RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Trippel OL-vinner dopingtatt

Foto: Heiko Junge/SCANPIX
Sist oppdatert:
En rekke norske løpere kan ha blitt snytt for medaljer.

Den russiske langrennsløperen Julia Tsjepalova (32) skal ha testet positivt for EPO. Det melder russiske sportskanaler ifølge russiatoday.com, opplyser NTB. Hun skal være en av tre russiske løpere som nå er tatt i doping.

De to andre er Jevgeni Dementiev (26) og Nina Rysina (23). Russland har allerede Natalia Matvejeva (23) utestengt for doping.

- Jeg må ta forbehold om at B-prøven er positiv, jeg pleier ikke å kommentere slike saker før de er bekreftet. Men dette viser at systemene til det internasjonale antidopingbyrået Wada og de nasjonale antidopingbyråene, og FIS med sitt Adams-system hvor du må melde fra hvor du er, virker og at de som jukser, blir tatt, sier Norges sportssjef Åge Skinstad til Nettavisen.

- Jeg er veldig glad for at de som jukser, blir tatt, legger han til.

Har slått mange nordmenn
Tsjepalova er en av langrennssportens største stjerner og har tre ganger blitt olympisk mester.

Hun vant OL-gull på 30 km allerede i Nagano i 1998, da Elin Nilsen ble nummer fire, og vant sprintøvelsen i Salt Lake City fire år senere, da hun henviste Anita Moen til bronseplass. Under de olympiske lekene i 2006 ble Julia Tsjepalova nummer to og Kristin Størmer Steira nummer fire på 30-kilometeren i Torino.

I tillegg var hun med på det russiske laget som vant OL-gull på stafetten i 2006.

Tsjepalova har i tillegg to VM-gull. Da hun ble verdensmester i Oberstdorf i 2005, henviste hun Marit Bjørgen til andreplass og Kristin Størmer Steira til tredjeplass på 15 kilometer jaktstart. I samme mesterskap ble den russiske jenta nummer to foran Marit Bjørgen, som ble nummer tre, på 10 kilometer fristil.

Åge Skinstad poengterer at den positive dopingprøven nå ikke nødvendigvis betyr at hun jukset i disse mesterskapene.

- Man kan vel ikke dømme henne for alt som har skjedd tidligere på bakgrunn av en positiv test nå, sier Skinstad til Nettavisen.

Forrige sesong slet Tsjepalova med å hevde seg i toppen da hun kom tilbake til sporten etter å ha blitt mor. Hun er en del av Team Rotsjev sammen med sin ektemann Vassili Rotsjev og den tidligere dopingdømte løperen Sergej Sjiriajev, pluss Ola Tiagaj og Olga Rotsjeva, Vassili Rotsjevs svigerinne. Laget trenes av Julias pappa Anatolij Tsjepalov.

- Orker ikke å tenke på det
Julia Tsjepalova er som nevnt ikke den eneste russiske langrennsløperen som nå skal være tatt. Hun er heller ikke den eneste som har slått nordmenn i kamp om edle medaljer. Jevgeni Dementiev slo Frode Estil på målstreken under 30-kilometeren i Torino-OL i 2006.

- Jeg orker ikke å tenke på det nå. Jeg lever veldig godt med sølvet mitt uansett, sier Estil til Dagbladet.

Dementiev tok også sølv på femmila i samme mesterskap. I tillegg tok han VM-sølv i 2007 og VM-bronse i 2005.

Han har sagt fra til det russiske skiforbundet at han kommer til å legge opp etter dopingavsløringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere