Gå til sidens hovedinnhold

- Tora er helt rå

Tora Berger sikret norsk stafettmedalje etter en strålende sisteetappe.

Tora Berger hadde allerede et VM-gull i lomma, og var ute etter mer edelt metall under kvinnenes VM-stafett i tyske Ruhpolding.

Men tolv ekstraskudd ble for mye for det norske laget i jakten etter gull, uten at det la noen stor demper på de norske jentenes humør - en strålende sisteetappe av Tora Berger, der hun dro ifra sterke Darya Domracheva i bakkene ned mot mål, sørget for norsk bronse.

Samtidig ble det tysk fest på hjemmebane, ettersom vertsnasjonen var umulig å hente igjen aller først i løypa. Nærmest var Frankrike, som endte 28,5 sekunder bak tyskerne i mål.

Men de norske jentene var altså strålende fornøyd med bronsemedaljen.

- Jeg skjelver enda
- Det var så spennende. Vi så ikke løypa fra toppen og ned, så vi hadde ikke peiling på hvordan vi lå an, sier Synnøve Solemdal til NRK etter løpet.

- Vi visste at Tora er god i nedoverbakke, men det var jo mot Darya Domracheva. Jeg skjelver enda. Det er så herlig, gliser jenta som gikk en god tredjeetappe for Norge.

- Jeg er helt shaky, jeg. Tora er helt rå på slutten, legger Elise Ringen til.

Tora Berger selv legger ikke skjul på at hun virkelig ønsket medaljen.

- Det var vilje og styrke, og lysten til å gjøre noe sammen med denne gjengen, sier ankerkvinnen til NRK på spørsmål om hvor hun hentet kreftene fra mot slutten.

At det smaker godt med medalje, er det ingen tvil om. Sist de norske jentene tok VM-medalje i stafetten, var i 2007.

- Det er lenge siden sist, det var virkelig på tide. Det er kjempeartig, smiler Berger.

- Måtte langt ned i kjelleren
Det var imidlertid tidlig tydelig at det norske laget ikke kunne belage seg på gullmedalje.

Fanny Welle-Strand Horn trengte fire ekstraskudd på sin etappe, og måtte se at flere av lagene stakk fra i tet.

Frankrike og Tyskland vekslet side om side ved første veksling, mens Welle-Strand Horn sendte Elise Ringen ut på tolvteplass - over minuttet bak de to lagene i tet.

22-åringen gjorde en god etappe, og klarte å holde noenlunde den samme avstanden opp til tetlagene.

Det kostet imidlertid krefter.

- Jeg måtte langt ned i kjelleren på sisterunden. Jeg var helt ferdig, sa Ringen til NRK etter sin etappe.

Kamp om medaljen
Synnøve Solemdal ble dermed sendt ut på tredje etappe med et reelt medaljehåp, og klarte å avansere på resultatlista. Noe somling på standplass sørget imidlertid for at avstanden opp til Tyskland i tet fortsatt var på over minuttet da Tora Berger startet sin ankeretappe.

Med et ekstraskudd på første skyting var det helt åpent om medaljene - Tora Berger befant seg på tredjeplass, 1.13 minutter bak Tyskland i tet. Bak den norske jenta kom imidlertid både Ukraina, Slovakia, Sverige og Hviterussland hakk i hæl, og det var ikke rom for feil på siste stående skyting.

Der sørget først Andrea Henkel for tysk gull med fem treff, mens Frankrike - med et ekstraskudd - kunne surfe inn til sølvmedalje.

Så startet kampen om bronsemedaljen.

Avgjorde i nedoverbakken
Og Tora Berger holdt hodet kaldt. De fem blinkene gikk raskt ned, men Hviterusslands Darya Domracheva fulgte opp med like god skyting, og gikk ut fra standplass bare tre sekunder bak den norske jenta.

Forspranget ble raskt spist opp, og de to gikk side om side inn mot mål.

Så, idet Andrea Henkel gikk over målstreken med det tyske flagget vaiende, gjorde Tora Berger effektivt slutt på sin sterke motstander, og dro ifra.

I mål var Tora Berger bare 39,5 sekunder bak de tyske vinnerne, og de norske jentene kunne dermed juble over bronsemedaljen - med Frankrike på andreplass.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut