RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Trenerne må beherske seg

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Mjeldes opptreden er uheldig for fotballen.

- Trenerne har et ansvar når det gjelder å opptre på en verdig måte, sier Teddy Moen i trenerforeningen etter Mons Ivar Mjeldes «angrep» på Erlend Hanstveit.

Sjokkerte tilskuere og tv-seere ble søndag kveld vitne til at Brann-trener Mons Ivar Mjelde måtte bruke rå muskelkraft for å fjerne Erlend Hanstveit fra dommertrioen etter oppgjøret mot Odd.

På TV-bildene av hendelsen ser det ut som om Mjelde slår etter sin venstreback, selv om begge benektet dette i etterkant. Stopperen Kristjan Örn Sigurdsson fikk til slutt skilt kamphanene.

- Må opptre på en verdig måte
Administrativ leder i norsk trenerforening (NFT), Teddy Moen, har fått med seg episoden.

- Men det er bare gjennom det jeg har lest på nettet og sett på nyhetssendinger, understreker han overfor Nettavisen.

Han nøler imidlertid ikke et sekund med å bekrefte at hendelser som etter oppgjøret mellom Brann og Odd er uheldig for fotballen.

- På generelt grunnlag må jeg få si at trenerne skal opptre på en verdig måte. Det stilles strenge krav til at en trener opptrer med verdighet, aktsomhet og forsiktighet slik at de ikke blir fremstilt i et uheldig lys, mener Moen.

- Men samtidig har vi forståelse for at det kan bli høy temperatur i kamper. Derfor må trenerens mentale og fysiske tilstand være i balanse. Vi oppfordrer trenerne til å lede sine tropper i trening og kamp der han gjør fornuftige valg, fortsetter han.

- En lavere terskel
Moen mener at lidenskapen og engasjementet til folk som driver med fotball fører til at de lettere koker over.

- Det er ikke snakk om en vanlig arbeidssituasjon å være fotballtrener. Terskelen er mye lavere enn i det vanlige arbeidslivet før personer kan havne i en verbal slåsskamp eller lignende. Det ligger i fotballens natur. Men i fotballmiljøet går ting fortere over også, poengterer Moen.

Han rekker også en advarende pekefinger til media.

- Nå ligger media tett på alle situasjoner i en kamp. Alt blir fanget opp og gjort tilgjengelig for allmennheten. Sånn var det ikke før. Og ting kan bli fremstilt annerledes av den grunn, sier Moen.

- Må tørre å ta selvkritikk
Moen sier at det den siste tiden har vært en rekke hendelser der fotballtrenere har blitt stilt i et dårlig lys.

- Vi så nettopp Portugals landslagssjef Scolari slå til en spiller på Serbia. Men etterpå gjorde han det eneste riktige. Han la seg flat og ba om unnskyldning. Selv om det ikke er en unnskyldning for slik oppførsel, er det viktig at trenere tar selvkritikk, slår han fast.

Og gjentar:

- Viktige rollemodeller
- Fotballtrenere er rollemodeller. Det skal stilles strenge krav til oppførsel og læremåte. Ja, i intense kampsituasjoner og kampsammenhenger kan det vises forståelse for at det koker over for trenerne og at de mister besinnelsen. Men da er det viktig at trenerne gjør rede for sin oppførsel i etterkant.

- Bør Mjelde legge seg flat nå?

- Som sagt, så kjenner jeg ikke godt nok til den saken. Jeg kjenner kun til den som den er blitt fremstilt i media. Men slik jeg forsto det, så ble de ferdige med episoden etter kampen, svarer Moen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere