*Nettavisen* Sport.

- Sykling var kriminelt

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

Nå mener David Millar at rytterne må vinne folket igjen.

06.11.12 18:02

I en tid med mye dopingfokus, er David Millar én av rytterne som virkelig har kritisert UCI.

Briten mener at UCI må ta mer av skylden for sportens mørke fortid, og samtidig innse at noe må gjøres.

- Sykkel har blitt avslørt som en uredelig sport, sier Millar til The Guardian.

- Det (sykkel) var, inntil nylig, en dypt kriminell virksomhet. Vi står overfor mørket fra den perioden, og det er veldig nødvendig. Det er den eneste måten sykkel kan klatre opp av avgrunnen på – ved å konfrontere fortiden akkurat slik vi har ryddet opp i sykkelsporten nå. Det må gjøres, og det er derfor UCI må ta ansvar.

- UCI forstår ikke
Millar oppfordrer UCI til å ta grep, men tviler likevel på at forbundet innser hva som må gjøres.

- Jeg tror ikke de forstår, at det alle trenger er en umiddelbar reaksjon. De må gjøre noe raskt, eller møte et samlet opprør.

Det Millar har reagert mest på de siste ukene, er UCIs uttalelser om at de ikke visste noe om hva som skjedde da dopingbruken var på sitt mest utbredte.

- De sier fortsatt at de gjorde alt de kunne for å stoppe dopingen. Vel, det gjorde de ikke – det er åpenbart for alle.

Nå tror Garmin-rytteren at UCI kan være i store problemer. Årsaken er at massene nå vet mye mer enn tidligere. Store deler av USADA-rapporten har ligget ute på nettet, og bøker som «The Secret Race» er utgitt. Det lar publikum få vite langt mer om dopingen som foregikk.

Må få med folket igjen
- Jo mer folket får lære om fortiden, jo mer usikker blir UCIs posisjon. UCI vil være i real trøbbel dersom de ikke kommer med en unnskyldning, spår briten.

Sykkelsporten har fått seg en skikkelig knekk med avsløringene rundt Lance Armstrong. Nå mener Millar at han og de andre rytterne må få folket til å tro på en ren sykkelsport igjen.

- Utenom UCI må vi (rytterne) være aktive og få folk til å tro på oss. Det er ansvaret til alle som ønsker at sporten skal fortsette. Vi kan ikke la noen andre ta føringen. Det er opp til oss å få folk til å tro.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.