*Nettavisen* Sport.

- Tenk på hele mennesket

Foto: (Scanpix/AFP/Aschehoug)

Stig Inge Bjørnebye mener at altfor lite gjøres i norsk fotball for å forhindre selvmordskjebner som Gary Speed og Robert Enke.

28.11.11 19:14

For ett år siden ble internasjonal fotball rystet av selvmordet til Hannover-keeper Robert Enke (32). Denne helgen skjedde det igjen, da Wales’ landslagssjef og tidligere Premier League-profil Gary Speed ble funnet død i sitt eget hjem. Ifølge britiske medier dreier også dette seg om et selvmord.

Dødsfallet var en uhyggelig påminnelse for Stig Inge Bjørnebye, som brenner for at hele mennesket skal bli tatt vare på innen fotballen, ikke bare fotballproffen.

- Vi har spilt mot hverandre i ti år. Det var en utrolig trist beskjed å få. Jeg er rystet og virkelig lei meg. Han var en gentleman på og utenfor banen, og en god ambassadør for fotballen, sier Stig Inge Bjørnebye om Speed.

- Må ikke miste seg selv
I sin bok «Løsrivelse» beskrev Bjørnebye åpent sine tunge stunder innen fotballen. Sider ved livet det var vanskelige å få øye på for fans og presse som bare så en rik, vellykket fotballspiller i storklubben Liverpool.

- Jeg skrev boka fordi det er sider ved et sånt liv som ikke blir belyst nok. Folk føler at det er avstand fra det man leser om seg selv, til hvordan man faktisk har det. Det er viktig å ikke miste seg selv, sier Bjørnebye til Nettavisen.

Han mener at norske klubber, fotballforbundet og fotballkretsene i Norge har en jobb å gjøre for å forhindre at de tragiske skjebnene til Speed og Enke også blir virkelige her til lands.

- Det er et individuelt ansvar, men også et administrativt ansvar. Her må klubbene utvide fokuset i spillerutviklingen. Jeg vil understreke betydningen av fornuftige foreldre og trenere i ungdomsårene. Vi må få en helhetlig spillerutvikling, sier Bjørnebye.

- Vi lever i et samfunn der folk blir mer og mer selvopptatte. Det er et velferdssamfunn der makt og status betyr mer enn det gjorde før. Det må vi ta på alvor innen fotballen.

- Vet du om noen klubber som gjør dette godt nok i dag?

- Nei, jeg kjenner ikke til noen klubber som gjør en god nok jobb.

- Bare mørketall
I forbindelse med Erik Myklands intervju med magasinet =Oslo om sine rusproblemer, etterlyste Myggen et system der spillere får hjelp til livet etter karriereslutt.

Sjef i Norsk Toppfotball, Niels Røine, uttalte i den forbindelse til VG at det slikt system finnes.

- Vi har opprettet idrettens helsesenter, som er et sted hvor spillere kan få hjelp blant annet av psykologer og annet helsepersonell, sa Røine til VG Nett.

Bjørnebye mener at de som styrer i norsk fotball ikke må tro at dette er nok, og han avviser langt på vei at dette er et system som fungerer i dag.

- Det er feil. Det må han ikke finne på å si om han ikke har dekning for det. Det Niels Røine beskriver, finnes ikke. Her er det nesten bare mørketall, og det beviser tilfellet Gary Speed. Dette er mer relevant og større enn folk tror, sier Bjørnebye. Han understreker imidlertid at han ikke selv vil gå god for at Speeds dødsfall dreier seg om et selvmord.

- Røine og andre må være oppmerksom på at dette er skjulte sykdomstilfeller hos personer med et ofte ellers plettfritt ytre, i en bransje som ikke tør å vise menneskelige, sårbare sider. Det forebyggende arbeidet må inn i spillerutviklingstankegangen. Det nytter ikke bare med brannslukningsarbeid i etterkant, sier Bjørnebye.

Etterlyser medmenneskelighet
Den tidligere Liverpool-spilleren forteller at det kan være svært vanskelig å lese om seg selv i mediene, fordi det bilde som skapes av pressen ofte er svært langt unna den virkeligheten spilleren selv opplever.

- Jeg vil beskrive den tabloide pressen som virkelighetsfjern. Hverdagen beveger seg gjerne mellom katastrofal og suksess, ikke det ene eller det andre, sier han.

- Det er et stort problem at omgivelsene endrer seg i takt med karriereutviklingen. Statusen endrer seg, noen blir tilbedt som guder. Noen blir stjerner over natta, og da kan man miste seg selv. Særlig hvis man ikke har et godt faglig støtteapparat eller solide familieverdier, sier Bjørnebye.

For å forberede spillerne på hva som venter, mener Bjørnebye at utviklingen av unge spiller ikke må våre ensidig fokusert på teknikk og prestasjoner. Det er viktig at mennesket, og ikke bare fotballspilleren trenes, mener han.

- Klubbene må utvide perspektivet på spillerutviklingen. Toppklubbene fokuserer bare på toppen. Det må mer medmenneskelighet inn i utviklingen. Det har falt litt bort til fordel for det materielle og egentlig verdiløse, sier Bjørnebye.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.