*Nettavisen* Sport.

- Trodde andre var sterkere enn Edvald

Foto: Christophe Ena (Scanpix/AP)

Team Sky innrømmer at de burde gitt Boasson Hagen mer støtte.

08.07.11 07:21

LISIEUX (procycling.no): Så skjedde det endelig. Det alle rundt Edvald Boasson Hagen har tatt som en selvfølge i flere sesonger:

24-åringen gikk til topps på en Tour de France-etappe for aller første gang.

Han åpnet en solid luke til konkurrentene, ventet tålmodig på målstreken og heiste begge armene over hodet da seieren var innkassert.

- Dette har jeg drømt om siden jeg startet å sykle. Det er stort at jeg klarte det nå, fortalte en lykkelig Boasson Hagen.

Gratulert av sjefene
Hele Sky-laget var i ekstase etter triumfen i Lisieux.

- Textbook sprint, uttalte Dave Brailsford til procycling.no og henviste med det til den berømte læreboka.

- Edvald gjorde en liten feil i går (da han åpnet spurten for tidlig, vår anm.), men han viste fram at han hadde kraft i beina, fortsetter han.

Sportsdirektør Steven De Jongh var ikke mindre ekstatisk da procycling.no fikk tak i ham mens han var på vei mot lagets hotell.

- Det var enormt det Edvald gjorde i dag. Da Geraint Thomas lå i posisjon for å gjøre et skikkelig opptrekk, var det et drømmesenario for oss, sier sportsdirektør Steven De Jongh i Team Sky til procycling.no.

- Team Sky gjorde ikke en dritt
Lutter glede og fagre ord til tross, det var ikke bare skyfri himmel over den britiske lagbussen i dag heller.

Fra HTC-leiren kom det flengende kritikk fordi laget ikke bisto resten av spurtlagene med å taue inn dagens brudd.

Boasson Hagen hadde først Ben Swift og deretter Geraint Thomas å stole på i spurten, men britene glimret med sitt fravær mens HTC-laget ofret både en og to mann for å hente inn Anthony Roux (Francaise des Jeux), Adriano Malori (Lampre), Thomas Voeckler (Europcar) og Jelle Vanendert (Omega Pharma Lotto).

- Team Sky gjorde ikke en dritt, raste Aldag i et intervju med TV 2 Sporten.

- Hvis de hadde troen på ham, hvorfor jobbet de ikke litt? Nå så det ut som de ikke stolte på ham i spurten.

Sky tar selvkritikk
Overfor procycling.no innrømmer De Jongh at de nok burde spilt kortene bedre foran torsdagens etappe.

Nordmannen var kald og hadde relativt god kontroll på ryttere som Thor Hushovd, Philippe Gilbert og Matthew Goss i spurten.

På en slik dag er det kanskje enkelt for lagets belgiske sportsdirektør å godta litt kritikk fra rivalene også:

- Det kan godt hende vi burde hjulpet de andre lagene med å kjøre inn bruddet mot slutten. Edvald hadde litt problemer i forkant av Tour de France (han fikk påvist helvetesild i temporittet i NM, vår anm). Han følte seg litt bedre i går, men vi var fremdeles ikke helt sikre på om han var sterk nok.

Stolte ikke på Edvald
- Du er altså enig i at han burde hatt flere mann rundt seg i spurten?

- Det kan godt hende. Den viktigste jobben vår her nede er å sørge for at Bradley Wiggins ikke taper sekunder i sammendraget. I dag trodde vi at ryttere som Hushovd, Gilbert og Rojas ville være sterkere. Derfor gjorde vi som vi gjorde.

- Vil Edvald få friere tøyler hos dere etter dette, eller må han fortsette å ofre seg fullt ut for Wiggins?

- Det er vi nødt til å ta dag for dag. Vi vet hvilke avslutninger som passer for Edvald, og da skal vi prøve å legge forholdene bedre til rette for ham i spurten, lover De Jongh.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Kaggestad: - Det råeste jeg har sett
Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad lot seg ikke umiddelbart overraske av lagets defensive taktikk.

- Det er typisk Sky at de ikke ville dra i feltet. De er på en måte lure der. Da slipper de å bruke opp syklistene sine tidlig i rittet, og på oppløpet var jo det perfekt for Edvald, sier Kaggestad til procycling.no.

- Men til oss sier laget rett ut at de ikke trodde Edvald var sterk nok i forhold til noen av konkurrentene?

- Det er merkelig om de fortsatt undervurderer Edvald. Den spurten han gjorde i går er det råeste jeg noensinne har sett, svarer Kaggestad.

- Jeg kan på en måte skjønne det, ettersom han ikke var sterk nok de aller første dagene. Men nå er han åpenbart i kjempeslag.

Edvald: - Følte meg trygg
Også onsdag hadde nordmannen frie tøyler under avslutningen. Da forsøkte han seg helt på egenhånd, men feilberegnet kraftig avstanden til målseilet.

- Det så vel ut som jeg hadde bra trøkk, men det var vel mest fordi ingen av de andre hadde startet å spurte, fleipet han med på starten av dagens etappe.

I Lisieux var det ingen tvil. Rudsbygdingen satt på bakhjulet til Thomas og hadde en stund Hushovd bak seg igjen.

På oppløpet var det ingen som kunne motstå nordmannens rykk, dermed sikret han seg sin alle første etappeseier i Tour de France.

- Jeg følte meg bra opp den siste bakken, og å da kunne klare å bare sitte å spinne beina opp der. Da Geraint Thomas kom seg opp på slutten for å kjøre opptrekk, da følte jeg meg ganske trygg. Beina kjentes gode ut i går, og det var godt endelig å kunne vinne i dag, sier Boasson Hagen til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ertet av romkameraten
Det ble en del oppstandelse rundt nordmannen etter onsdagens feilmanøvrering. Lagkamerat Geraint Thomas la ut en egen videosnutt der han fleipet med at Edvald faktisk leser rittboka i forkant av etappen, men at han leste på feil etappe.

- Du fleipet en del med ham i går, forsto jeg?

- Jeg er romkameraten hans og han vil gjerne ha denne trøyen (den hvite ungdomstrøyen, vår anm.), men jeg sa nei. Jeg beholder denne nå. Jeg sa at jeg i stedet kunne kjøre opptrekk for ham, slik at han kunne vinne en seier, så han har det sikkert bedre nå. Jeg er sikker på at han tar den fra meg på et eller annet punkt, sier Thomas til procycling.no.

De Jongh forteller at hendelsen omtrent ikke ble nevnt av lagledelsen i etterkant.

- Vi så ingen grunn til det. Edvald vet godt hva han gjorde feil og er den første til å innrømme det.

Trøsten får være at ingen ler av Sky-rytteren etter dagens oppvisning:

- Nei, jeg får håpe at jeg fikk ordnet opp. Jeg har hørt det ganske mange ganger i løpet av dagen i dag, men i morgen får jeg sikkert høre noe annet. Det blir gøy, det, sier Boasson Hagen.

---- Tour de France-quiz ----

Dagens spørsmål (8. juli) :

Hvilke ryttere kan være med å kjempe om den hvite trøyen i Tour de France?

1) Ryttere som veier under 65 kilo 2) Ryttere som er født i 1986 eller senere 3) Ryttere fra Europa

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: procycling.nos sykkeljakke.

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.