- Torino-lekene er truet

Foto: (SCANPIX)

Bygningene står halvferdige, billettsalget svikter og lokalbefolkningen er uinteressert. En måned før mesterskapet starter er OL-stemningen i Torino dyster.

19.01.06 16:09

- Det verste er den manglende entusiasmen i byen, sier Gazzetta dello Sports vintersportsekspert Gianni Merlo.

- Lekene er truet, mener den italienske alpinlegenden Alberto Tomba.

Les også:- Kan bli et latterlig OL
Les også:- OL blir katastrofalt

Heisekraner og gravemaskiner preger fremdeles Torinos gater. En måned før byen er vertskap for de 20. olympiske vinterleker gjenstår fremdeles mye arbeid.

Sviktende billettsalg
Og mens bygningsarbeiderne kjemper en knallhard kamp mot klokken for å få OL-anleggene klar i tide, er arrangørene bekymret over det sviktende billettsalget.

Av de rundt én million billettene som er lagt ut for salg, har arrangørene kun lykkes i å selge 585.000. OL-arrangøren TOROC hadde som målsetning å selge minst 850.000 billetter i forkant av lekene.

- Vi har ikke endret den målsetningen. Vi kommer til å selge masse like før mesterskapet starter, hevder TOROCs Cesare Vaciago, ifølge Aftonbladet.

Av de foreløpig solgte billettene er kun 40 prosent kjøpt av «vanlige folk» og resten av sponsorer og ulike forbund.

- Ikke et OL for fiffen
Sponsorsjef Jacob Lund i DnB har imidlertid tidligere uttalt til TV 2 Nettavisen at han ikke frykter et «pampe-OL».

- Nei, det frykter jeg ikke. Det største problemet er jo at de ikke får solgt billettene, sa han.

IOC-medlem og IOC-sjef for sponsorprogrammet TOP VI, Gerhard Heiberg, ønsker verken å kommentere det sviktende billettsalget i forkant av OL eller anleggsutbyggingen.

- Jeg har sluttet å kommentere dette. Jeg tror dette blir bra leker, og det jobbes intenst med å få alt klart før det braker løs, sier Heiberg til TV 2 Nettavisen.

Ishockey selger best
TOROC tror at noe av grunnen til det sviktende salget kan være at det på grunn av pengemangel har vært lite reklame for billettene.

Av billettene er rundt 200.000 solgt i Italia, mens resten er solgt til utlandet. Og det er konkurransene i ishallene som frister publikum mest.

Herrenes finale i ishockey er allerede utsolgt. Og i kunstløp og skøyter går billettsalget unna som varmt hvetebrød.

- Det ser verst ut for små sporter som bob og skeleton, sier Gianni Merlo i Gazzetta dello Sport.

- Kommer på kort varsel
Han er den fremste OL-skribenten i Italias største sportsavis og tror mange italienere venter til ”siste minutt” med å kjøpe billett.

- Vi er sånne folk som ikke planlegger et halvt år i forveien. Dessuten er det stor forskjell på dette mesterskapet og OL i Salt Lake City og Nagano. Det lå så langt vekke at folk ble tvunget til å booke hotell flere måneder i forkant, sier Merlo.

Han tror flere tusen tilskuere fra nærliggende land kommer til å reise til Torino på svært kort varsel.

- Store skinasjoner som Sveits, Østerrike, Tyskland og Frankrike ligger så nært Italia. Folk kan reise til mesterskapet med nattbuss og kjøpe billetter samme dag som øvelsene går. Slik er det alltid i mesterskap i Sør-Europa hvor avstandene er så små, hevder OL-skribenten.

Trafikken er et annet problem som skaper hodebry for arrangørene. Torino, mend sine 900.000 innbyggere, er ingen vanlig liten alpeby.

Trafikkproblemer
Torino har mildt sagt de samme trafikkproblemene som andre storbyer, spesielt i rushtiden.

Mange frykter store køer på grunn av sikkerhetskontroller. Italias regjering fokuser sterkt på sikkerhet under lekene, og ser på både terrorister og anarkistgrupper som store trusler.

Regjeringen har derfor satt opp flere sikkerhetskontroller både i Torino og fjellområende rundt byen, hvor de fleste konkurransene skal arrangeres.

- Truer lekene
Den italienske alpinlegenden Alberto Tomba får etter alt å dømme bære den olympiske ilden inn på Olympiastadion under åpningsseremonien 10. februar.

Tomba er svært bekymret over den manglende OL-interessen fra italienerne og oppfordrer innbyggerne i Torino til å øke entusiasmen rundt lekene.

- Dersom de ikke gjør noe snarest, kommer de til å true lekene, sa Tomba nylig.

Mangler lidenskap
Gazzetto Dello Sports Gianni Merlo er enig.

- Den manglende entusiasmen er helt klart det verste problemet. Innbyggerne i Torino har dessverre ikke den store lidenskapen for vintersport, mener Merlo.

Fredag 10. februar åpner starter OL med åpningsseremoni på Stadio Olympico. Tiden vil vise om det var riktig å tildele Torino de olympiske lekene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.