Gå til sidens hovedinnhold

- Tøft å takle

Marit Bjørgen er friskmeldt, men ikke helt ferdig med nedTouren.

Fredag gjennomførte Bjørgen en laktattest ved toppidrettssenteret i Oslo. Den viser at kroppen er frisk, restituert og klar til å ta imot trening.

Det er selvfølgelig gode nyheter.

Men 27-åringen fra Rognes legger ikke skjul på at fiaskoen i Tour de Ski ligger i bakhodet. Hun var den største favoritten, men reiste hjem etter seks av åtte etapper.

Humørsvingninger
- Det var det viktigste målet mitt denne sesongen. Jeg innrømmer at det har vært jævlig tøft å takle. Humøret har gått litt opp og ned den siste uka, innrømmer Bjørgen overfor Nettavisen.

Siden hjemreisen fra Val di Fiemme lørdag morgen har hun holdt en lav medieprofil. Nå føler hun seg klar til å snakke. Mye takket være støtten hun har fått av folkene rundt seg.

- Fred Børre (Lundberg, kjæreste), Svein Tore (Samdal, trener) og Hans Petter (Stokke, lege) har bakket meg veldig godt opp. De har hjulpet meg med å flytte fokus framover, forklarer Bjørgen, som tidligere har slitt mye med tunge tanker etter sportslige nedturer.

- Nå tenker jeg sånn at hvis jeg gjør det bra i VM neste år, er det ingen som husker hvordan det gikk i Tour de Ski i år, forteller Bjørgen.

Dropper Canada
Selv om hun nå er friskmeldt, reiser hun ikke til de forestående verdenscuprennene i Canada.

- Jeg kunne ha reist. Men det er en lang reise, og man trenger akklimatisering både i forhold til høyde og tidsforskjell. Da er det bedre å være hjemme og få trent skikkelig. Nå skal vi legge en plan, og mandag starter jeg nok med litt tøffere trening igjen, sier Bjørgen.

Det betyr at det neste store målet blir NM i Granåsen, bare et par steinkast unna der Bjørgen har planer om å bygge hus.

- Deretter går jeg for noen gode resultater i verdenscupen. Jeg tror det er mulig å komme tilbake. Det er jo bare en måned siden jeg gikk fort på ski, poengterer Bjørgen – som faktisk kom tilbake og vant det første verdenscuprennet etter OL-nedturen i 2006.

Mistet matlysten
Hva som faktisk gikk galt før Tour de Ski, har hun også fundert en del på. Konklusjonen er at ikke så mye kunne ha vært gjort annerledes.

- Dagen før lillejulaften merket jeg at ikke alt var som det skulle. Da hadde jeg veldig dårlig matlyst. Men jeg var aldri skikkelig dårlig. Egentlig hadde jeg ikke en anelse om at det var noe galt i det hele tatt, sier Bjørgen.

Under Tour de Ski fikk hun kritikk fra landslagstrener Egil Kristiansen for at hun ikke sa fra om mageproblemene før etter tredje etappe i touren.

- Jeg tror det var media som prøvde å lage en sak. Det er riktig at jeg først sa fra under touren, til lege Ellen Moen. Men Hans Petter Stokke sier at om jeg hadde ringt til ham i jula, hadde han uansett sagt at jeg burde ha reist til Tour de Ski. De første dagene gikk det jo også greit, selv om jeg ikke følte meg rå, poengterer Marit Bjørgen.

Nå har hun to uker på seg til å finne NM-formen. Det er god tid.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin

Sjekk de siste sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger