- Tenker ikke på Dæhlie og Alsgaard

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Petter Northug bryr seg ikke om å bli størst.

01.03.09 20:19

LIBEREC (Nettavisen): Det hører med til sjeldenhetene at en langrennsløper vinner tre gull i ett og samme mesterskap. Søndag ble faktisk Petter Northug den sjette norske til å klare en slik bragd. Fra før hadde Gjermund Eggen, Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang, Marit Bjørgen og Berit Aunli gjort det samme.

Fire VM-gull i en alder av 23 år er også uhyre spesielt – for ikke å si eksepsjonelt. Nå har Petter Northug muligheten til å bli den aller største, selv om det er et godt stykke opp til Bjørn Dæhlies 17 og Thomas Alsgaards 11 gullmedaljer.

Les alt om ski-VM i Nettavisens vintersportsmagasin!

Trygg på opplegget
Men selv dropper han sammenligningen med de gamle skikongene.

- Det tenker jeg ikke på i det hele tatt. Mitt fokus er å være i form til hvert mesterskap, slik at jeg kan vinne flest mulig renn, sier Northug etter søndagens femmilstriumf i Liberec.

Og formen har han i hvert fall alle forutsetninger for å prikke inn. Sin unge alder tatt i betraktning, har han klart det med enorm presisjon.

- Jeg var i kjempeform i Sapporo for to år siden og jeg er i kjempeform nå. Jeg har funnet et opplegg som jeg vet fungerer. Det gir trygghet, erkjenner Petter Northug.

Tour-trøbbel
Derfor kommer mosvikingen, selvfølgelig, til å bruke samme opplegg fram mot OL i Vancouver neste år. OL-sesongen byr imidlertid på en ekstra utfordring.

I 2009/10-sesongen er det nemlig to uker mindre mellom Tour de Ski og mesterskapet en tilfellet var i år.

- Men det blir ikke noe problem å gå begge deler. Det er akkurat passe med tid, hvis man bruker den riktig. Først må jeg slappe av ei uke, så må jeg legge inn en periode med kvalitetstrening, og deretter drar jeg opp i høyden, sier Northug.

- Betyr det at du legger inn en kalkulert sykdomsperiode i NM?

- Jeg legger inn en 70.-plass i NM, sier Northug – som ble nummer 61 i den ene konkurransen han gikk under NM på Gjøvik i januar.

- Vanskelig å nekte
Mens Northug selv mener kombinasjonen Tour de Ski og OL ikke er noe problem, er landslagstrener Morten Aa Djupvik mer skeptisk.

- I år trengte Petter hver eneste dag mellom Tour de Ski og VM, og neste år er det altså to uker mindre. I år lot vi Petter fullføre touren med sykdom, og når han klarte andreplassen der og står her med tre VM-gull nå, angrer vi selvfølgelig ikke den avgjørelsen. Blir Petter syk neste år, blir det neppe aktuelt å la ham fortsette.

- Vi må være litt kyniske. Men å nekte Petter å gå Tour de Ski, tror jeg blir vanskelig, sier Djupvik til Nettavisen.

Skulle situasjonen oppstå, blir Petter Northug neppe vanskelig å overbevise. For OL henger høyt for 23-åringen som følte seg mer enn snytt da han ble vraket til Torino-OL i 2006.

- Det er en 15-kilometer i fristil som passer meg veldig bra. Det hadde vært gjevt å vinne en intervallstart, erkjenner Northug, som selvfølgelig også kan være en medaljekandidat på stafett, lagsprint i fristil og 30 km fellesstart med skibytte.

Og hvem vet – kanskje også 50 km fellesstart i klassisk?

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.