*Nettavisen* Sport.

- Synes utrolig synd på fansen i NHL

Foto: Anders Bakkerud Larsen / Mediehuset Nettavisen

Nettavisen har pratet med de eneste NHL-proffene i norsk hockey.

TRONDHEIM (Nettavisen): Oppstarten på NHL-sesongen lar stadig vente på seg på grunn av lockouten.

Som følge av konflikten har mange av spillerne i den nordamerikanske ligaen vendt snuten mot andre ligaer og kontinenter. Norge har kun fått to NHL-stjerner så langt og begge disse spiller for Rosenborg. Nettavisen tok turen til Trondheim for å ta en prat med Deryk Engelland, og Jack Skille, som normalt spiller for henholdsvis Pittsburgh Penguins og Florida Panthers, om livet i Norge og hva de synes om konflikten i verdens beste hockeyliga.

Deres nye klubb hadde akkurat tapt mot Storhamar på straffeslag, så det var to litt skuffede spillere vi møtte.

- De lurer oss
Begge spillerne håper sesongen kan komme i gang snart. De synes konflikten er tøff.

Den tidligere Chicago Blackhawks-vingen Jack Skille forteller at det kan virke som NHL-kommisjonær Gary Bettman og hans folk har sin egen agenda, og at de ikke bryr seg om tidsfrister og lignende.

- Jeg er veldig skuffet, selv om jeg står bak spillerforeningen (NHLPA) hundre prosent. Men det kan virke som vi står opp imot en gruppe som ikke er villige til å forhandle, noe vi har sagt tydelig ifra om hele veien at vi ønsker, uttaler Skille til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty / All Over Press

- Det har vært veldig frustrerende og jeg synes virkelig synd på fansen, som har måttet lese så mye tull som har kommet ut i media fra NHL-kommisjonæren og hans folk. De har fått fansen til å tro på alt de har sagt, noe som gjør saken enda mer frustrerende siden det ikke er sant, sier han.

- Ekstra surt
Deryk Engelland er helt enig med sin kollega.

- Jeg hadde en utrolig god sesong i fjor og utviklet meg virkelig bra, så det er ekstra surt at sesongen ikke har kommet i gang der borte enda. Samtidig føler jeg at karrieren nå har stoppet litt opp, så jeg håper virkelig de kan komme til enighet snart, uttaler backkjempen til Nettavisen.

- Akkurat nå er fokuset mitt på å gjøre det best mulig her, men jeg vil helst spille i NHL. Vi får se hvordan forhandlingene går de neste par ukene. Klarer de å bli enige på noen av de viktigste punktene, snakkes det om at de kanskje kan begynne sesongen 1. desember. Det blir nok avklart en del i løpet av neste uke, uttaler Engelland.

- Mest synd på fansen
Både Skille og Engelland er enige om at det er mest synd på fansen i denne konflikten.

- Selvsagt. Det er de som taper desidert mest på det her. Det er også mange som jobber rundt klubben som er avhengige av pengene de tjener på at det spilles kamper, og alle disse føler jeg veldig med, forteller Engelland.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / Mediehuset Nettavisen

Skille deler bekymringen med sin rekkekamerat.

-Jeg har virkelig dårlig samvittighet på vegne av fansen og synes det er utrolig synd at partene ikke har klart å bli enige ennå. Vi lever av fansen og dette er virkelig triste greier.

- Jeg har venner og familie som virkelig trenger hockeyen. Jeg har en bestevenn hjemme som elsker hockey. Han liker også NFL, men den sesongen er ikke så lang. Og basketball er jo ikke noe å se på, spøker Skille.

- Ikke mange muligheter
På spørsmål om hva som fikk han til Norge sier Engelland at han ikke hadde så mange andre tilbud.

- Min kone og jeg hadde en samtale om vi skulle dra til Europa og det var da denne muligheten dukket opp. Min kone er norsk så vi synes det hadde vært kult å se hvor hun kom fra og alt ser veldig bra ut, forklarer han.

Engelland mener det var veldig viktig at han ble lovet en sentral rolle i laget og mye spilletid for sin norske klubb.

- Jo lenger jeg satt hjemme og ventet på tilbud, jo færre muligheter trodde jeg det ville bli for spill her borte. Flere av de største stjernene fra hjemlig liga dro over, så jeg måtte bare hoppe på det første tilbudet jeg fikk, forteller Engelland.

Florida Panthers-proff Jack Skille forteller at norsk familie var viktig for hans beslutning om å ta turen til det kalde nord.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / Mediehuset Nettavisen

- Jeg kom hit for å finne ut av opphavet mitt. Jeg ville vite hvor jeg kom fra, hvordan jeg fikk navnet mitt, og se familietreet. Jeg har også femmenninger her som jeg har fått møte. Det har vært en fantastisk opplevelse fram til nå, sier han.

- Samtidig ville jeg spille i et nytt land og bli kjent med nye folk. Jeg kan si med sikkerhet at noen av gutta på laget her, vil jeg være venner med resten av livet, sier Skille.

Skryter av nivået i Norge
Rosenborg har slitt i innledningen av sesongen og ligger på åttendeplass etter 18 spilte kamper i Getligaen. Engelland føler likevel at laget har tatt skritt den siste tiden.

- Jeg føler vi blir bedre og bedre for hver eneste kamp. Det er lenge igjen av sesongen og jeg tror vi vil hevde oss bedre og bedre etter hvert som sesongen utvikler seg, sier Engelland.

- Samtidig er jeg utrolig glad for den rollen jeg har fått i laget her. Jeg får spille i mange forskjellige situasjoner underveis i kampene, og det håper jeg vil hjelpe meg litt videre i utviklingen som spiller, sier Rosenborg-backen.

Skille på sin side tror det blir jevnt mellom Stavanger Oilers og Lørenskog i kampen om NM-gullet denne sesongen.

- Det er nok de to beste lagene. Stavanger var kanskje hakket bedre defensivt, men jeg tror det vil stå mellom de to. Men jeg håper selvsagt at Rosenborg vinner, sier en entusiastisk Skille.

Begge skryter av nivået i Getligaen.

- Jeg synes nivået her er bra. Dette er mye bedre enn å være hjemme i statene med kun trening og sitte hjemme på sofaen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

- Det var veldig uvant i starten med tanke på timing i taklinger og så videre. Men jeg føler jeg har kommet bedre inn i det de siste kampene, og jeg føler ting ser lysere ut for min del i tiden som kommer, uttaler Engelland.

- Crosby er fantastisk
Engelland er for øvrig til vanlig lagkamerat med to av de beste spillerne i verden, Jevgenij Malkin og Sidney Crosby i Pittsburgh Penguins.

- Begge to er fantastiske å spille med, og de gjør spillerne rundt seg bedre. De er helt fantastiske ute på isen og utenfor. Det er nok ingen som har bedre moral og jobber hardere enn de, og det er nok heller ingen som er bedre ledere ute på isen i NHL, skryter Engelland.

- De gjør deg bedre for hver eneste dag. De har hjulpet meg veldig mye og tok meg under vingene med en gang jeg kom til klubben og det var veldig fint. Nå er det jeg som kan ta imot de nye og yngre spillerne, avslutter backen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.