*Nettavisen* Sport.

- Til de grader kampfiksing

Foto: Skjermdump NRK.NO, med tillatelse.

Ivar Hoff fikk en «lei smak i munnen» av kvinnesprinten i Tour de Ski.

03.01.13 06:18

Under semifinalen i tirsdagens Tour de Ski-sprint fikk TV-seerne servert en noe spesiell situasjon.

Ingvild Flugstad Østberg lå an til å bli nummer to i sitt semifinaleheat, men bremset opp før mål og slapp Kristin Størmer Steira foran seg over målstreken.

Grunnen er åpenbar: Størmer Steira ligger best an i Tour de Ski-sammendraget og hadde derfor større behov for å gå videre til finalen.

Sint Hoff
En som ble tydelig provosert av det avtalte spillet, er fotballprofil Ivar Hoff. Han tok selv kontakt med Nettavisen onsdag formiddag for å formidle sin frustrasjon over situasjonen.

- For meg blir dette som å sette et straffespark utenfor med vilje, eller score et selvmål slik at det andre laget vinner, sier Hoff på telefon til Nettavisen.

- Jeg synes det er feil at resultatlisten blir annerledes fordi det har skjedd en bevisst opptreden av en utøver i negativ forstand. Jeg er glad i idrett, men jeg liker ikke at den beste stopper opp. Det er en del av idrettens grunnstein å gjøre sitt beste, og her skjedde ikke det. Er dette et spillobjekt, er episoden til de grader kampfiksing, utdyper Hoff.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Nettavisen har fått bekreftet av flere ulike spillselskap at det gikk an å sette penger på kvinnesprinten tirsdag.

Ivar Hoff setter samtidig spørsmålstegn ved hvilke signaler som sendes ut etter situasjoner som dette.

- Man ser hva sine forbilder gjør. Her ble det hyllet og akseptert, det var veldig bra og heia Norge og hele den pakka. Jeg skal innrømme at jeg med en gang reagerte med et «yes, Steira gikk til finalen». Men da jeg tenkte meg om, stilte jeg meg flere spørsmål. Hva med det moralske, hva med idrettens idé og verdi?

- Som å stjele en bil
- Som tipper bør man sette seg inn i det man satser penger på. Er det en bombe at det blir foretatt slike taktiske valg i en tour, hvor sluttstillingen er den alle er opptatte av?

- Nei, folk som er oppegående vet at det skjer, men det skal ikke gjøre det. Det blir som å stjele en bil, fordi andre gjør det. Det er ingen som tipper på en seierherre hvis du tror vedkommende skal vinne med juks. Da stopper det seg selv. Hvis man går foran for å sette ned farten, er det noe helt annet. Her påvirker man bevisst resultatet, uten å vite at man selv går videre. Når man stopper opp bevisst, da stopper det opp for meg også, sier han.

Ivar Hoff tror samtidig at Østberg mislikte å bremse opp før målpassering.

- Jentene falt i tårer, og jeg så kroppsspråket etter målpassering. Jeg fikk en lei smak i munnen. Man viser for hele Europa at man stopper opp, og man kan ikke satse penger på dette lenger, når man ser slike situasjoner, sier fotballprofilen.

Langrennssjef Åge Skinstad rister på hodet når han får høre Ivar Hoffs kritikk og bruk av ordet kampfiksing.

- Jeg synes at det er tatt helt ut av enhver sammenheng. Det er et tegn på at han ikke kjenner konkurranseformen. Dette er et etappeløp, men også en lagkonkurranse, der Ingvild er en del av det laget. Det er ikke sånn at det bare er enkeltvinnere, men også en nasjon som vinner en lagkonkurranse. Det var en vurdering hvor Ingvild og laget bestemte seg for at dette var det smarteste, og det støtter vi fullt ut, sier Skinstad til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ntb Scanpix

- Grei avgjørelse
Nettavisen har ikke fått tak i jentene onsdag formiddag, men overfor NTB mener jentene de ikke gjorde noe galt.

- Det var en grei avgjørelse, og det var mitt eget valg. Det var viktig at Kristin kom til finalen, slik at vi har større sjanse til å få vinneren på toppen av slalåmbakken i Val di Fiemme, sa Østberg ifølge NTB.

Svenske Expressen hevder det skjedde etter ordre fra den norske lagledelsen, men det benekter langrennssjef Åge Skinstad.

- Jentene var selv enig innad i laget at de skulle gjøre det på denne måten. Det var ingen stallordre, sa Åge Skinstad til NTB etter løpet.

Østberg gikk til slutt videre til finalen som såkalt «lucky looser», men det var hun naturlig nok ikke klar over på det tidspunktet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Skjer flere steder
Skisporten er imidlertid ikke den eneste sporten der «avtalt» spilt forekommer. I for eksempel sykling er det etablert en kultur for å hjelpe sine lagkamerater til seieren. Enten det dreier seg om sprinteren (massespurter) eller sammenlagtrytteren, får vedkommende et nødvendig antall hjelperyttere til rådighet for å oppnå lagets målsetting denne dagen.

Innenfor sykkelsporten er det en gylden regel at man legger forholdene til rette for rytteren med best muligheter i sammendraget. Det er derfor uhørt å angripe mens din egen lagkaptein har trøbbel med holde følge.

Derimot er det vanlig å avtale underveis hvem som skal gå først over målstreken, dersom en god sammenlagtrytter ligger i brudd med en annen rytter. Det er vanlig å si: «- Hør her, dersom du hjelper meg og tar føringer i front, slik at vi holder unna for hovedfeltet, så skal du få krysse målstreken først». Slik gjorde blant annet Alberto Contador på den 19.-etappen av Giro d'Italia i 2011.

Da hadde spanjolen allerede opparbeidet seg så stort forsprang på sine konkurrenter, at han hadde full kontroll på den gule ledertrøyen. I stedet for å vise at han var den sterkeste ryttere, og aksellerere forbi Paolo Tiralongo på de siste meterne, lot han Astana-rytteren få etappeseieren som takk for godt samarbeid oppover fjellsiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag