RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Til å bli kvalm av

Premier League starter i helgen og Chelsea er den stygge ulven, mener TV 2s fotballekspert Bengt Eriksen. Les hans tanker om Premier League-åpningen her.

Sir Alex Ferguson har minnet José Mourinho om at det ikke går an å kjøpe serietittelen. Arsene Wenger har sagt at Chelsea og Mourinho har ødelagt overgangsmarkedet. Det er til å bli kvalm av.

José Mourinho har allerede vunnet nok til at han både kan være arrogant og bli likt av engelsk presse. Arrogansen er nok litt i stiveste laget for kollegaene i Premier League. Og i motsetning til her hjemme, hvor medlemmene av trenerforeningen inngikk en ikke-angrepspakt for noen år siden, gyver managerne løs på hverandre med alle verbale midler. Livet som Premier League-manager er ikke for pingler.

Kan hende henger det siste sammen med følgende: Noen av de tøffe gutta er alltid der det er flust med penger. Eller mer presist: Der det er flust med penger, er det alltid noen av de tøffe gutta.

Før 2004–2005-sesongen har Chelsea hentet inn Arjen Robben (12 millioner pund), Paulo Ferreira (13,2), Petr Cech (7,1), Mateja Kezman (5), Didier Drogba (24,5), Tiago Mendes (10) og Ricardo Carvalho (19,85). To av spillerne har Mourinho medbrakt fra Porto (Ferreira og Carvalho). I snitt har Abramovitsj – jeg antar at han har lagt ut! – betalt litt over 13 millioner pund for de syv spillerne. I norske kroner utgjør snittprisen 161,7 millioner. Okke som: Totalt betalte han 1.131.877.500 kroner bare for å få dem til London! De 12–13 som er borte fra i fjor, er frigitt eller lånt ut eller solgt for knapper og glansbilder. (For ordens skyld: Tallene er hentet fra TV 2 Nettavisen.)

Det er blant annet på denne bakgrunn sir Alex Ferguson hevdet at verken Chelsea eller andre kan kjøpe seg serietittelen i den engelske eliteserien. Det fikk Mourinho til å replisere:

- Jeg er helt enig, penger gir ingen titler alene. Dersom du går noen måneder tilbake så ser du at Porto klarte å slå Manchester United og det bare med ti prosent av Uniteds budsjett. Det viser at Ferguson har rett, du kan kjøpe spillere, men ikke et lag (VG 23.7.2004). Arsene Wenger sa det også klart og enkelt: Chelsea har ødelagt overgangsmarkedet.

Jeg enig med Ferguson og Wenger. Det er for jævlig. Her kommer det først en ung russer som er loaded. Når Ranieri ikke klarte å få det til, henter Abramovitsj en ung og velstelt portugiser som i sin tur pøser ut penger for å få det han vil ha. Jeg mener: Hvor imponerende er det å oppnå suksess når den er kjøpt og betalt?

For å svare på det siste først: Det er litt imponerende. Det kan ikke være sant det Ferguson og Mourinho er enige om, nemlig at det bare går an å kjøpe fotballspillere, men ikke et fotballag! Det går helt fint an å kjøpe seg et fotballag hvis man har så mange penger å bruke som Chelsea. Men det betinger at manageren vet hvilke spillertyper han trenger for å skape et lag. Resten dreier seg om nok penger slik at kvaliteten på spillertypene er av ypperste klasse. Det er eventuelt det som er litt imponerende.

Det som er for jævlig og til å bli kvalm av, er at Wenger og Ferguson angriper Mourinho for å gjøre akkurat det de selv ville gjort hvis de hadde hatt tilgang til like mange penger! Med det frifinnes ikke Mourinho helt, for han har lagt ut på en vulgær vei, men han spiller nå en gang spillet slik det er blitt. Og både Wenger og Ferguson har bidratt til at spillet er som det er.

Dette er ikke helt ulikt forhold her hjemme: Gamle spillere hevder dagens spillere bare spiller for penger, Rosenborgs kritiserer kapitalistklubbene i Europa og norske klubber kritiserer kapitalisten Rosenborg. Intet av dette er nytt, og oppsummert siterer jeg derfor fritt etter sir Winston Churchill: When managers are strong, they are not always just, and when they wish to be just, they are no longer strong.

Chelsea vant ligaen første og foreløpig siste gang i sesongen 1954–55. Det er duket for et heidundrende 50-årsjubileum hvis Mourinho tar pokalen hjem på første forsøk. Jeg er imponert over det Mourinho gjorde i FC Porto, men jeg blir ikke imponert om Premier League-pokalen havner på Brua etter sesongen. Det eneste som imponerer meg i fotball er trenere, spillere og klubbledere som utvikler lag til topplag og som forblir topplag - og som må forholde seg til penger som et knapt gode.

I Chelsea er det ikke i nærheten av å være et knapt sådan!

BENGT ERIKSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere