RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Takk for forsøket, Northug!

Foto: Alberto Pizzoli (AFP)
Sist oppdatert:
Petter Northug ga alt for å hente igjen Dario Cologna. Så kom motbakkene. Nettavisen fulgte etappen LIVE!

Forspranget var i utgangspunktet umulig å hente inn: Dario Cologna hadde et forsprang på 1.18,1 minutter på Petter Northug før den avsluttende etappen i monsterbakken opp til Alpe Cermis på søndag.

Men ingen kan i hvert fall beskylde nordmannen for ikke å prøve.

Etter snaut fire av de ni kilometerne var avstanden knappet ned til 35 sekunder, og plutselig begynte man å håpe på at det umulige skulle være mulig.

Men så kom de tunge bakkene opp slalåmløypa i Val di Fiemme, og moroa var over.

Avstanden opp til Cologna økte til 46 sekunder, og sveitsiske Cologna kunne konstatere at han ville ta sin andre Tour de Ski-seier i karrieren - etter at han i 2009 også vant sammenlagt med Northug på andreplass.

Riktignok ble avstanden kraftig forminsket helt mot slutten, uten noen annen grunn enn at Cologna tok det rolig de siste meterne mens han mottok hyllesten fra fansen ved siden av løypa.

I mål var Northug 27,3 sekunder bak Cologna, og måtte dermed ta til takke med andreplass i touren for tredje året på rad. Likevel kan 25-åringen konstatere at formen virkelig er i anmarsj, for Northug så virkelig pigg ut gjennom hele den beinharde løypa.

Lukas Bauer startet etappen som nummer ti, men endte opp med å ta en svært så hederlig tredjeplass.

Av de øvrige norske endte Tord Asle Gjerdalen på 16.-plass, Roger Aa Djupvik på 19.-plass, Kristian Tettli Rennemo ble nummer 26, mens Snorri Einarsson endte opp på 29.-plass.

Vi fulgte rennet LIVE:

14.56: Stort mer er det vel ikke å si: Dario Cologna vant til slutt overlegent, selv om Petter Northug åpnet i et tempo som var imponerende selv til Northug å være. Da motbakkene kom ble det imidlertid tyngre, og etter hvert var det tydelig at han ikke hadde noen mulighet til seier. Lukas Bauer gikk opp fra tiende- til tredjeplass. De øvrige norske resultatene finner du i referatet som kommer så fort som overhodet mulig. Takk for nå!

14.53: Lukas Bauer blir nummer tre, 1:44,1 bak Cologna.

14.52: Petter Northug er også i mål, 27,3 sekunder bak Cologna. Nummer to i Tour de Ski for tredje året på rad!

14.52: ...og der er han i mål. For andre gang er Dario Cologna vinneren av Tour de Ski!

14.51: Ikke bli overrasket om Northug har tatt igjen noen sekunder på slutten. Cologna har det ikke travelt, og jubler inn mot mål.

14.50: Dario Cologna er på vei inn mot mål til Tour-seier.

14.49: Lukas Bauer er alene i kampen om tredjeplassen nå. Imponerende av Bauer, som tapte mye tid på dårlige ski i går.

14.48: Northug er 48,2 sekunder bak.

14.48: 900 meter igjen for Cologna. - Han har kontroll på dette, sier NRK-kommentatorene, og vi må vel si oss enige.

14.45: Lukas Bauer ser ut til å ha tatt et grep om tredjeplassen. Passerer 7,4 kilometer på tredjeplass, 2:38,7 bak Cologna. Med en hel haug av løpere i ryggen.

14.44: Men vi skal ikke ta noen ting for gitt. Til og med Dario Cologna kan gå på en sprekk i disse bakkene.

14.43: Det går unna, Cologna passerer 7,4 av 9 kilometer. Northug er 49,6 bak. Ser ut som om det ble med drømmen, dette.

14.41: Cologna er i gang med de bratte bakkene, og Northug holder avstanden på 46 sekunder. Setter han inn et nytt rykk?

14.40: Jean Marc Gaillard (Frankrike) og Curdin Perl (Sveits) har fått en liten luke i kampen om tredjeplassen. Om det bryr noen.

14.38: Han har senket tempoet nå, avstanden er på 46,1 sekunder. Har Cologna satt opp farten mens Northug er tom? Eller er det bare taktisk av trønderen?

14.37: Plutselig snek et bilde av Therese Johaug seg inn i saken, beklager det. Puh, dette er dramatisk! Hva er avstanden nå, tro?

14.34: Nå har avstanden økt til 38,6 sekunder. Uten at vi trenger å gi opp av den grunn.

14.33: 35 sekunder!

14.32: GPS-målingen viser at Northug bare er 41 sekunder bak Cologna! Hva skjer, Petter Northug? Holder du denne farten hele veien, kan det bli moro!

14.30: 3,5 kilometer er passert, Northug har åpnet raskt som lynet! 54,5 sekunder bak Cologna nå.

14.28: I gruppa bak Northug er det altså tett - veldig tett. Lukas Bauer bør være en kar som kan klare en tredjeplass, men foreløpig er tsjekkeren nede på tiende - 13 sekunder bak Clara på niendeplass.

14.25: Ved første passering ute i løypa er Northug 1:12,5 bak Cologna. Han har tatt inn snaut seks sekunder, altså.

14.23: Det er forresten mer enn jevnt i kampen om tredjeplassen. Fra Martin Jaks på tredje til Roland Clara på niende skiller det ikke mer enn 17 sekunder.

14.21: Petter Northug er ute i løypa. 1:18,1 er altså tiden som nordmannen må hente inn på Dario Cologna.

14.20: Dario Cologna har satt i gang, og vi venter på at Petter Northug skal ta opp jakten!

14.15: Jess, da er vi tilbake med herrenes avslutningsetappe. Premissene er beskrevet ovenfor, det er bare å lene seg tilbake og vente på at moroa skal starte klokken 14.20!

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere