RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Takk for magien

Foto: Getty Images / All Over Press
Sist oppdatert:
Zinedine Zidane fikk selv verdensstjerner til å måpe av beundring.

- Jeg så med en gang at dette var en gutt som skulle bli en stor spiller.

Slik oppsummerer Jean Varraud sitt første møte med den da 14 år gamle Zinedine Zidane. Varraud hadde ansvaret med å hente talenter til Cannes, og bestemte seg med en gang.

- Han hadde en eksepsjonell fart over foten sin, jeg har aldri sett noe lignende. Han hadde også noe krigersk over seg, et trekk man ofte finner hos underprivilegerte barn fra dårlige nabolag. Han var sulten.

Varraud tok opp notatblokken og skrev ned seks bokstaver.

Z-I-D-A-N-E.

Sjelden har blekk vært bedre brukt i fotballsammenheng.

Stortalent
Et seks uker langt prøvespill ble fort forlenget, og Zidane skrev under på sin første profesjonelle kontrakt.

Cannes-direktør Jean-Claude Elineau hadde så stor tro på Zidane at han ville gi ham best mulige forutsetninger for å lykkes. Han tok derfor Zidane ut av ungdomsakademiets bofellesskap og tilbød ham et rom i sitt eget hus. Zidane har senere uttalt at tiden hos Elineau-familien gjorde at han fant seg selv som person og fotballspiller.

To år senere scoret «Zizou» sitt første av mange mål på seniornivå.

- Styreformannen i Cannes, Alain Pedretti, hadde lovet meg en bil den dagen jeg scoret mitt første mål. Han holdt løftet sitt og jeg fikk min første bil. En rød Clio, minnes Zidane.

Det var starten på en fantastisk fotballkarriere. Ett år senere vant Bordeaux kampen om Zidanes signatur, en overgang ingen av partene skulle angre på.

I løpet av de fire årene hos Bordeaux var Zidane ledestjernen i et mannskap bestående av spillere som Christophe Dugarry og Bixente Lizarazu. Oftere og oftere så man glimt av verdensklasse i den fysisk robuste midtbanespilleren med mindre og mindre hår.

Ronaldinho beskrev det ganske fint:

- Han har en eleganse over seg, en aura, en utrolig evne til å berøre ballen og et umenneskelig blikk for spillet.

Zizou stakk først av med prisen som årets unge spiller i Ligue 1, før han sesongen etter vant prisen som årets spiller.

Prestasjonene førte til skryt og beundring verden over. Selv basketlegenden Magic Johnson rykket ut i pressen i vill beundring av midtbanespilleren.

- Zidane er like magisk som meg og Michael Jordan til sammen, var Johnsons dom.

- Vi har jo Sherwood!
Ingen tvilte lenger på Zidanes kvaliteter, og større klubber kastet seg inn i kampen om franskmannen. Det førte også til en av de mest kjente overgangsblemmene i fotballhistorien:

Blackburn-manager Kenny Dalglish hadde blitt enig med Bordeaux om en overgang for Zinedine Zidane.

Men Blackburn-styret ville de annerledes. Det var da styreleder Jack Walker bød på ett av de mest berømte sitatene innen fotballen:

- Hvorfor skal vi hente Zidane når vi har Tim Sherwood?

I stedet ble det regjerende Champions League-vinner Juventus som vant kampen om ballkunstneren, da de betalte 3.2 millioner pund i 1996.

Overgangen til Italia og Juventus ble et kultursjokk for den da 24 år gamle franskmannen. Han slet med å holde følge med Juventus sitt knallharde treningsopplegg før sesongstarten, samtidig som han måtte sette seg inn i en helt ny måte å spille på.

Det som trolig var hans største utfordring, var forventingene om at han skulle være en ny Michel Platini, den franske legenden som spilte i Juventus i fem år og scoret 68 mål for «den gamle damen».

- Han kom bærende på vekten av sin forgjenger. Alle sammenlignet Zidanes prestasjoner med Platinis. Jeg ba ham slappe av og spille på sin egen måte, og forsikret ham om at han alltid skulle være i startoppstillingen min, sa Marcello Lippi, Juventus-trener da Zizou ankom.

Verdens dyreste
Problemene forsvant fort med Lippis støtte, og Zidane markerte seg som en av verdens beste spillere med en gang. Navnet «Platini» var sjeldnere og sjeldnere å høre på Stadio delle Alpi.

Gennaro Gattuso oppsummerte det mange motstandere tenkte på den tiden:

- Man har bare én sjanse hvis man spiller mot Zidane: Å be til Gud.

Zidane førte Juventus til Serie A-titler i 1997 og 1998, men han var ikke mett av den grunn. Bare spør Marcello Lippi.

- Jeg husker jeg forlot en restaurant i 23-tiden. På gaten utenfor fant jeg Zidane, i full gang med å spille fotball med folk fra nabolaget. Jeg sa til ham: «Hva er det du driver med så sent på kvelden?» Han svarte at han likte å spille fotball med vennene sine. Fantastisk, sa jeg, men «pass på at det ikke blir for sent», minnes Lippi.

Så kom den magiske 1998-sesongen. Ikke bare vant han Serie A med Juventus, han befestet samtidig sin posisjon som verdens beste spiller. Og det gjorde han under VM på hjemmebane.

- Jeg ville gitt bort fem spillere for å få Zidane, sa daværende Italia-trener Cesare Maldini under 1998-VM.

Frankrike vant VM-finalen 3-0 mot Brasil, etter to mål av Zidane og ett mål på tampen av Emmanuel Petit.

