*Nettavisen* Sport.

- Topputøvere er kunstnere

Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen er kunstnere og slett ikke bare trofaste slitere, ifølge ny forskning.

13.02.06 10:13

Treningsprogrammer og testing er ikke nok. For å nå helt til topps må toppidrettsutøvere ha kunstnerisk teft og intuisjon, og evnen til å føle når treningsmengder og teknikk stemmer.

Det fremgår i en ny doktorgradsavhandling, «Et praksisbasert perspektiv på dynamiske læringsnettverk i toppidretten».

- Det er viktig at trenere og ledere erkjenner at toppidrettsutøvere er mer kunstnere enn trofaste slitere. Det er svært få A4-mennesker i toppidretten, sier forsker Kjell-Åge Gotvassli til forskning.no.

Gotvassli trente i ukevis sammen med Norges fremste utøvere og trenere i langrenn og friidrett under arbeidet med doktorgraden, og er selv tidligere maratonløper på internasjonalt nivå.

- Når jeg snakket med utøverne brukte de uttrykk som «fant flyten», «kjente det på kroppen at teknikken satt», « rytme i løpet» og «greide å utnytte terrenget» for å beskrive treningen og opplevelsene sine. De brukte følelsene sine for å finne fram til det optimale. Spesielt teknikktrening er noe mer enn å terpe på delbevegelser etter vitenskapelige formler, poengterer Kjell-Åge Gotvassli.

- Toppidrett kan sammenlignes med kokkekunst. Du kan få oppskriften på gourmetmåltidet som mesterkokken serverte deg, men resultatet kan bli en skuffelse. Hemmeligheten ligger i «kokkens fingerspisser», eller i taus kunnskap som han har og som gjør ham i stand til å løfte måltidet opp på et helt annet nivå, sier han til forskning.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.