det kan brukes til å gi ham en slags trygghet på egne ferdigheter. Distansene er lengre enn det vi er vant til å kjøre. Vi bør nok være litt tålmodige i starten. Jeg tror likevel Oskar kommer til å kjøre svært bra i de hardeste rittene. Utskillelsesritt og ritt med bratte motbakker.

- Oskar?

O: Jeg skal prøve ikke å la meg stresse. Jeg føler meg trygg på egne ferdigheter, og prøver ikke å ha store forventninger. Dersom jeg får kjenne på presset eller økt oppmerksomhet, vet jeg med meg selv at jeg er sterk nok til å kjøre bra på tempo og opp bakker. Men selvsagt har jeg mye å gå på når det gjelder det tekniske og taktiske. Overgangen til U23- og seniorrytter kommer til å ta tid. Jeg får bruke den første halvdelen av sesongen til å lære så mye som mulig. Det er ledere og ryttere her som vet hva som kreves og kjenner alle rittene på sesongplanen vår.

M: Det hjelper ikke å ha kapasiteten, om du ikke klarer å lese løpet og ta de riktige valgene underveis.

(Basert fra denne meldingen fra Jonathan Vaughters på Twitter: «Guess the rider, cause I ain't telling» - etterfulgt av bildet av testresultatene til en rytter med 95 i oksygenopptak, begynte ryktene å gå om at Svendsen hadde vært inne til testing hos Garmin-Sharp)

- Oskar; Det har allerede gått rykter om at Jonathan Vaughters har latt seg imponere over testresultatene dine. Hvordan reagerer du på slike rykter?

O: Ja, jeg fikk i hvert fall mange followers (følgere på Twitter, red.anm.) på den. Jeg vet ærlig talt ikke hvor mye interesse det er der ute. Det er mulig Gino og Birger (Hungerholdt, eier av Joker Merida) vet noe, men de sier i hvert fall ikke noe til meg. Jeg tror de vil skjerme meg litt fra det. Jeg hilste på sportsdirektøren i Lampre i går (Mauro Gianetti). Det var greit og hyggelig. Men jeg tror ikke noe på disse ryktene før jeg eventuelt får et treningsopphold i et av disse lagene.

- Hva tror du denne verdensmestertittelen har å si for deg som rytter?

O: Målet har alltid vært å bli proff, og dette er et steg på veien. Det har ikke endret noe, annet enn at profflagene vet hvem jeg er. Jeg håper hele laget anerkjennelse for dette, og ikke bare meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Du skrev under med Joker Merida før du ble mester, hvordan var den prosessen?

O: Jeg hadde egentlig bare lyst til å skrive under en kontrakt så fort som mulig. Jeg gjorde det også klart ganske tidlig etter at jeg ble verdensmester, at jeg ønsket å sykle for dem under årets sesong. Laget viste tillit til meg før jeg ble verdensmester.

Sportsdirektør van Oudenhove lover at de nye guttene skal få tid på seg til gradvis å tilvenne seg nivået de nå skal etablere seg på:

- Vi tar ikke med noen av de nye sesongåpningen i Beverbeek Classic (23. februar i Belgia). Martin kjører Paris-Troyes som sitt første ritt den 10. mars, mens Oskar venter til Nogent sur Oise uka etter. Etter noen av de kortere etappeløpene får vi ta en ny evaluering, og finne ut hvem som skal kjøre for oss i rittene utover sesongen.

Fra Joker Merida-leiren på Mallorca meldes det om at både Olsen og Svendsen - i tillegg til Truls Engen Korsæth - har gjort sine saker godt på de første samlingene.

- Vi har aldri hatt et så jevnt, høyt nivå på troppen vår. Det er en ung, harmonisk og lovende gjeng, sier erfarne Stian Remme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.