Zidane endte opp med å vinne prisene som Europas og verdens beste spiller det året. Storklubbene sirklet ham inn, men det skulle gå tre nye år før Zidane forlot Juventus.

Først førte han Frankrike til gull i EM 2000 og ble kåret til turneringens beste spiller. Ett år senere bladde Real Madrid opp 595 millioner kroner for midtbanegigantens tjenester, noe som gjorde ham til tidenes dyreste spiller på det tidspunktet.

- Jeg tror han er fotballens største talent på 20 år. Jeg er beæret over å ha vært treneren hans, og jeg er overlykkelig for at jeg kunne hjelpe ham med å uttrykke kvalitetene sine. Jeg er overbevist om at han ga meg mer enn jeg ga ham. Det er simpelthen umulig å kjenne ham uten å føle et ønske om å hjelpe, beskytte og elske ham, sa Lippi da Zidane forsvant til Real Madrid.

Zidane, som hadde vunnet både VM og EM, manglet fortsatt ett trofé før karrieren ble komplett. Klubbskiftet til Real Madrid ble på den måten en umiddelbar suksess.

Vant berømt trippel
Zidane, som hadde tapt to Champions League-finaler med Juventus, kunne i 2002 endelig løfte klubbfotballens gjeveste pokal, da Bayer Leverkusen ble slått 2-1 i finalen. Matchvinner? Zidane, selvsagt.

Målet har senere blitt omtalt som et av de vakreste finalemålene noensinne. Du husker det sikkert. Zidane, som fikk ballen på feil fot, banket inn en volley på utsøkt vis fra 20 meter.

Se kunstscoringen her:

Selv i Real Madrid fikk han lagkameratene til å riste på hodet av beundring. David Beckham har omtalt tiden i Real Madrid som de mest lærerike årene i karrieren, mye takket være Zidane.

- Å trene med Zizou i tre år var en drøm. For meg er han tidenes beste spiller, har Beckham fortalt.

Egentlig er Zidanes karriere en endeløs rekke av triumfer. Likevel vil mange huske best det som skjedde mot slutten av franskmannens karriere.

Før VM i 2006, ble han overtalt til å komme tilbake på det franske landslaget. Zidane hadde egentlig lagt landslagsskoene på hylla.

Han valgte å takke ja til den desperate bønnen fra trener Raymond Domenech, og ble umiddelbart gjort til kaptein.

- I Frankrike forstår nå alle at Gud eksisterer, sa Thierry Henry da Zidane annonserte sin retur til landslaget.

Frankrike spilte seg etter hvert til en finale, der Italia ventet på motsatt banehalvdel. Kampen åpnet fantastisk for Zidane, selv om den til slutt ble et mørkt kapittel i karrieren.

Bare syv minutter inn i finalen sendte han Frankrike i ledelsen. Han tok selvsagt ansvar da de fikk straffespark, og chippet ballen i tverrligger og i mål bak en utspilt Gianluigi Buffon.

Italia utlignet 12 minutter senere, og kampen sto og vippet helt til slutten av ekstraomgangene.

Da skjedde det - øyeblikket som sjokkerte en hel fotballverden.

Marco Materazzi og Zidane løp side om side etter en duell, og kameraene fanget opp en ordveksling mellom de to. Ut av det blå svartnet det for Zidane, som snudde seg og skallet ned Materazzi.

Han hadde kanskje et poeng, musikeren Jean-Louis Murat, som er kjent for dette Zidane-sitatet:

- Ingen vet om han er en engel eller demon. Han smiler som Mor Teresa men skjærer grimaser som en seriemorder.

Dommeren ikke noe annet valg enn å vise frem det røde kortet, Zidane ble utvist og Frankrike tapte til slutt finalen på straffesparkkonkurranse.

Her kan du se nedskallingen:

Beklaget - men angrer ikke
Etter finalen uttalte Zidane at han «heller vil dø enn å si unnskyld til Materazzi». Situasjonen skapte naturligvis et voldsomt oppstyr, og lenge var det uklart hva som lå bak nedskallingen.

Han har senere forklart at Materazzi fornærmet moren og søsteren hans.

Til tross for at han heller ville dø, valgte franskmannen å be om unnskyldning for nedskallingen av Materazzi. Men han ba ikke om unnskyldning til Materazzi.

- Jeg oppførte meg dårlig, og det beklager jeg. Det var mange barn som så på. Jeg ber om unnskyldning, men jeg angrer ikke, for det vil bety at han hadde rett til å si det han sa, har Zidane uttalt.

Faktisk er Zidanes nedskalling av Materazzi udødeliggjort i form av en statue. Utenfor Paris-museet Pompidou finner man nå en fem meter høy bronsestatue, «til ære» for Zidanes siste kamp i karrieren. Se statuen her.

Også i komiserien «Family Guy» har nedskallingen blitt harselert med. I 2006-episoden «Saving Private Brian» kan man se Zidane skalle ned en gammel dame etter å ha levert en bursdagskake. Se innslaget her.

Hyllet Zidane
VM-finalen ble den siste fotballkampen Zidane spilte. En trist slutt på en flott karriere, tenker nok mange, men selv mener Zidane at han tok farvel med fotballverden noen uker før finalen.

Santiago Bernabeu var pakket til randen i Zidanes siste kamp for Real Madrid. Han scoret ett mål, men husker nok bedre avskjeden han fikk av Madrid-fansen.

80.000 mennesker hadde tatt på seg Zidane-drakter den dagen, men det var banneret som ble holdt opp som gjorde inntrykk.

Det sa egentlig det meste, det banneret:

- Takk for magien.

Kilder. Frenchfootballweekly, fifa.com, Marca, BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere