RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Testet positivt i fire dager

Foto: Jaime Reina (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Spansk storavis med nye avsløringer rundt Alberto Contador.

Frontene står tilsynelatende steilt mot hverandre i dopingsaken rundt Alberto Contador. Hovedpersonen selv sliter med å bevise sin uskyld, og det spanske forbundet (og deres ekspertise på området) har en stri tørn med bevise at rytteren jukset med overlegg.

I første omgang har man altså falt ned på en slags levelig løsning. En ettårig utestengelse av Contador, som på sin side har valgt å anke saken inn til Idrettens voldgiftsdom (CAS).

Storavisen Marca skriver tirsdag at saksdokumenter forelagt Contador og hans rådgivere, viser at dopingjegerne fant clenbuterol i blodet hans i fire dager under fjorårets Tour de France.

Forduftet den femte dagen
Det er ikke nok til å påstå at 28-åringen testet positivt fire ganger under rittet (i henhold til paragraf 309 i UCIs regelverk).

Dokumentene fra RFEC (det spanske forbundet) viser at clenbuterolmengden var på 50 pikogram den 21. juli. Altså, dagen Astana-rytteren testet positivt under Tour de France.

Den 22. juli var mengden 16 pikogram, den 23. juli var den 7 pikogram og den 24. juli var den oppe i 17 pikogram igjen.

Den femte dagen var det forbudte stoffet forsvunnet, skriver Marca ifølge eleconomista.es.

- Styrker Contadors forklaring
Ifølge avisen utelukker ikke funnet Contadors biffteori. Tvert imot kan hans forklaring styrkes, fordi den gradvise nedgangen tyder på tilfeldig bruk og ikke vedvarende dopingbruk. Noe som styrker spanjolens forklaring om at han fikk i seg stoffet ved et uhell.

At mengden stiger på den fjerde dagen «kan skyldes målingen og ikke eventuelt inntak», uttaler eksperter Marca har intervjuet.

Contador vil fortsette kampen for å renvaske sitt navn og rykte. Saxo Bank-SunGard-rytteren har hele veien holdt fast på at dopingfunnet verken skyldes dopingbruk eller en forsettlig forsømmelse fra hans side.

Nå har han også leverte inn den formelle anken i håp om å få utestengelsen omgjort.

Finner trøst i Mexico
RFECs er nødt til å bevise at Contador var «ansvarlig» eller «uaktsom» da han fikk i seg stoffet, men hovedpersonen baserer forsvaret sitt på det motsatte.

- På bakgrunn av dokumentasjonen vi har blitt forelagt og med de to nye punkter vi har introdusert, håper vi dette vil endre seg. Regelen sier at det enten må være en ansvarlig eller ubevisst handling fra utøveren for å utløse en sanksjon.

Du kan bli venn av procycling.no på Facebook! Trykk her!

- En utøver testet positivt i Mexico (italieneren Alessandro Colo, vår anm.), der man benytter seg av clenbuterol under kjøttproduksjonen. Innenfor EU blir kjøttet kontrollert og det er ulovlig å tilsette clenbuterol for å maksimere profitten. Jeg kunne derfor ikke vite at kjøttstykket jeg spiste, ville være forurenset, fastholder Contador overfor Radio Nacional de España.

Den flerfoldige Tour de France-vinneren mener altså at han ikke hadde noen grunn til å undersøke det spanske kjøttstykket han inntok underveis i sykkelrittet. Herunder at han ikke kan dømmes etter for en «ansvarlig eller ubevisst handling».

Først mareritt, så skuffelse
På tross av nyheten om de fire testresultatene fra Tour de France, virker han enda mer motivert nå i forhold til å unnslippe sanksjonene fra sitt eget forbund.

- I starten føltes dette som et mareritt, og fortsatt er jeg skuffet over sakens utvikling. Da de fortalte meg om den ettårige utestengelsen, og jeg innså at alt det harde arbeidet ble gjort til ingen nytte, synker man.

- Jeg kommer til å kjempe hele veien inn, men noen ganger føler man seg maktesløs. Dette er den perfekte saken å vise at det ikke dreier seg om uaktsomhet, og dersom man ikke benytter seg av dette prinsippet, vil det være helt meningsløst, uttaler Contador.

Samtidig avkrefter han at han kommer til å legge opp dersom han blir utestengt av sykkelsportens beslutningsorganer:

- Når vi får den endelige avgjørelsen, får vi se hva som skjer. Men per dags dato har jeg ingen planer om å slutte.

PS! Clenbuterol, som opprinnelig var en astmamedisin, er på det internasjonale sykkelforbundets lister over forbudte stoffer. Det er derfor uinteressant hvor store eller små mengder av stoffet som blir funnet.

Du kan diskutere saken i vårt diskusjonsforum. Du finner Contador-tråden her!

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere