*Nettavisen* Sport.

- Tre norske jenter kan vinne Tour de Ski

Foto: Morten Holm/Scanpix

Sjekk hvem som blir med på laget til Marit Bjørgen og Therese Johaug.

17.12.12 12:53

Mandag presenterte landslagssjef Vidar Løfshus de norske lagene til Tour de Ski. Seks jenter får være med på rennene som starter i Oberhof 29. desember og avsluttes i Val di Fiemme 6. januar.

Vibeke Skofterud og Ingvild Flugstad Østberg blir ikke med. Det gjør imidlertid Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

- Astrid bekreftet styrke igjennom tre solide løp på Sjusjøen, og blir en god kandidat i touren. Ellers består kvinnelaget av meget sterke sammenlagt kandidater, og vi reiser til Oberhof med stor selvtillit, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

LES OGSÅ: Her er Norges herrelag

Fire blant topp 8 i fjor
Marit Bjørgen måtte i fjor se seg slått av sin erkerival, polske Justyna Kowalczyk, som vant med 28,2 sekunders margin til Norges beste. Therese Johaug endte på tredjeplass, men var nesten fire minutter bak.

Finske Krista Lähteenmäki ble nummer fire, mens Marthe Kristoffersen ble nummer fem, foran sterke løpere som Katrin Zeller, Charlotte Kalla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen (8).

Norge var altså suverent beste nasjon i fjor, med hele fire løpere blant de åtte beste. I tillegg endte Ingvild Flugstad Østberg på 15.-plass. Kun 46 løpere fullførte hele Tour de Ski.

Kowalczyk og tre norske
Kowalczyk imponerte under rennene i Canada og var søndag helt suveren under 15-kilometeren med skibytte. Det skal rett nok sies at Norges tre antatt sterkeste Tour de Ski-kort, Bjørgen, Johaug og Heidi Weng, sto over oppholdet i Nord-Amerika.

- Tour de Ski er viktig for meg, men VM og spesielt de klassiske løpene der er aller viktigst. Alt er gått etter planen hittil. Nå håper jeg å holde meg frisk helt fram til Touren starter 29. desember, sa Kowalczyk ifølge NTB etter seieren søndag.

Kowalczyk har vunnet Tour de Ski de tre siste årene.

- Formkurven til Justyna ligner veldig på den hun hadde i fjor. Hun vil nok være i toppform under Tour de Ski. Det blir nok et kappløp mellom Marit, Therese, Justyna og kanskje Heidi Weng, sier Løfshus til TV 2 Sporten.

Her er Norges lag i Tour de Ski:

Klikk på bildet for å forstørre.

Marit Bjørgen
Klubb: Rognes IL
Alder: 32 år
Meritter: OL-gull i jaktstart, sprint og stafett i 2010, OL-sølv på 30-kilometeren i 2010, OL-sølv i 10-kilometeren i 2006 og OL-sølv i stafett i 2002. VM-gull i 10 kilometer klassisk, 15 kilometer jaktstart, sprint og stafett i 2011, 30 kilometer klassisk, lagsprint og stafett i 2005 og sprint i 2003, VM-sølv i 30 kilometer fellesstart i 2011, 15 kilometer jaktstart i 2005 og stafett i 2003, VM-bronse i stafett og lagsprint i 2007 og 10 kilometer fristil i 2005.

Marit Bjørgen er Norges mest populære idrettsutøver - og det er ikke uten grunn. Rognes-jenta har 57 individuelle verdenscupseirer, i tillegg til den enormt imponerende merittlisten du ser over her. Tour de Ski har hun imidlertid aldri vunnet - dette har erkerivalen Justyna Kowalczyk nå vunnet tre år på rad. Denne jula har trolig Bjørgen den beste sjansen hun vil få til å gjøre noe med dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Klubb: Heming IL
Alder: 25
Meritter: VM-gull i sprint i 2007, VM-bronse i lagsprint og stafett 2007, samt VM-bronse i lagsprint i 2011.

Allerede en veteran, selv om hun bare er 25 år. Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk seg inn i norske hjerter da hun ble sprintverdensmester i Sapporo i 2007. Etter dette har hun etablert seg som en solid allrounder, noe åttendeplassen i fjorårets Tour de Ski er et bevis på.

Heming-jenta har så langt vunnet tre individuelle verdenscuprenn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Therese Johaug
Klubb: Nansen IL
Alder: 24 år
Meritter: OL-gull i stafett i 2010, VM-gull på 30-kilometeren og i stafett i 2011, VM-bronse på jaktstarten i 2011 og 30-kilometeren i 2007.

Denne blide jenta fra Dalsbygda er en seriøs utfordrer til sammenlagtseieren i 2012/13, selv om Justyna Kowalczyk igjen må regnes som den største favoritten og Marit Bjørgen som den største utfordreren. Johaug har sju pallplasser i individuelle verdenscuprenn siden forrige Tour de Ski, inkludert seieren i 15 kilometer med skibytte i Lahti i mars.

Denne vinteren er det ventet at Johaug skal ta ytterligere et skritt nærmere Kowalczyk og Bjørgen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Marthe Kristoffersen
Klubb: Varden IL
Alder: 23 år
Meritter: Ingen

Marthe Kristoffersen gikk seg inn på Norges stafettlag allerede som 20-åring, under VM i Liberec i 2009. Det endte med fjerdeplass. Hun er imidlertid en sterk allrounder og ble nummer fem i Tour de Ski i fjor.

Denne høsten har hun slitt med kyssesyken, men regner med å stille frisk og forhåpentligvis rask på streken når Tour de Ski starter i romjula.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kristin Størmer Steira
Klubb: Forsøk IL
Alder: 31 år
Meritter: Olympisk mester i stafett i 2010, verdensmester i stafett i 2011 og 2005, VM-sølv på 15-kilometeren i 2009 og 30-kilometeren i 2007, samt VM-bronse i jaktstarten i 2005 og 2007 og stafetten i 2007.

Kristin Størmer Steira er kjent som «nesten-jenta», mye på grunn av sine fire fjerdeplasser i individuelle OL-renn. Merittlisten forteller likevel at hun også har oppnådd svært mye som skiløper, selv om hun har levd i skyggen av Marit Bjørgen hele karrieren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Heidi Weng
Klubb: BUL IL
Alder: 21 år
Meritter: Ble juniorverdensmester i 10 kilometer jaktstart og på stafetten i Otepää i 2011, og tok bronsemedaljen på 5-kilometeren. Året før ble hun juniorverdensmester i stafett og sølvvinner på jaktstarten.

Heidi Weng var en juniorstjerne og er i ferd med å bli en stjerne også på seniornivået. Har til tross for sin unge alder allerede fire pallplasseringer i verdenscupen, med andreplassen på 25-kilometeren i Falun i fjor som et foreløpig høydepunkt. Weng ble nummer tre på jaktstarten i Kuusamo i starten av desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.